begin'92: Jeroen vG kampioen 2e klasse NBC

Behaalde Jeroen in groep II/609 uit 6 partijen 4 punten en eindigde daarmee op een 3e plaats, een teleurstellend resultaat gezien het hele verloop van het toernooi, groep II/610 zou heel wat meer resultaat opleveren, maar ook interessantere partijen.

47) wit: Jeroen vG, zwart: Ton van Melis, Assen

58 jaar, gehuwd, 5 kinderen en 5 kleinkinderen, als werknemer bijna met vervroegde uit dienst treding, speelde sinds ongeveer 2 jaar correspondentieschaak, voor die tijd probleemschaak. Dit was zijn 2e toernooi in de 2e klasse. Speelde verder nog in een Europese en een wereld-groep.
De partij werd geopend met de Reti-variant in het Frans, voor Jeroen is 8.....b6 nieuw, hij komt voortvarend uit de opening, zeker na 12.....Tg8. Een aantal zetten later staat Jeroen straal gewonnen, het komt echter toch nog tot een eindspel met T+pi tegen P+pi.

Opvallend voor Jeroen was dat dhr.Van Melis in no time promoveerde naar de Meesterklasse NBC, hij kwalificeerde zich ook nog voor K-groepen, het Nederlands kampioenschap dus in correspondentieschaak. Zijn rating steeg ook enorm snel naar 2333 in 1997, in 2000 haalde hij zijn record, 2402 ELO en dat zakte net zoals bij vele anderen snel naar beneden, toen hij in 2005 stopte met correspondentieschaak had hij nog 2304 ELO over.

48) wit: Jeroen vG, zwart: C. Vijverberg, Dronten
71 jaar en had vele hobby's.

In deze partij speelde zwart de Gifpion-variant van het Siciliaans. Tot en met 18.c4 is de variant meerdere keren gespeeld, maar 18.....h6 is compleet nieuw, en Jeroen had beter verder kunnen gaan met 19.Lh5+ en een gewonnen stelling. Een aantal zetten later krijgt Jeroen een herkansing, hij grijpt die en laat zijn tegenstander niet meer ontglippen. Een venijnig zetje is nog 48.Ld5, de zwarte d-pion mag zowaar nog tot Dame promoveren, maar kan verder niets meer uitrichten.


49) wit: Jeroen vG, zwart: Jelle van den Braak, Medemblik


44 jaar, leraar basisonderwijs, maar vrijwel afgekeurd vanwege zijn voeten en benen die altijd pijn doen. Dit was zijn 3e groep, uit de 3e klasse gepromoveerd met 5 1/2 uit 6. Speelde ook een groep Europees, maar stopte daarmee vanwege de lange wachttijden. Gehuwd, een zoon van 18 en een dochter van 16 die postzegels spaart.
Jeroen speelt met 4. f4 de zeer interessante Oostenrijkse aanval tegen de Pirc-verdediging van zwart, de variant zoals die in deze partij wordt gespeeld is vrijwel geheel uit de moderne meesterpraktijk verdwenen. Het 13.h3 van Jeroen is nieuw maar gedurende het verdere
verloop van de partij komt wit iets beter te staan. Na de 29e zet van zwart maakte Jeroen handig en dankbaar gebruik van een huishoudelijke spelregel.

Wat er eigenlijk gebeurd is na 29.....Lb5; bij het spelen van 29.....Lb5 schreef Jelle van den Braak: ,,indien 30. Dh4 dan 30.....Txc3." Allereerst, normaal zou Jeroen destijds nooit 30. Dh4 gespeeld hebben, maar 30. Tfc1 vanwege zijn denkwijze dat beide Torens in stonden. Maar Jeroen kende de regel dat de tegenstander gebonden is aan zijn voorgestelde zetten en hij ging eerst 30. Dh4 Txc3 zitten bestuderen, bevestigde de voorgestelde zetten en speelde 31.Df6+.
In het hedendaagse correspondentieschaak zou het bovenstaande niet meer kunnen gebeuren, daar de tegenstander de voorgestelde zet pas ziet als hij die werkelijk heeft uitgevoerd, nu noemt men dat voortaan ,,linear conditionals". Jeroen kent nog een hilarisch voorbeeld uit de praktijk per post; bij 1. e4 g6 schreef de zwartspeler dat hij bij elke willekeurige zet 2.....Lg7 zou spelen, zo ging de partij verder met 2. Lh6??? Lg7??? 3.Lxg7 1-0. Dit zou nu dus ook niet meer kunnen gebeuren.

