//here
Toon/Verberg

Sneu om zoveel zwartspelers de mist in te zien gaan tegen een witte Ph3 Caro Kann. Men blijft last houden van Ph5 dat Lf8 bindt en gaat tenonder.

Hieronder theorie hoe het voor zwart WEL kan. Philippe 20 sep 2019

Erwin l'Ami begint nu met wit een correspondentiepartij tegen een houwdegen bij ons minder bekende corr schaker VM Hall

De partij is rechtstreeks te volgen op https://www.iccf.com/game?id=1112907

Op 23 augustus 2019 begon in Barcelona een groot 10 daags schaaktoernooi met 346 deelnemers, waaronder 21 GM’s (Grootmeesters). FM (Fide Meester) Mark Haast, rating 2413, was aanwezig om te proberen zijn derde IM-norm te halen en zodoende de op een na hoogste titel in het schaken, IM (Internationaal Meester) te bereiken. De minimaal benodigde rating van 2400 had hij reeds gehaald. Mark speelde een voortreffelijk toernooi, won 4 partijen en speelde 6 keer remise. Met 7 punten uit 10 partijen en een TPR (toernooiprestatierating) van 2470 behaalde hij zijn 3 IM-norm en mag hij zich nu IM noemen.

Half juni 1989 schrijft Jeroen in voor 3 kwalificatiegroepen in de 3e klasse NBC. De eerste startbrief krijgt hij begin juli al voor groep 349. De officiële startdatum is 13 juli 1989, dat betekent dat dan de bedenktijd ingaat, maar de partijen mogen meteen gestart worden.

1) wit: Jeroen vG, zwart: J. v/d Winden, Vlaardingen

De tegenstander is 53 jaar en administratief medewerker bij een bank. Hij speelde sinds 1975 correspondentieschaak. Jeroen opent met Spaans en krijgt de Open Verdediging tegen. De partij volgt 17 zetten lang een partij Karpov-Korchnoi, WK-tweekamp Baguio City 1978. Na de 29e zet ontstaat er een Toreneindspel met 4 Torens. Op de 38e zet geeft zwart misschien ietwat voorbarig op, want materiëel gezien stond het nog steeds gelijk, echter de zwarte stelling staat wel onder een zware druk.

2) wit: Jeroen vG, zwart: Marian Henderson, Amsterdam

Zij speelde voor het eerst correspondentieschaak en speelde sinds ongeveer 1 1/2 jaar bij een vereniging. Werkzaam in de gezondheidszorg met zwakbegaafden. 35 jaar en woonde samen met een vriend. Hield veel huisdieren. Had veel wisselende hobby's: lezen, schaatsen, handwerken, tekenen, maar schaken was voor haar een blijvende hobby gworden. Lid van sv. ”De Pion" met 80 leden waarvan 5 vrouwen. Het werd voor Jeroen een makkelijke overwinning.

3) wit: Jeroen vG, zwart: W. Nijenhuis, Haren (Gr.)

Deze tegenstander stelde zich niet voor, maar hij begon meteen al bedenktijd te rekenen, terwijl de startdatum nog niet was ingegaan, daarbij ook nog, hij deed dat helemaal verkeerd, hij rekende bedenktijd voor Jeroen vanaf de datum dat hij zijn kaart had verzonden t/m de datum dat Jeroen een kaart terugstuurde, postlooptijd rekende hij dus ook mee. Jeroen maakte er natuurlijk commentaar op, geïrriteerd liet Nijenhuis daarna weten dat Jeroen qua leeftijd zijn kleinzoon had kunnen zijn. Niettemin, het werd een leerzame partij tegen de Draken-variant en na 21 zetten gaf Nijenhuis op met de felicitaties voor Jeroen.

4) wit: Frank Maximus, Geldrop, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 20 jaar en na de vakantie ging hij op school naar de eerste klas van de HEAO. Dit was voor hem de tweede kwalificatiegroep. Internationaal speelde hij in twee thematoernooien en hij liet weten dat het daarin niet zo goed ging. Promoveerde via een andere groep intussen naar de 2e klasse NBC. In deze partij kreeg Jeroen het Engels tegen, Jeroen speelde verder in een interessante variant die t/m de 10e zet al meerdere malen werd gespeeld, vooral door Portisch met zwart. Op de 11e zet was het klein plan: 11.cd5 Nxd5 12.e4 Nxc3 13.bc3, maar wit speelde meteen 11.e4. Jeroen won er een pion mee, maar speelde zelf het twijfelachtige 13.....a6?! Jeroen bleef echter de hele partij beter staan.

remise overeengekomen. Jeroen had al enkele keren een remise-aanbod afgewezen, maar hij begon 'm nu toch te knijpen, met de dreigende witte stukken op de Koningsvleugel. Toch, nu heeft hij voor het eerst sinds 30 jaar deze partij nader bekeken, en Jeroen had door moeten spelen.

