//here

Analyse en commentaar door Jan Pieter de Vries.

Het is vervelend om te zeggen, maar deze partij bevat vrij veel lessen voor het zwarte damegambiet, 'waar het over gaat'. Zie commentaar na de zetten. De belangrijkste boodschap is wellicht: het gaat in het zwarte damegambiet om de bevrijding van Lc8. Zie de slotstelling - hier is het er niet van gekomen. 

wit: Vlastimil Hort, zwart: Jeroen van Gool, simultaan Efteling, Kaatsheuvel, 9 april 1989

In deze partij had ik (=Jeroen) misschien beter 4.....Qb6 of 4.....Nc6 kunnen spelen. Op de 18e en 19e zet had Hort meteen de partij kunnen beslissen met Nc5-d7+, dat had hij beide keren niet gezien. Maar ik begon terug te knokken en onwetend kwam ik beter te staan of Hort erg slecht. Hort ging de laatste 15 zetten nog sneller spelen, want tegenstanders vielen met bosjes weg en ik ging helemaal mee in dat snelle spel. Daarom verspeelde ik mijn sterke positie en moest na 43 zetten opgeven. Ik kreeg te horen: ,,Sie sind einen guten Schachspieler!" (redactie: correct Duits is: 'Sie sind ein guter Schachspieler', nominatief, eerste naamval) Hort had niet gezien dat hij mij van het bord kon combineren, maar wel dat hij later erg slecht stond, waarschijnlijk. Ik was waarschijnlijk de enige die winstkansen heeft gehad. (redactie: Komodo spreekt Jeroen hier meestal tegen...alleen 32....Pac6 zou -1,44 voordeel voor zwart hebben opgeleverd, voor de rest stond wit altijd wel beter - http://view.chessbase.com/cbreader/2019/7/7/Game1745005015.html)

1-0, zwart geeft op.

Niemand heeft die zondagmiddag kunnen winnen van Hort en hij stond slechts 4 remises toe. Jammer dus dat ik dit niet af heb gemaakt, terwijl er schakers bij waren die veel sterker speelden dan ik.

 

Wit=Philippe stond met weinig puntjes achterstand tweede, achter Roelant. Parallel werd de wedstrijd Jan Haast-Roelant Schoots gespeeld, waarin Jan met een mooie witte loper sterke compensatie had voor de minpion. Wit=Philippe moest dus kostte wat het kostte zijn hoofd breken om te winnen. Paul wist dit en speelde superdegelijk met zwart. 

Voorronden NK 2018 groep C, eerste uitslag van Jeroen, een vlotte winstpartij.

 

 

 

 

 

Elke winst op een stonewall, het trieste wapen van antischakers, moet gevierd worden! Zo ook onderstaande overwinning van Mark Maas. 10. Pd2 is een nieuwtje, dat redelijk uitpakt. Zwart geeft zelf zijn stonewall op met d5xc4 (sportief), en is daarna blij met trucje pionwinst, maar Mark kennen maalt hij niet om pion c4 (engines overigens ook niet), hij gaat voor een e4 opmars. Terecht. Later is 23. g4?! van wit in principe incorrect, maar als zwart er verkeerd op reageert krijgt wit meteen zijn zin, met twee prachtig doorbrekende centrumpionnen.

Toon/Verberg