Jelle van den Braak zou een aantal jaren later nog redacteur worden van Schaakschakeringen, het clubblad van de Nederlandse Bond van Correspondentieschakers. Opmerkelijk is dat Jelle van den Braak pas in 2005 voor het eerst internationaal ging spelen.
50) wit: Dick de Jong, Hilversum, zwart: Jeroen vG

30 jaar en werkzaam in de automatisering. Begon sinds lange tijd weer met correspondentieschaak. Speelde bordschaak bij HSG.
In de partij werd een Damepion-opening gespeeld, waarin achteraf beide spelers het over eens waren dat het systeem met 6.....b6 niet zo geweldig is. Toch werd het al eens eerder gespeeld in oa. Timman-Geller, Linares 1983, 1-0. In deze partij komt wit ook gaandeweg beter te staan, Jeroen komt zelfs slecht te staan, sprekend is de zet 19.Tf6!


51) wit: Anton Renes, Bussum, zwart: Jeroen vG

66 jaar en speelde voor de tweede keer mee in de 2e klasse.
De partij wordt geopend in het Italiaans, wit speelt met 7.Pc3 de Greco-variant en vervolgt met de Möller-aanval, de bekende correspondentieschaker en auteur Estrin geeft in zijn boek over de Italiaanse partij aan dat de stelling na ongeveer 18 zetten gelijk is en waarschijnlijk niet meer dan remise zal opleveren. Na 21. The3 was 21.....b5 22. Lb3 a5 23. Txe7 Dxe7 24. Txe7 Kxe7 nog bekend uit Düball-Pachman 1-0 (50), Bundesliga 1976/'77. Doch 23. Dh6+ is verliezend en Renes blijft nog betrekkelijk lang doorspelen.52) wit: Wolter de Vries, Vught, zwart: Jeroen vG

40 jaar, gehuwd, 2 kinderen, werkzaam als onderwijskundige. Speelde sinds 3 jaar bij sv. "De Vughtse Toren". Speelde voor het eerst correspondentieschaak in het propaganda-bekertoernooi van 1989.
Wit speelde de Hanstein-vaiant van het Koningsgambiet. De variant t/m 14.Pxb5 analyseert Bücker in zijn boek over het Koningsgambiet als onduidelijk, maar Wolter de Vries liet na de partij weten, dat zwart de zetten daarna had aangetoond dat deze variant voor wit uiterst dubieus is. Machtig mooi is het kleine zetje 19.....g3!

Met deze resultaten behaalde Jeroen het kampioenschap in groep II/610 en promoveerde van de 2e klasse naar de 1e klasse NBC, weliswaar weer met dat beetje geluk want Jelle van den Braak gaf het op het laatst helemaal weg en Ton van Melis speelde juist tegen Jeroen uiterst zwak maar won verder alle partijen. Daarom eindigde Ton van Melis gelijk met Jeroen van Gool en promoveerde ook naar de 1e klasse.


In het voorjaar van 1992 ontving Jeroen ook weer de medaille voor dit kampioenschap met bijbehorend certificaat.


In het najaar speelde Jeroen ook mee in het Loonse Hoorn Schaaktoernooi. Er kon gespeeld worden in de Kroongroep, bij de clubschakers en bij de huisschakers, Jeroen werd ingedeeld bij de clubschakers en wikkelde zich in een felle strijd om de 3e plaats met oa. Ad Havermans, René van den Bosch en Peter Damen. Uiteindelijk moest Jeroen in de laatste partij deze spannende strijd afleggen tegen René van den Bosch, die dan ook op de 3e plaats eindigde.

Jeroen had ook al enkele keren deel genomen aan het Kerstkalkoenen-toernooi van DSC in Dongen. Dat was een rapidtoernooi wat in groepjes van 6 deelnemers werd verspeeld. De prijzen voor elk groepje waren geheel in Kerstsfeer, zo ging Jeroen op zaterdag voor Kerst 1991 ook weer naar Dongen. Vader Toontje van Gool zat er naar uit te kijken dat Jeroen met een kalkoen naar huis zou komen en dan zou met Kerst zijn moeder aan de bak kunnen, daarom had zijn moeder het meer gemunt op de 2e prijs, een Kerststol, uiteindelijk kwam Jeroen naar huis met de 3e prijs, een fles wijn die hij maar beter zelf kon nuttigen.

Aan het behalen van die 3e prijs zit ook nog een anekdote vast. In de laatste ronde speelde Jeroen tegen een tegenstander, die had alle 4 partijen al verloren, Jeroen ging er van uit dat hij van deze tegenstander ook zou kunnen winnen. Na enkele minuten spelen zag Jeroen dat zijn tegenstander zat te spelen uit Praktische Schaaklessen deel 3 van Max Euwe, namelijk Jeroen zelf heeft die serie ook en deel 3 omvat het Openingenrepertoire voor de beginnende schaker. Jeroen had het meteen al in de gaten, hij is een beginner en protesteerde daarom ook niet, uit het verdere verloop van de partij bleek dan ook dat deze tegenstander er helemaal niets van kon en Jeroen won heel eenvoudig.

 

 

 

 

 

 

 

 


Afdrukken   E-mail