5) wit: Cor Tummers, Nijmegen, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 24 jaar en dienstplichtig onderofficier bij de Koninklijke Landmacht. Verhuisde intussen naar Dordrecht. Jeroen speelt tegen het Siciliaans de Scheveninger variant. De 10e zet van wit is een zeldzame, toch weet Jeroen er niet goed raad mee. Het komt weer tot een Toren-eindspel met 4 Torens, Jeroen heeft een pion minder, maar de stelling is ongeveer gelijk.

De partij ging verder tot augustus 1990, Jeroen ging op vakantie naar Gran Canaria met vrienden en hij nam zijn magnetisch schaakbord mee om in het vliegtuig dit eindspel te gaan analyseren op de dode momenten. Maar teruggekomen van vakantie zag Jeroen de kaart van Tummers met daarop zijn geweldige blunder op de 46e zet, tot zijn grote verbazing. Dit was voor Jeroen zijn laatst nog openstaande partij in deze groep, dus van beslissende aard.

6) wit: G. Asselman, Assen, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel

Geboren 7 maart 1951, 38 jaar, beroep tuinman, 3 kinderen, sinds 1976 lid van s.c. Assen. Asselman opende met de Reti, Jeroen speelt zichzelf uit de theorie met 9.....a6. Toch weet Jeroen zich goed te handhaven in de partij en Asselman geeft op, ietwat voorbarig.

Op deze manier werd Jeroen kampioen in groep III/349 en promoveerde naar de 2e klasse NBC. In september 1990 werd Jeroen aangenaam verrast door een envelop met daarin het certificaat met bijbehorende medaille voor het kampioenschap. (zie afbeelding)

In augustus 1989 begint voor het clubschaak het nieuwe seizoen met voor de sv. Schaakmat meteen al een teleurstellend bericht dat Wim van Wanrooy en Peter van Eindhoven zijn vertrokken uit de club vanwege de slechte opkomst zonder af te melden op de clubavonden in het vorige seizoen. De club ziet zich genoodzaakt te verkassen uit ontmoetingcentrum De Werft en gaat naar Hotel-Café Smit. Daar speelt Schaakmat in een achterzaaltje, waar de muziek van voor uit het café toch wel te horen is, Jeroen vindt het wel goed en verder wordt er ook maar weinig commentaar op gegeven. De gehavende club speelt toch met één team extern mee in de avondcompetitie. Tegen het einde van het seizoen weet Jeroen nog een intern toernooi snelschaak te winnen, ondanks hij van Peter Damen verliest. De club was gehavend omdat meerdere leden waren vertrokken. Overigens Wim van Wanrooy en Peter van Eindhoven gingen bij sv.Waalwijk spelen en Wim was bij de bekerfinale tegen DSC in 2018 ook aanwezig. Jeroen had jaren geleden al vernomen dat Peter van Eindhoven was gestopt uit teleurstelling omdat na een verliespartij zijn tegenstander zei, dat hij de gespeelde variant t/m de 25e zet van buiten kende. Peter vond dat het schaken “man tot man” moest zijn.

Dit laatste is te vergelijken met aspecten uit het correspondentieschaak, in deze discipline mag je de theorie erbij houden en inzien, maar de tegenstander mag dat ook, je speelt dus onder dezelfde condities. Echter de schaakcomputer is sterk in opkomst en omdat spelers van hun tegenstander vernemen wat hun schaakcomputer meldt stoppen uit frustratie vele NBC-leden ermee. Maar Jeroen gaat gewoon door, ook in zijn moeilijke periode net na het Millennium 2000 toen schaaksites op het internet en schaakprogramma's zeer sterk in opkomst waren. De eerste partijen speelde Jeroen zonder schaakcomputer...………!

