Jeroen gaat internationaal spelen

Jeroen gaat internationaal spelenHOOFDSTUK 7: JEROEN GAAT INTERNATIONAAL SPELEN

Ongeveer augustus 1990 schrijft Jeroen zich in voor het ICCF World Cup-toernooi. Dit toernooi is eigenlijk een propaganda-toernooi om meer correspondentieschakers aan te trekken. Jeroen speelt in voorrondegroep 196, de officiële startdatum was 1 november 1990. Jeroen begon aan dit toernooi in een typische tijd, in 1989 viel de Berlijnse Muur en in het najaar van 1990 werd West-Duitsland herenigd met de DDR, ook in die tijd ging het ,,IJzeren Gordijn" weg.

In het correspondentieschaak merkte Jeroen enkele kleine dingetjes aan deze gebeurtenissen. Zo moest Jeroen aan adressen in de voormalige DDR het voorvoegsel ,,D-O" toevoegen en voor West-Duitsland slechts ,,D". In het nieuws kwam regelmatig ter sprake dat het burgers in Oost-Duitsland tegen viel om herenigd te zijn tot één Duitsland, vooral omdat er grote werkloosheid ontstond in het oosten. Bij de tegenstanders van Jeroen was er niet veel van te merken.

De einddatum van deze voorrondes was 31 oktober 1993 om op tijd de halve finales te kunnen starten. Partijen die nog voor van belang waren voor de kwalificatie voor de halve finale en nog niet beëindigd waren moesten gearbitreerd worden. Tussen haakjes zijn de ratings aan het begin van de partijen aangegeven. Jeroen kreeg een provisionele startrating 1800 toebedeeld.

31) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel (1800), zwart: Bernt Andersson, Eksjö, Zweden (2415)

40 jaar, heeft tweelingzonen van 10 jaar oud, getrouwd, werkzaam in de journalistiek. Zwart speelde de Svesjnikov-variant in het Siciliaans en de theorie gaat erg ver. Het wordt een partij om van te smullen, 19.....Pe5 is de inleiding tot enorm ingewikkelde varianten, zo offert zwart met 20......Kh8 een volle Toren met als gevolg dat zwart allerlei dreigingen heeft. Samen met 31.Ke1 bood Jeroen remise aan omdat hij dacht dat zwart niets anders kon doen dan eeuwig schaak geven, maar Bernt Andersson wees dit terecht af, maar goed ook want anders hadden we al dit moois moeten missen. Met 32.....e3 offert zwart ook nog een Loper met als gevolg weer allerlei dreigingen, zwart profiteert niet van de gedrongen positie van wit en manoevreert zich zelfs in een moeilijke positie ondanks de dreigende horde pionnen.

Hier moest de partij nog gearbitreerd worden, want de einddatum 31 oktober 1993 was bereikt. Voor Bernt Andersson was de uitslag nog van belang voor eventuële kwalificatie, voor Jeroen niet meer. Jeroen stuurt wel een analyse in, hij weet niet meer welke varianten hij heeft ingestuurd, maar het moge duidelijk zijn, wit staat gewonnen.

Een meer of vijver in Nässjö, een klein stadje in de buurt van Eksjö. Zo is het gebied rondom Eksjö bezaaid met meerdere meren en vijvers.

32) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel (1800), zwart: Michel Fortin, Chicoutimi, Canada (2185)

34 jaar, vrijgezel, sinds 5 jaren schaakleraar aan de school in Chicoutimi, speelt correspondentischaak sinds 1971. De partij wordt geopend in het Siciliaans, met een Drakenvariant en het Maroczy-systeem. De partij blijft tot bijna de 20e zet in de theorie, daarna komt Jeroen aanvankelijk goed uit de opening, toch weet zwart een Koningsaanval op te zetten, Jeroen hekelt een beetje zijn 31e en 32e zet, door toedoen van Jeroen zelf komt zwart op de 40e zet met een vernietigende aanval, zowaar dus ook een interessante partij.

In 1996 bereikte Michel Fortin zijn recordrating 2236, net na het Millenium in 2000 zakte die rating zeer snel naar beneden net zoals bij vele andere ervaren correspondentieschakers, in 2011 bereikte zijn rating een dramatisch dieptepunt van 1630, maar heden ten dage speelt Fortin nog steeds correspondentieschaak.

33) wit: Jeroen vG (1800), zwart: Hans-Jürgen Isigkeit, Stralsund, Duitsland (1800) 34 jaar, getrouwd, econoom, 2 kinderen, speelde sinds 17 jaar correspondentieschaak. De partij werd geopend in de Scheveninger variant van het Siciliaans, doch de tegenstander speelt het twijfelachtige 8.....d5, een zet die nergens te vinden is, Jeroen probeert wat hij kan, hij komt beter te staan, maar weet de partij niet in winst om te zetten. Hans-Jürgen Isigkeit in latere jaren.

Ook Hans-Jürgen Isigkeit speelt nu nog steeds correspondentieschaak, meer nog. In 1996 had hij een fixed rating 2217, in 2005 bereikte zijn rating een recordhoogte, 2443. In 2002 behaalde hij de titel Internationaal Meester, in 2008 ook nog de titel Senior Internationaal Meester, SIM is een titel tussen IM en IGM. In 2006 wordt hij wedstrijdleider niveau 2, hetzelfde jaar ook nog Internationaal Arbiter. In 2012 krijgt hij de zilveren Bertl von Massow-medaille voor de bewezen diensten die hij voor de ICCF heeft geleverd.

Silver Bertl von Massow Medal

Ook speelt Hans-Jürgen Isigkeit mee in verschillende nationale teams die Duitsland vertegenwoordigen in internationale toernooien, maar ook haalt hij persoonlijke successen in Duitse nationale toernooien en internationale toernooien op wereldniveau.


Afdrukken   E-mail