Hoe eindigt Stockfish 11 - Stockfish 11? 2 Verre winstperspectieven voor Philippe

(Philippe, 15 augustus 2020) Al doet clubgenoot Jeroen er vrolijk over, correspondentieschaak is een zware last. Want hoe moet je nou met Stockfish 11 winnen van je tegenstander die ook het gratis Stockfish 11 hanteert? 

Voor de Stockfish fase had je tenminste nog een 'geld-race': 'Ik koop lekker een duurder schaakprogramma dan jij, want ik heb geen vrouw, en jij mag het niet kopen van je vrouw'. 

Het laatste halfjaar gingen mijn gedachten meer uit naar strategie: 'In strategie is de mens beter dan de computer'. Dat denk ik zelfs van mezelf (op Alpha Zero na), maar bij sommige stelling bespeur ik dat ik er niets zinnigs over kan zeggen. Misschien dat Anne Haast, begiftigd met meesterlijk inzicht, het wel kan? Neem de volgende twee stellingen, dezelfde tegenstander, in éen partij heb ik wit, in de andere zwart. Zelfs een 'klein plan' verzinnen lukt me niet, laat staan een 'set aan plannen' met lange termijn inzichten. Bijt je standen stuk:

Jeroen speelde 2 groepen 2e klasse

Jeroen was dus gepromoveerd uit de 3e klasse NBC, en schreef in maart 1991 in voor 2 groepen in de 2e klasse. De groepen II/609 en II/610 hadden beiden officiële startdatum 16 april 1991. De partijen waren nog maar net begonnen en vader Toontje van Gool was bij het ontvangen van een aantal kaarten al benieuwd: ,,Hoe ies't, zijn er al opgevers bij?" Dat getuigt dat zijn vader wel interesse had in de resultaten van Jeroen maar er verder niet veel van snapte.

41) wit: Jeroen vG, zwart: Bart Romijn, Haren (G)

29 jaar, ongehuwd, speelt bordschaak bij sc.Haren, 2e team, 1e bord, Promotieklasse en speelt correspondentieschaak sinds 1986.

De partij word gespeeld in de Caro-Kann, de Capablanca-variant werd als subvariant gespeeld en werd t/m 16.Pf5 meerdere keren gespeeld, het werd een saaie remise.


Er zou nog kunnen volgen 20.Th4 Pxe3 21.fe3 Dc7. Zwart mag dan niet 21.....Dxe3 spelen want dan zet de Dame zichzelf vast.

42) wit: Jeroen vG, zwart: René Nijssen, Venlo

22 jaar, ongehuwd, werkzaam in een stempelfabriek als produktiemedewerker, speelde sinds 6 jaar correspondentieschaak en daarvoor 2 jaar clubschaak, schatte zijn eigen rating op ongeveer 1650.

René Nijssen speelde de Russische Verdediging, Jeroen komt uitstekend uit de opening, 13.d5 is nieuw en pakt goed uit, Jeroen creëert een ver opgerukte vrijpion en het wordt een snelle overwinning voor Jeroen.

43) wit: Jeroen vG, zwart: Theo Hertog, Apeldoorn

37 jaar, gehuwd, vader van een dochter en een zoon, werkzaam in de automatisering, lid van sv.De Schaakmaat te Apeldoorn.

Theo Hertog speelt een Versnelde Boleslavski-variant, in deze excentrieke variant is 8.Lg5 nieuw en in volkomen gelijke stelling geeft zwart op, misschien om persoonlijke redenen.


44) wit: Hennie Gertner, Oldenzaal, zwart: Jeroen vG

37 jaar en werkzaam als onderhoudsmonteur, speelde sinds twee jaar met wisselend succes correspondentieschaak.

De partij werd geopend met het Orthodox Geweigerd Damegambiet. Na de 12e zet kreeg Jeroen gedurende lange tijd geen antwoord van de tegenstander, tot dat hij een brief van de wedstrijdleider kreeg. Daarin stond dat ze moesten respecteren dat Hennie Gertner voorlopig geen antwoord zou kunnen geven, omdat hij in het ziekenhuis lag na een ernstig ongeval in Duitsland met de auto wat zijn vrouw noodlottig werd. Eénmaal weer thuis uit het ziekenhuis speelde Hennie Gertner nog 3 zetten en gaf toen op omdat hij het geestelijk niet meer aankon. De partij was overigens nog niet uit de openingentheorie.

