Jeroen vervolgt

In maart 1990 schrijft Jeroen zich in voor nog 2 toernooien in de 3e klasse NBC omdat de partij (nr.5) tegen Cor Tummers nog steeds open stond en Jeroen was er helemaal nog niet zeker van of hij zou promoveren naar de 2e klasse. Hieruit blijkt dat Jeroen alle partijen en toernooien waarvoor hij had ingeschreven tegelijk moest spelen, simultaan dus.

Kwalificatiegroep III/366 had officiële startdatum 17 april 1990 19) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel, zwart: Rolf de Jong, Rotterdam 32 jaar, nog niet getrouwd, hoopt af te studeren als econoom, voor de studie zonder werk. Speelt sinds ongeveer 3 1/2 jaar bij een club en ook correspondentieschaak. Jeroen opent Spaans en Rolf speelt daartegen het Marshall-gambiet. Tot en met de 26e zet is de variant meerdere keren gespeeld, echter 32.Kd5 is een enorme blunder die niet word afgestraft.

Jeroen geeft de variant: 32.Kd5 Re5+ 33. Kc6 Na5+ 34. Kxb5 Be3+ 0-1. 20) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel, zwart: Henk Oosterink, Zelhem 30 jaar, speelde sinds een jaar correspondentieschaak, had vele hobby's. Hij trachtte een documentatieboekje te schrijven over 5 piloten die tijdens de 2e wereldoorlog op hun boerderij zaten en dat zou gebaseerd zijn op echte feiten en het was tijdrovend om de feiten te onderzoeken. Jeroen speelde tegen het Siciliaans de Richter-Rauzer-variant. De tiende zet van zwart is nog nooit gespeeld en Jeroen ziet het dan ook als een dubieus gambiet, daarom komt Jeroen gewonnen te staan en geeft deze winst niet meer weg.

21) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel, zwart: Loek Bronsdijk, Nieuwegein 55 jaar, gehuwd en speelde sinds enige jaren clubschaak, om zijn theorie te verbeteren begon hij met correspondentieschaak, dit was zijn eerste groep. Loek speelt de Rubinstein-variant in het Frans. De variant is t/m de 13e zet meerdere keren gespeeld. Jeroen komt aanvankelijk goed uit de opening. Ongeveer tussen de 30e en 35e zet komt Jeroen echt in het voordeel en daarna gaf de tegenstander veel materiaal weg. Jeroen verbruikte voor de hele partij ongeveer 100 dagen bedenktijd, echter Loek verbruikte maar 2 dagen bedenktijd. Merkwaardig is dat Loek zijn 5 andere partijen wel weet te winnen en daarmee ook de groep.

22) wit: S. Scheffers, Den Haag, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel Wit speelt de Normaalvariant tegen Nimzo-Indisch van Jeroen en de theorie wordt gevolgd t/m de 9e zet, na ongeveer de 25e zet komt Jeroen met zwart veel beter te staan, een hele tijd speelt zwart gedwongen maar toch winnende zetten, daarom ziet het slot er nog spectaculair uit.

23) wit: Jos Huis in 't Veld, Apeldoorn, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 35 jaar en getrouwd, werkte bij Centraal Beheer. Jeroen speelt de Nimzowitsch-variant in het Frans, de gespeelde variant is t/m de 12e zet meerdere malen voorgekomen, aanvankelijk komt wit beter uit de opening, maar rond de 25e zet keert het tij in het voordeel van Jeroen en de partij krijgt nog een bizar slot met volop hilariteit.

Pion e6 is ver opgerukt, dat zal misschien te veel indruk op hem hebben gemaakt, ook dacht Jeroen misschien Te7 te moeten verliezen. Kortom hier slaat de schaakblindheid weer toe, Jeroen had de enige goede zet 36.....Tcxd7 moeten spelen maar Jeroen schrok misschien van 37.ed7??? en dat verliest op slag, dan had wit met de Dame terug moeten nemen en zwart staat beter. Kortom Jeroen geeft op in een stelling die hij beter staat. De tegenstander zal wel gelachen hebben. 29 jaar later steekt Jeroen er de draak mee: ,,Even Apeldoorn bellen". 24) wit: Roel Wiche, Maastricht, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 23 jaar, studeert Sociale Geografie, speelt ook recreatief schaak bij een club in Maastricht. Jeroen speelt weer Frans en wit speelt er de Tarrasch-variant tegen met 2.Pd2 c5 3.ed5 ed5 en het wordt een oninteressante partij, beiden willen en/of kunnen niets ondernemen en zo eindigt de partij na 21 zetten in een bloedeloze remise. Kwalificatiegroep III/368 had officiële startdatum 21 mei 1990 25) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel, zwart: Peter Sitton, Spijkenisse 31 jaar, van beroep instellingskok, speelde naast clubschaak sinds 1985 correspondentie-schaak. Peter speelt het Paulsen-systeem in het Siciliaans, maar ook het naïeve 5.....a6 dat bekend staat als slecht. Toch werd deze variant t/m zet 8 veelvuldig gespeeld, vooral op laag niveau. Het werd een makkelijke overwinning voor Jeroen.

26) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel, zwart: J. Kee, Zaandam 68 jaar en speelde voor het eerst correspondentieschaak, beroep was herenkapper en parfumeur. Deze tegenstander speelde de Philidor-verdediging, maar daarna een totaal verkeerde variant, hij kon er helemaal niets van en na 14 zetten gaf hij op. 27) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel, zwart: Fred van Putten, Maarssenbroek 25 jaar en administratief medewerker bij een computerbedrijf. Dit was de eerste groep als correspondentieschaker. Toen Jeroen zijn vakantie had door gegeven aan hem liet Fred weten dat zijn vakantie-periode precies dezelfde was, wel erg toevallig. Het was overigens de vakantie dat Jeroen naar Gran Canaria ging, partij 5 tegen Cor Tummers stond dus nog steeds open. Maar aan Fred van Putten had Jeroen ook geen waardige tegenstander. Fred speelde tegen het Spaans van Jeroen 3.....Df6, op de 6e zet zou Fred het Paard terug moeten nemen, maar dat doet hij niet. Jeroen wint deze partij ook zeer makkelijk na 14 zetten. 28) wit: W.D. Heel, Den Haag, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel De tegenstander speelt tegen het Frans van Jeroen de Tarrasch-variant. Tot en met ongeveer de 9e zet blijft het theorie, daarna gaat de partij gelijk op. Op de 16e zet gaat wit in de fout, verliest een pion en geeft na 31 zetten op.

Na de partij zegt de tegenstander dat Jeroen sterk heeft gespeeld en vraagt daarom aan Jeroen welke schaakcomputer hij heeft gebruikt. Daarom denkt Jeroen dat hij deze partij meer van een schaakcomputer heeft gewonnen en vind dat het tijd word om er zelf ook één aan te schaffen. 29) wit: André Lankhorst, Alkmaar, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 24 jaar en getrouwd, werkte op een automatiseringsafdeling bij een groothandel. Deze tegenstander speelt tegen het Frans de Doorschuifvariant. Aanvankelijk komt Jeroen beter uit de opening maar doet er verder niets mee en de partij eindigt in een eindspel met L+P tegen L+P waarbij de Lopers van ongelijke kleur velden zijn.

30) wit: Michiel Boudewijn, Rotterdam, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 21 jaar, studeerde aan de Hogere Landbouwschool, speelde clubschaak bij De Ivoren Toren en speelde ook wel eens badminton, darten en biljart. De tegenstander speelde een zijvariant tegen het Frans die toch vrij vaak gespeeld werd. Jeroen komt niet zo goed uit de opening en speelt op de 19e zet het twijfelachtige 19.....d4 en verliest vrij snel daarna.

Het resultaat van deze eerste partijen is dat Jeroen 20,5 uit 30 heeft gescoord. Zoals al vermeld ging Jeroen op zoek naar een schaakcomputer, hij was van plan deze te gebruiken als secondant, sparring-partner of schaakmaatje, niet om te laten berekenen of bepalen welke zet Jeroen moest gaan spelen maar vooral om het blundergehalte eruit te halen. Bijvoorbeeld partij 23 tegen Jos Huis in 't Veld had hij nu achteraf met een schaakmaat erbij niet opgegeven maar gewoon doorgespeeld.

Zo koos Jeroen in het najaar van 1990 voor een Novag Super Forte, deze schaakcomputer leende zich ook goed uit voor een partijtje snelschaak. Deze schaakcomputer was echter niet de sterkste in zijn soort, o.a. Mephisto en Fidelity stonden bekend als sterker te zijn. Jeroen was er zich dus terdege van bewust dat hij zijn Novag Super Forte niet zomaar zelf kon laten berekenen welke zet hij moest gaan spelen, zeker niet tegen sterke tegenstanders. Jeroen zelf maakte de dienst uit welke zet er gespeeld werd.

Nu hebben we al een aantal tegenstanders voorbij zien komen die allemaal verschillende beroepen hadden, Jeroen vermeld nu daarom zijn werkzaamheden. Jeroen ging in 1980 van school af, hij was het studeren helemaal beu en hij zag er geen heil in om verder te studeren gezien de toenmalige situatie in de maatschappij. Jeroen ging werken bij Helioform B.V. in Drunen als stanzer, een bedrijf in damesschoenen, na zijn militaire dienst mocht hij terug komen maar in mei 1984 ging Helioform failliet, daarna ging Jeroen een maand werken in een bedrijf voor lederwaren en in november 1984 werd Jeroen aangenomen bij Beniamino B.V. in Kaatsheuvel, een bedrijf in kinder- en jeugdschoenen, de bekende merken waren Bunnies en Brakkies. In augustus 1986 ging Jeroen samen wonen met zijn toenmalige vriendin, maar Jeroen kon beter overweg met zijn schoonmoeder als met zijn vriendin en in september 1987 haalde zijn vader Toontje van Gool hem weer terug naar huis.

In mei 1990 nam Jeroen ook weer deel aan de simultaan tegen Vlastimil Hort in De Efteling. Jeroen haalde in zijn partij twee varianten door elkaar die hij beiden toch goed kende, er kwam namelijk op het bord: 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Pc3 Pf6 4.Lb5 Lb4 5.d3 d6 6.0-0 0-0 7.Lg5 h6? 8.Lxf6 Dxf6 9.Pd5 en Jeroen werd eenvoudig weg gespeeld. Maar Jeroen was niet de enige, in de pauze ging Hort met de organisatie in gesprek en wist al zeker dat hij alle partijen zou gaan winnen, maar hij maakte de afspraak dat hij drie jeugdspelers remise zou aanbieden.

(zie afbeeldingen) foto boven: Hort heeft juist zijn vierde zet Pg1-f3 gespeeld en op de achtergrond is duidelijk Fred Klerks te herkennen. foto onder: Wilbert Kocken speelt juist zijn vierde zet Lf8-b4. Verder is ook Serge Bierhuizen duidelijk herkenbaar en links naast Kocken herkent Jeroen ook Leo Karreman aan de stelling in de Caro-Kann die hij altijd speelde.


Afdrukken   E-mail