Elke winst op een stonewall, het trieste wapen van antischakers, moet gevierd worden! Zo ook onderstaande overwinning van Mark Maas. 10. Pd2 is een nieuwtje, dat redelijk uitpakt. Zwart geeft zelf zijn stonewall op met d5xc4 (sportief), en is daarna blij met trucje pionwinst, maar Mark kennen maalt hij niet om pion c4 (engines overigens ook niet), hij gaat voor een e4 opmars. Terecht. Later is 23. g4?! van wit in principe incorrect, maar als zwart er verkeerd op reageert krijgt wit meteen zijn zin, met twee prachtig doorbrekende centrumpionnen.

André van Vuuren was tot 2 maanden geleden huisschaker, maar gezien zijn prestaties en onderhavige winst mag hij wel als zeer talentvol huisschaker gelden. verslaat al een groep 1 speler. Kandidaat voor het eerste team?

 

 

 

 

Wit dacht: .4 g3 moet ook kunnen zonder 4.cxd5, heb ik in databases gezien'. Dat klopt wel, maar dan moet wit niet meteen met 5. Pxd4 terugslaan, blijkt achteraf. De 'hondsbrutale' terreinuitbreiding van zwart is goed, wit had volgens engines toch e3 moeten doen om wat meer lucht te krijgen, ook zou e3 een isolani worden. Nu komt wit erg gedrongen te staan, en kan zwart de klap uitdelen. Maar, zoals wit hoopte, 'er zijn zoveel mogelijkheden!'. Zwart koos een vroege klap, op zet 34 twijfelde wit sterk tussen de tekstzet (verliezend) en het (winnende) alternatief 34. Tf8+ Kh7 35. Dxd3+ Tf5+!! (tegenschaak) 36. d5 - wit vond het helaas wat riskant en dacht dat de tekstzet ook veilig zou winnen - maar helaas....

 

Zwart speelde de opening een beetje 'zonder bedoelingen', en vanaf zet 17 ging wit 'kleingeesting' op een pion spelen (gepende pion d6) in plaats van het ruime sop te kiezen met h4! en h5, wat van de engines een +2 krijgt. Maar goed, wit bleef na opening van de stelling tactisch op de been, met name het ros op e4 van wit verhinderde zwart tegenspel. Toch nauwkeurigheidspercentage 47% voor wit, score uitgedeeld door Komodo, dat is vrij hoog. 

Voorpaginanieuws DSC Dongen

Welkomstwoord van onze voorzitter

Verzameling van de laatst toegevoegde berichten.

Algemene informatie over het fantastische schaakspel.

Toon/Verberg