Jeroen vroeg zich altijd wel af waarom een correspondentieschaker meldt aan zijn tegenstander wat zijn sterke condities zijn, vooral wat schaakcomputers betreft. Intimidatie? Opscheppen? Hoog van de toren blazen? In sommige gevallen laten ze zien dat ze zonder de hulp van een schaakcomputer veel zwakker spelen, ze zijn dus aangewezen op hun elektronische schaakvriend. Ze spelen vaak ook veel sneller als andere correspondentieschakers omdat ze vertrouwen op hun schaakmaat. Daarom trok Jeroen zich helemaal niets aan van het gebruik van schaakcomputers en in het eerste toernooi correspondentieschaak dat hij speelt wordt hij meteen kampioen, met het nodige geluk maar zonder schaakcomputer.

Komodo 13 is uit! Overigens is op amazon.de kopen het goedkoopst, daar ca. 74,99 euro in plaats van New In Chess, chess magazine etc. met 99 euro. Houdini 6, even sterk, kost op amazon.de 60 euro. Ranglijst van tegenwoordig, computer ratings: https://ccrl.chessdom.com/ccrl/4040/

De nieuwe correspondentierating van Jeroen van Gool is 2021.

De nieuwe rating van Philippe Blankert is 2141.

Ter referentie: de nummer 1 van de wereld op de ICCF ranglijst heeft 2686.

28/7/2019

 

Jeroen gaf 14 juli 2019 met zwart op tegen Philippe, in de stelling die hieronder staat. Op Kd7 volgt 47. Tg8! met vangst zwarte loper en meer. Op Ke7 volgt bijvoorbeeld (Engelstalige notatie vanwege pgn op site) 47. Ra8 Bf8 48. e6+ fxe6+ 49. Ke4 Rd6 50. g6 Rd1 51. Ra7 Kd6 52. Rxa6+ Kc7 53. Rxe6 en 1-0. Een van de grappige dingen van deze stelling is dat zwart in zetdwang zit, en wit daarom altijd verder komt. Zetdwang komt vaak voor in een stelling waar de ene partij (hier zwart) alles net kan keepen, maar zo 'net' dat er geen andere opstelling mogelijk is. Een andere aardige variant is 46...Ke7 47. Ta8 Te6 48. Tc8 Lf8 49. Lb2! (wit pakt niet op c5, dat zou zwart bevrijden; wit kijkt naar Tg8 Lf8 en de witte loper naar a3 brengen, met uiteindelijk stukwinst voor wit - de ingesloten zwarte loper)  Lg7 50. Ta8 Tc6 51. La3 Lf8 52. Ke4! Lg7 53. Kd5 en wit wint. 

Philippe en Jeroen houden even op tegen elkaar te spelen....het per zet bijhouden van de partij op de site is ook best wat werk. Eindstand 1,5-0,5 voor Philippe. 

Aan de gang zijn twee partijen Jan Haast - Jeroen, als de spelers het winnen komen ze na afloop op de site. Jan Haast speelt met stockfish, Jeroen niet. 

De volledige 2e partij Philippe-Jeroen: https://dscdongen.nl/partijen/141-experiment-correspondentieschaak/1472-philippe-jeroen-vriendschappelijk-correspondentieschaak-partij-2

Partij 2 tussen Philippe en Jeroen, https://dscdongen.nl/partijen/141-experiment-correspondentieschaak/1472-philippe-jeroen-vriendschappelijk-correspondentieschaak-partij-2, na 46. Tb8+

Ziet u al hoe wit=Komodo (baasje: Philippe) gaat winnen? 'Deconfiture', subtiel gaat wit de zwarte stelling als draadjesvlees uit elkaar halen. Stellingsvoordeel +4! Mooi om dit hoge niveau van Komodo te mogen aanschouwen. 13 juli 2019

