Jeroen komt op gang

In september 1989 krijgt Jeroen de twee andere startbrieven thuis gestuurd, bij beiden is de officiële startdatum 2 oktober 1989. Eerst komt nu groep III/352 aan de beurt. 7) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel zwart: W. van de Akker, Beverwijk De tegenstander speelt een Drakenvariant die t/m de 15e zet al meerdere malen is gespeeld op hoog niveau, daarbij wijst Jeroen op 2 partijen Ljubojevic-Miles, de eerste in het Interzonetoernooi in Riga 1979, de andere tijdens de Olympiade op Malta 1980. Jeroen kwam niet goed uit de opening en verloor de partij.

Uit 21.Bxc5 blijkt meteen de schaakblindheid van Jeroen, ook tijdens het correspondentieschaak, geboden was 21.Nxb5 met toch een interessante stelling, zonde.

8) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel zwart: Tom Neijman, Vianen (ZH) 25 jaar en service-monteur in electronica, hobby's: o.a. computers, wis- en natuurkunde, wielrennen, voetbal en schaken. Jeroen opent met Spaans en de tegenstander speelt een Tchigorin-variant die in het vervolg niet interessant is. Na 19 zetten geeft Tom Neijman op met de mededeling dat hij zich te lui voelt voor het correspondentieschaak.

9) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel zwart: H.J. Langendam, Harmelen De tegenstander neemt de Vergiftigde Pion in de Najdorf-variant van het Siciliaans met 7....Qb6. Als beiden remise overeen komen door een eeuwig-schaak-variant is de partij nog steeds niet buiten de openingentheorie geweest.

10) wit: Paul van Ulden, Renkum zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 32 jaar, studeerde in september 1988 af aan de Landbouwuniversiteit, had nog geen vaste baan. Speelde zijn eerste kwalificatiegroep en speelde bij een club met wisselend enthousiasme. De tegenstander speelde de Bird-opening. Jeroen komt aanvankelijk goed uit de opening maar verspeelt zijn voordelen. Doch wit speelt verkeerde zetten en Jeroen komt toch weer in het voordeel en wint de partij.

11) wit: Cees Louw, Monte Carlo, Monaco zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 71 jaar, civil-ingenieur, gepensioneerd directeur van een internationeel aannemersbedrijf. Woonde in Chateau Perigord. Letterlijk vertaald betekend chateau wel kasteel, maar in werkelijkheid is het een groot flatgebouw van 24 verdiepingen hoog. Had een buitenadres in Den Haag en ging in februari 1990 zwemmen in het koude water van de Noordzee bij Scheveningen. Jeroen vertelde het één en ander tegen zijn vader Toontje van Gool en kreeg meteen te horen: ,,Haa jonge toch, die zit daor vur de belaastinge!" De tegenstander speelt de Gesloten Variant tegen het Siciliaans van Jeroen. Tot en met de 9e zet is de stelling al meerdere keren gespeeld. Jeroen komt aanvankelijk goed uit de opening, maar geleidelijk aan laat hij wit het initiatief overnemen en komt verloren te staan.

Cees Louw had dus zijn hoofdwoning in Chateau Perigord in Monaco. Jeroen heeft in 2017 op internet gezien dat het bouwjaar van dat flatgebouw in 1972 was. Een eenvoudig rekensommetje zegt dat Cees Louw toen 54 jaar was. Daarom denkt Jeroen dat Cees Louw als directeur van zijn internationaal aannemersbedrijf en civil-ingenieur best wel eens meegewerkt kan hebben om dat gebouw daar neer te zetten en daarna een appartement in Chateau Perigord heeft gekocht met een mooi uitzicht op de Middellandse Zee. (zie afbeelding) Chateau Perigord in Monte Carlo, Monaco. Op andere foto's heeft Jeroen gezien dat het gebouw op een groot plateau staat en er aan de zonkant van het flatgebouw nog een zwembad ligt en er beplanting daar omheen ligt.

12) wit: Matthie Bonte, Philippine zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 33 jaar, getrouwd, dochtertje van 2 1/2 jaar, leerde voor douane-ambtenaar, speelde sinds ongeveer 9 jaar correspondentieschaak. Wit speelt de Sokolsky-opening waar Jeroen nog niet veel kaas van heeft gegeten. Toch komt Jeroen aanvankelijk goed uit de opening, maar wit neemt het initiatief over en komt gewonnen te staan. Doch Jeroen wint door tijdoverschrijding.

Wit verliest door tijdoverschrijding. Voor groep III/353 was de officiële startdatum dus ook 2 oktober 1989, nu komen de partijen uit deze groep aan de beurt.

13) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel, zwart: J. Andriessen, Arnhem 70 jaar, gepensioneerd chemicus en sinds 1 jaar lid van de NBC, speelt schaak met een ex-collega, samen met zijn vrouw onderhield hij een grote tuin en speelde piano, ging tussendoor in maart 1990 op vakantie naar Eilat in Israël. Jeroen speelt Spaans en zwart speelt in de Gesloten Verdediging de Tsjigorin-variant. Jeroen komt niet goed uit de opening en zwart krijgt de kans om een koningsaanval op te zetten. Het eindspel wat na de 34e zet ontstaat staat verloren voor Jeroen.

14) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel, zwart: L.J.G. 't Hoen, Den Haag 70 jaar, gepensioneerd ambtenaar. Jeroen speelt Spaans en krijgt weer een Tsjigorin-variant tegen. Jeroen krijgt de kans om een Koningsaanval op te zetten in de stijl van een partij uit ,,Amateur wordt meester", een leerboek van Max Euwe, het wordt echter een rommelige partij maar de aanval slaat toch door en Jeroen wint met een mooi Paardoffer.

15) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel, zwart: Willem Goedhart, Spijkenisse 42 jaar, van beroep programmeur in een ziekenhuis, speelde al enige jaren correspondentie-schaak. Jeroen speelt weer Spaans en Willem speelt daar tegen het Jänisch-gambiet, ook wel Schliemann-gambiet genoemd. De partij volgt tot ongeveer de 13e zet de theorie, Jeroen komt goed uit de opening en komt zelfs gewonnen te staan. Toch geeft Jeroen met 19.f5 de winst weg en moet berusten met een eeuwig schaak-variant, 19.hg3 was geboden.

16) wit: Ben Cartens, Roosendaal, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 30 jaar, 2 kinderen, beroep free-lance-musicus, docent dwarsfluit en met ingang van februari 1990 direkteur van de Roosendaalse Muziekschool. Speelde al enige jaren met veel plezier en weinig succes correspondentieschaak en speelde bij de vereniging ,,De Pion". De partij is t/m de 15e zet al meerdere keren gespeeld, daarna komt Jeroen beter te staan en hij weet de tegenstander van het bord te combineren.

17) wit: Ronald Berberich, 's-Gravendeel, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 31 jaar en gehuwd, ambtenaar bij het Ministerie van Defensie, speelde ook bij een vereniging. Jeroen speelt de Najdorf-variant in het Siciliaans, op de 8e zet speelt wit een zeldzame zet, Jeroen weet er niet goed raad mee en wit onderneemt ook niet veel, zo eindigt de partij na 17 zetten in een bloedeloze remise.

18) wit: Karel van der Waart, Amsterdam, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 56 jaar en ongehuwd, beroep was accountant, maar sinds een aantal jaren in de WAO. Jeroen speelt Grünfeld-Indisch en wit speelt daar een passieve variant tegen, t/m de 9e zet blijft de partij in de theorie, Jeroen komt niet zo geweldig uit de opening. Rond de 20e zet speelt Jeroen ook nog een reeks twijfelachtige zetten en komt daardoor slecht te staan. Op de 43e zet ontstaat er Paard-eindspel met voor Jeroen een pion minder en hij geeft even later op.

Al tijdens de openingsfase van de partijen kwam Jeroen erachter dat hij veel tekort kwam aan zijn theorieboeken en hij was niet van plan om nog meer van dergelijke boeken aan te schaffen. Daarom kwam Jeroen op het idee om een eigen systeem in theorie te gaan opstarten, met partijen en artikeltjes uit de bondsblaadjes van Schakend Nederland, de clubblaadjes Schaakschakeringen van de NBC en nog wat andere schaakboeken. De partijen ging hij in eerste instantie sorteren op opening. Alle gangbare openingen kwamen aan bod maar ook de wat minder gangbare zoals Sokolsky, de laatste vooral uit Schaakschakeringen. Als Jeroen dit systeem meteen al had gehad, had hij waarschijnlijk kunnen afwijken van die remisevariant uit partij 9 tegen Langendam. Maar ook had hij dan meer en betere theorie in de Sokolsky-opening bij de hand gehad tijdens partij 12 tegen Bonte, nu heeft hij die partij gespeeld op ervaring uit het zien van andere partijen intern en in toernooien, en dat was niet veel en niet goed. Met dit systeem had Jeroen meteen ook voorbeeldpartijen waaruit hij zijn strategie kon bepalen, dit zou niet alleen sterke invloed hebben op zijn correspondentieschaak maar ook op zijn bordschaak. Zo klaagde een tijd later Henrico Fiora een keer dat Jeroen voortaan zo sterk speelde. Jeroen zelf verklaarde dat hij soepeler ging spelen omdat hij niet meer bij iedere zet hoefde te gaan zoeken naar de best speelbare zet, zoals een schaakcomputer dat wel doet, Jeroen rekende meer met concrete varianten.


Afdrukken   E-mail