Toon/Verberg

Alpha zero heeft een versie voor windows pc gemaakt, die heet Leela Chess zero. Site: http://lczero.org. Chessbase legt uit hoe je de engine kunt invoegen in je Chessbase/playFritz programma:

https://en.chessbase.com/post/leela-chess-zero-alphazero-for-the-pc

Leela chess schijnt 'nog slechts' 2700 elo te hebben op een normale PC.

De Stockfish gratis download is overigens iets gemakkelijker: ga naar https://stockfishchess.org/download/ en download stockfish. Het zal niet opstarten vanuit een setup.exe; in plaats daarvan ga naar de tab 'engine' in Playfritz/chessbase,  klik dan links op 'new uci engine', en ga dan naar de directory waar je stockfish hebt gedownload. Klik dan op 'ok', en chessbase installeert hem vanzelf. 

De eerste serie partijen van een match tussen AlphaZero en Stockfish is zojuist, 8 december 2018, vrijgegeven op http://followchess.com De partij Philippe-Jeroen (de tweede vriendschappelijke) vindt u altijd op deze URL:

https://dscdongen.nl/partijen/141-experiment-correspondentieschaak/1472-philippe-jeroen-vriendschappelijk-correspondentieschaak-partij-2

8 december 2018 is Jeroen/zwart aan zet - het wordt de 18e zet van zwart. Philippe speelt met Komodo 12.1 en Stockfish 9, Jeroen met Fritz 7 (in partij 2; in partij 1 had Philippe nog 'slechts' Fritz 15). Philippe denkt dat dit in zijn voordeel is, Jeroen denkt dat het wel meevalt. 

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (lady-vs-computer.jpg)Mens tegen computer - schakenMens tegen computer28 kB

8 dec 2018 - Philippe heeft 11 partijen gespeeld en daaruit 9,5 punt, tegen tegenstanders van 1500-2000 correspondentieelo.

De mooiste partij is wellicht onderstaande: een lange termijn stukoffer van wit dat eindigt in verplettering van de zwarte koning. Beiden speelden met engine, een illustratie dat correspondentiepartijen niet saai hoeven zijn!

http://view.chessbase.com/cbreader/2018/12/8/Game1287411531.html

Nu is het wachten op de 12e uitslag van Philippe (die wat veel partijen heeft lopen, nu 17 tegelijk, 50 dagen voor 10 zetten...ideaal is wellicht 10, maar voorronden NK zijn vroeg begonnen. Met een correspondentieelo van 2200 eindig je overigens in de middenmoot van een NK, wellicht 8e van 17 spelers).

Na de 12e uitslag krijgt Philippe zijn eerste echte rating.... (nu wordt, afhankelijk van de groep, met 1800 provisional of 2000 provisional gewerkt).

Hoop van zowel Jeroen als Philippe is ooit 2x de norm van 2150 te halen, omdat men dan de laagste titel in correspondentieschaak behaalt: CCE (Correspondence Chess Expert). Daarnaast bestaan (uiteraard) ook IM met 2 2400 corr elo normen, en GM met 2 2500 corr elo normen. De wereldkampioen is de enige met een 2600+ rating op dit moment. (Men mag dus niet redeneren: 'Stockfish  heeft 3500 elo, als ik elke zet Stockfish nadoe krijg ik 3500' - eerder 1900-2000). 

Laatst publiceerde Philippe een dame-eindspel met elke kant pionnen waarin de engine niet verder kwam.

Googelend kwam ik op een forum waarin veel erger bleek: https://www.chess.com/forum/view/endgames/engines-are-bad-at-endgame-evaluation - dit is simpel potremise, zwart speelt constant Kb8-c7-b8 of wordt pat gezet. Toch geven ook anno nu, 9 dec 2018, Stockfish 9 en Komodo 12.1 +4 aan..... 

H. HolscherDe aanleiding dat ik dit bericht over dhr. Hölscher schrijf is dat de NBC zijn voornaam heeft vastgesteld! Begin jaren '90 speelde ik in de Cammeleur met het team van sv.Loon op Zand tegen DSC 2! Paul van Schijndel begon tegen mij: "Kijk, dat is nou Hölscher, hij speelt ook correspondentieschaak en hij is al twee keer Nederlands kampioen geweest!" Toen ik in 1996 stopte met clubschaak en ik woonde al in Dongen had ik op de gedachten moeten komen om bij DSC te gaan spelen! Waarom dat ik dat niet deed weet ik niet meer, maar de bewondering voor Hölscher is altijd blijven bestaan!

In de vriendschappelijke interland correspondentieschaak tegen Engeland heeft Jeroen van Gool Nederland vanuit achterstand op voorsprong gezet!

In de Nieuwsbrief van de N.B.C. stond vermeld dat Nederland achter stond met 30,5 tegen 28,5 met nog 5 open staande partijen en wedstrijdsecretaris Joop Jansen vroeg zich af of Nederland die 2 punten achterstand nog wel kon inlopen! Teamgenoot Rick Weggen won allereerst het aansluitingspunt!

Jeroen van Gool

Vandaag het tweede deel over onze correspondentieschaker Jeroen van Gool. In het Esko Nuutilainen Memorial, een toernooi voor landenteams, heeft Jeroen van Gool een remise binnen gehaald! Niets bijzonders zou je zeggen, maar deze remise is misschien belangrijk voor het behalen van zijn eerste titelnorm Correspondence Chess Expert! Ook begint de rating van Jeroen weer omhoog te krabbelen, onder andere door twee overwinningen op Lydia Aurelia uit Indonesië in de vriendschappelijke match van Nederland tegen Zone 4, Azië en Afrika!

Jeroen van Gool

Hallo, mijn naam is Jeroen van Gool. Een aantal keer hebben leden van DSC aan mij gevraagd iets op de website te zetten, wanneer ik iets bijzonders presteer met correspondentieschaak. Sommigen, of misschien wel velen hebben zelf al gekeken op de site van de NBC of van de ICCF, maar de resultaten van de laatste maanden zijn pover, getuige mijn rating die al meer dan 100 ELO is gezakt sinds juni vorig jaar. Daarom wil ik me eerst voorstellen over mijn rijke en imposante carriére in correspondentieschaak!

Zo kom je wel eens iemand tegen die je nog van weleer kent. Tegenwoordig kan dat ook digitaal. Op onze DSC Facebookpagina ontmoeten wij Constantijn van Woerekom, een oud-lid van DSC. Constantijn is een liefhebber van lange partijen en was zo vrij er een te delen.

Het lijkt simpel, maar deze stelling kun je krijgen na exact 4 zetten van beide spelers. De zetten hoeven niet goed te zijn, enkel legaal! De oplossing is hier te vinden.