Kartonnen schaakbordBij het doorlezen van het documentatieboekje van de NBC had Jeroen vooral veel belangstelling voor de spelregels en huishoudelijke regels. Uiteraard worden de partijen gespeeld volgens dezelfde spelregels als bij het bordschaak, voor zover deze van toepassing zijn. Zetten moeten genummerd worden en verstuurd in de numerieke notatie, vooral in partijen tegen buitenlandse tegenstanders, omdat ze daar andere tekens en letters hebben voor de stukken en de rockade. Een zet als Pg1-f3 wordt dan aangeduid als 7163, e5xf6 en-passant wordt dan aangeduid als 5566, de rockade wordt aangeduid als een zet van de Koning, 5171 is 0-0, 5131 is 0-0-0, Dd8-a5+ wordt aangeduid als 4815. Als men een zet verstuurt, moet men daarbij ook de laatste zet van de tegenstander vermelden ter bevestiging. Ook kan men voorstellen doen voor mogelijke vervolgzetten teneinde de partij te versnellen, de vervolgzetten zijn dan wel bindend en onherroepelijk, doch de tegenstander kan de voorgestelde zet ook weigeren en een andere zet spelen. Deze regel zal Jeroen nog een bizarre overwinning opleveren.

De bedenktijd is 30 dagen voor 10 zetten, postlooptijd niet mee gerekend, 60 dagen voor 20 zetten, enz. Voor het bepalen van de bedenktijd moesten data worden vermeld, niet de datum van versturen van een zet was belangrijk, maar de datum van het poststempel was bepalend voor het verbruik aan bedenktijd. Daarom probeerde Jeroen zijn kaarten telkens voor 6 uur 's avonds op de post te doen, want anders werd deze een dag later afgestempeld.

De notatie van de zetten en de data, en alle kaarten van de tegenstander moeten worden bewaard tot het einde van de partij, en op verzoek worden opgestuurd aan de wedstrijdleider. Deze regel zal Jeroen doen besluiten om zich aan te melden bij de NBC. Doch als Jeroen al een tijdje correspondentieschaak speelt zal Jeroen regelmatig denken dat zijn kritiek op deze toenmalige discipline van schaken niet geheel onterecht was.

Zodra een partij beëindigd is, moeten beide spelers de uitslag doorgeven aan de wedstrijdleider, vergezeld van de partijnotatie. De uitslag werd dan vermeld in het clubblad “Schaakschakeringen" van de NBC. Dit zijn de belangrijkste spelregels en huishoudelijke regels, verder bestonden er legio andere regels, die bij normaal verloop van de partij eigenlijk helemaal niet relevant zijn volgens Jeroen.

De motieven en inspiratie om te beginnen aan correspondentieschaak kunnen heel verschillend zijn. Je kunt spelen wanneer jou dat het beste uitkomt, 's morgens, 's middags, 's avonds of desnoods 's nachts. Je kunt weinig partijen of juist veel partijen gelijktijdig spelen. Je kunt ook internationaal spelen, tegen Russen, Japanners, Belgen, Fransen, enz. Overigens, Jeroen zal de hele wereld overgaan met correspondentieschaak.

Je kunt interessante contacten krijgen met tegenstanders. Tijdens het bordschaken mag je regelementair niets zeggen, met correspondentieschaken mag dat wel. Jeroen zal heel interessante en inspirerende contacten krijgen en Jeroen zal tijdens het schaken gewoon de voor hem inspirerende muziek aanzetten. Ook het ondeugende katertje lag een keer boven op de administratie en mappen van Jeroen te slapen toen hij dat een keer onbewaakt had achter gelaten, dat zul je met clubschaak nooit meemaken.

Correspondentieschaken is ook geknipt voor mensen met een drukke baan of die in ploegendiensten werken, voor mensen die niet een vaste clubavond willen bezoeken, die iedere dag willen schaken, die graag kennis willen opdoen in openingentheorie, die gevormd willen worden in systematisch en analytisch denken, in combineren en manoevreren, in volhouden en tegen moeilijkheden en achterstand optornen, in taxeren van zijn tegenstander, in plannen op korte en lange termijn enz.

Begin juni 1989 meld Jeroen zich aan als lid van de Nederlandse Bond van Correspondentieschakers. Hij zal er geen spijt van krijgen en hij heeft er totaal geen benul van wat hem allemaal te wachten staat en wat hij allemaal gaat beleven. Als nieuw lid krijgt hij een serie nummers van het clubblad “Schaakschakeringen" toegestuurd. Daarin leest hij dat de NBC bijna 1500 leden telt, maar ook dat binnen de NBC een geweldige discussie is losgebarsten over het gebruik van schaakcomputers. De meningen daarover zijn zeer verdeeld, het bestuur van de NBC wil het gebruik van schaakcomputers verbieden omdat zij het niet ethisch vinden, enkele leden maakt het niet uit of hun tegenstander een schaakcomputer gebruikt, maar velen zullen ook stoppen met correspondentieschaak om die reden. Er word beweerd dat in een schaakcomputer een “zwart gat" zit, de grote meester correspondentieschaak Kor Mulder Van Leens Dijkstra beweerde zelfs, dat een tegenstander die echt vertrouwde op zijn electronische schaakvriend nooit zou kunnen winnen van hem. Jeroen trekt er zich weinig van aan vanwege zijn ervaringen in de partij met Nico Schellekens tegen de Challenger en ook de partij van Teletekstgebruikers tegen de Mephisto Amsterdam.

