Eindspelstudie door Maarten van der Burght (opmerking: de losste stellingsdiagrammen worden nog door Maarten aangeleverd) - uit de wedstrijd Baronie 2 - DSC 1 - Dick Straathof - MvdB

 

“Zou dat niet iets zijn om op de website te zetten ?”: zei Philippe tegen mij na mijn partij bij de Baronie. En hoe meer ik over zijn vraag ging nadenken, des te meer ik dacht: ja, eigenlijk is dat wel een goede. Want wie weet er nou bij DSC veel af van het eindspel ? Ik in ieder geval ook niet, maar ik weet wel een paar principes. En met die paar principes kom je, zoals tegen de Baronie, nogal eens een heel eind.

Hier de onderbreking !

Ik heb samen met mijn grote vriend Fritz deze partij geanalyseerd en de principes heb ik vooral uit de stappenmethode en zelfs van Chessmaster. We komen er in op de 31e zet.


Ik heb de laatste 6 zetten in het toreneindspel tevergeefs een zwakte proberen te maken en ga nu verder naar het lopereindspel. Philippe zei later tegen mij, dat hij er nu nog niets in zag. Mijn grote vriend Fritz gaf hem gelijk, maar de stappenmethode niet. Mijn koning staat namelijk al dichter bij het centrum en kan dus misschien de stelling van wit binnen kruipen.

Principe nr.1: Activiteit van je stukken is het belangrijkste in zo’n stelling: blijf actief spelen, als je verdedigend speelt, win je het echt zelden. De koning moet dus actief spelen.

Als de verdediger op g3 wordt weggejaagd, kan de koning in de stelling naar binnen en die kan weg via Kg5 en de loper op f4. Overigens is het gunstig voor mij, dat de lopers over dezelfde kleur velden gaan: dan kan ik zijn loper telkens aanvallen en verjagen.

Principe nr.2: Bij een zwartveldige loper van je tegenstander moeten je pionnen op wit staan.

De volgende zetten had ik dus in gedachten: Kc1, xd3,xd3,Le3+, Kd1, Kg5, b3 met Lf4. Hij speelde dit niet helemaal: na Le3+ kwam Kc2, Kg5, b3, Lf4, Lf2, Lh2, Kd3, Kf4 en Ke2 waar na Lg3, Le3+ en Ke4 de volgende stelling op het bord kwam:


Ook nu heb ik volgens Fritz nog niet veel bereikt en natuurlijk heeft hij gelijk: als wit het allemaal nauwkeurig speelt, wordt het remise. Maar de stappenmethode geeft me een steuntje in de rug, want zie daar mijn koning op e4 staan: midden op het bord en met geen mogelijkheid weg te krijgen. Maar ook Chessmaster sterkt mij hier: die heeft een goed trainingsprogramma waar een grootmeester voorbij kwam die al op jonge leeftijd veel eindspelen op het bord kreeg. Niet echt mijn cup of tea, maar die leerde mij wel het volgende:

Principe nr.3: kijk zo nu en dan in je partij hoe het eindspel zou zijn als alle stukken eraf waren: als dat gunstig is, ga dan afruilen en afstevenen op het eindspel.

Kortom, als de lopers er hier af zijn, ben ik in groot voordeel: ook Fritz geeft dat aan.

Mijn tegenstander speelt hier Lg1 en Fritz slaat uit in mij voordeel. Hoezo ? Activiteit ! Op g1 kan hij niet echt meer weg (vanwege ? Ach, zien we later wel ! ). Beter was Lg5 of zelfs Lc1 om na Lf4 op b2 te gaan staan en via a4 nog velden te houden.

Nu ga ik mijn pionnen verder op wit neerzetten, zodat ze, als de stelling verder open gaat, niet kunnen worden aangevallen. Dus na c6,a4,d5 kwam Le3 en toen de winnende zet ?!


Hij is ook wel mooi: Le1 ! Als de koning slaat is na Kxe3 het eindspel volledig verloren en ook na Ld2 is het simpel. Daarom werd er gespeeld c4, Lc3, cxd5, cxd5, Lf2 en Lxd4.


Deze stelling is straal gewonnen, maar ook dan spelen volgens de principes: er kwam g6, b4?, b5! ( want weer een pion vast op een zwart veld ), axb5,axb5, Lg3, Le3 Ld6, d4, h4, d3+, Kd1. De witte koning heeft helemaal geen activiteit meer en er zijn geen zwakke pionnen meer. Na Kf3, Lc5 en Lf4 gaf zwart op.

Goed, dus via deze 3 principes ( en wat rekenwerk in mijn hoofd ) kwam ik dus al een heel eind tegen deze sterke tegenstander. Hopelijk hebben jullie er wat aan in je volgende eindspellen !

 

Op 18 november 2018 vond het 4e gesloten NK Rapid en het NK Rapid voor vrouwen plaats in Amstelveen. Zowel bij de mannen als de vrouwen streden 8 deelnemers om de titel. Anne had de eerste 3 edities gewonnen en ging voor haar vierde titel.

Terwijl ik dit schrijf kijk ik op de klok en zie ik dat het al bijna 23.00 uur is. The king has left the building is wel degelijk van toepassing op deze avond. Het DSC C team kijkt tegen een 0-4 verlies aan. De tegenstander King C uit Tilburg kan tevreden naar huis. Chapeau voor dit team dat dit jaar voor het eerst een derde team op de been weet te brengen. De rating van King C liegt er niet om. Toch hebben ze hun vorige wedstrijd verloren, dus rating zegt niet altijd alles. Vanvaond wel, en we feliciteren de tegenstander en bedanken hen voor de gezellige avond.

Wij zullen hier niet zoveel 'niet clubgebonden partijen' opnemen, maar bij deze een uitzondering: partij 1 uit de nov 2018 lopende WK match Carslen-Caruana. In de partij is het Caruana met wit tegen Carlsen. Caruana opent vrij tam, Carlsen is inventief en precies en menselijke termen, maar zie daarna hoe indrukwekken Stockfish 9 en Komodo 12 zijn, gemeenschappeijk. Na invoern van de partij is onderstaande analyse met 1 druk op de knop 'volledige analyse' geproduceerd. Het laat precies zien waar Carlsen een aantal keren de winst gemist heeft. De partijanalyse duurde ca. 20 minuten. Je merkt dat het 3500 elo is die 2800 elo analyseert!

Voorpaginanieuws DSC Dongen

Welkomstwoord van onze voorzitter

Verzameling van de laatst toegevoegde berichten.

Algemene informatie over het fantastische schaakspel.

Toon/Verberg