Jeroen bestelt bij de NBC ook speciale kaarten voor het correspondentieschaak om zijn zetten door te geven aan zijn tegenstanders. Op deze kaarten stond het logo van OHRA-verzekeringen afgedrukt, zij waren sponsor van de Nederlandse Bond van Correspondentieschakers. Andere benodigdheden ging Jeroen halen bij Van Stockum, Belinfante & Coebergh Boekverkopers in Den Haag. Daar kocht hij enkele blokken speciale notatieformulieren voor correspondentieschaak, maar ook schaakmappen waarin hij met speciale kartonnen schaakbordjes zijn stellingen kon bij houden.

(zie afbeelding) Een kartonnen schaakbordje voor het bijhouden van de stelling in correspondentieschaak. Heden ten dage gebruikt Jeroen deze bordjes nog steeds.

 

In november 1988 gaat Jeroen voor de 2e keer meedoen aan het kampioenschap van de gemeente Loon op Zand. Jeroen had aangegeven te willen spelen in de A-groep aangezien dat hij zich al te sterk voelt voor het overgrote deel aan huisschakers wat in de B-groep speelt, toch word hij ingedeeld in de B-groep en hij denkt bij zichzelf: ,,Wie niet horen wil moet maar voelen." Het is meteen de 1e ronde al raak, Jeroen speelt voor het eerst in zijn nog korte carriére tegen de enige dame, Hanneke Nieuwkoop. Hij komt betrekkelijk snel gewonnen te staan, maar Hanneke speelt nog betrekkelijk lang door. Jeroen wint en een week daarna vraagt Paul van Schijndel, wat Jeroen tegen dat vrouwtje had gezegd. Jeroen zei dat hij haar prettige partij had gewenst en na de partij nog had geanalyseerd met haar. Maar er werd hem verteld dat ze de andere 6 rondes niet meer zou komen, ze voelde zich geweldig opgelaten tussen al die mannen. Jeroen won verder alle partijen, in de laatste ronde mei '89 tegen de sterke jeugdschaker Ferry Honkoop had hij aan remise genoeg om kampioen te worden. Ferry speelde de Spaanse ruilvariant, 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.Lxc6 dc6 5.Pxe5 Dd4 en Jeroen met zwart won na 21 zetten en kon nog een halve avond na genieten. De geweldige bokaal die hij laat op de avond kreeg prijkt nog steeds tussen alle andere kampioens-prijzen, die hij voornamelijk met biljarten heeft gewonnen.

Bruin caféDoor zijn meespelen in het zaterdagteam van Schaakmat werd Jeroen lid van de KNSB, daarom kreeg hij ook het bondsblad Schakend Nederland thuis gestuurd. Jeroen zocht de hele kalender af naar interessante schaaktoernooien. Ook zag hij advertenties van Van Stockum, Belinfante & Coebergh Boekverkopers uit Den Haag en Jeroen vroeg daarom een folder aan van de schaakafdeling. Jeroen bestelde regelmatig enkele schaakboeken en die werden meestal op zaterdagmorgen per post bezorgd en door zijn vader ontvangen.

Enkele keren ging Jeroen met zijn eigen auto op zaterdag naar de Heerengracht in Den Haag en natuurlijk niet om zomaar een schaakboek te kopen, als hij zou kunnen wilde hij de halve schaakafdeling leeg kopen, er was keus genoeg en dat maakte de keus erg moeilijk. Eén keer ging Jeroen met de trein naar Den Haag want de Heerenggracht lag niet zo ver van het Centraal Station, in de trein terug ging hij zijn nieuwe aanwinsten zitten bestuderen en Jeroen had net op tijd in de gaten dat hij alweer terug in Tilburg was, zo ook in de bus naar Kaatsheuvel.