45) wit: Marco van Avermaete, Sluiskil, zwart: Jeroen vG

22 jaar, ongehuwd, werkzaam als assistent-accountant. Speelde correspondentieschaak sinds één jaar, had in de 3e klasse in 2 groepen meegespeeld.Overige hobby's: tennis en uitgaan. Speelde met vrienden ook graag biljart en snooker.

De partij start in het Schots, wat door Kasparov in zijn WK-match tegen Karpov in 1990 een paar keer werd gespeeld. 9. 0-0 is nieuw en Jeroen komt goed uit de opening, maar de tegenstander neemt tussen de 15e en 20e zet het initiatief over en Jeroen komt daarna slecht te staan. 28.Pxd5 is een leuke kleine combinatie, Jeroen had al een pion prijs moeten geven maar hiermee verloor hij er nog één.


46) wit: René Sparenreyk, Amsterdam, zwart: Jeroen vG

Wit opent met Sokolsky, de partij wordt al vrij snel uit de theorie gespeeld, toch komt Jeroen goed uit de opening en komt beter te staan, maar 17.....Pg4 is niet zo'n beste, daarom komt wit weer terug in de partij. Uiteindelijk word een eindspel bereikt met 2 P+pi - 2 P+pi.


Op deze manier behaalde Jeroen in groep II/609 uit 6 partijen 4 punten en eindigde daarmee op een 3e plaats, een teleurstellend resultaat gezien het hele verloop van het toernooi. Groep II/610 zou heel wat meer resultaat opleveren, maar ook interessantere partijen.

Via een visitekaartje op een rapidtoernooi in Tilburg neemt Jeroen in het najaar 1991 een abonnement op het schaakweekblad ,,Die Schachwoche". Jeroen ontvangt het blad 50 keer per jaar voor 165 gulden. ,,Die Schachwoche" was een dochteronderneming van het algemeen weekblad ,,Die Weltwoche" en werd opgestuurd vanuit Sarmenstorf in Zwitserland.

Natuurlijk stonden in ,,Die Schachwoche" de meest actuele berichten over schaken, maar ook wel eens artikelen over openingen en analyses van opmerkelijke partijen, maar ook opgaves om op te lossen. Zo kwam bijvoorbeeld ieder jaar het Hoogovenstoernooi ter sprake en ook het Interpolistoernooi in Tilburg. Het was dus een interessante aanvulling op zijn collectie aan schaakboeken.

 

Jeroen eindigde op een goede 5e plaats

40) wit: Gerhard Wünsch, Magdeburg, Duitslsnd (2070), zwart: Jeroen vG (1800)

37 jaar, speelde sinds 1983 correspondentieschaak, van beroep wiskundige en werkzaam in de computerbranche.

Jeroen speelt tegen het Spaans zoals wel meer de Gesloten Verdediging, ongeveer tot de 16e zet is het allemaal theorie, Jeroen komt goed uit de opening en komt beter te staan, maar naarmate de partij vordert laat hij het afweten en zo kan wit zich naar een gewonnen Toreneindspel combineren, waarin Jeroen het toch wel erg snel opgeeft.

Magdeburg, Duitsland

Met deze resultaten eindigde Jeroen op een goede 5e plaats. Jürgen Fritz had zich als winnaar gekwalificeerd voor de halve finale, Michel Fortin zou als beste runner-up zich ook kwalificeren, maar blijkbaar hoorde hij niet tot de beste nummers 2.

In het clubschaak ging het er voor Jeroen niet zo inspirerend aan toe. De sv.Schaakmat had in augustus 1990 besloten zich op te heffen, Jeroen had het besluit genomen om met 4 andere leden zich aan te melden bij de sv.Loon op Zand, daar werden zij met open armen ontvangen. Het werd voor Jeroen al vrij snel duidelijk dat het niveau aan schaken lang niet zo hoog lag als bij Schaakmat. Ze gingen spelen bij ,,De Eenhoorn" in Loon op Zand, vaak had Jeroen meer oog voor de in zijn ogen bloedmooie barvrouw als voor het schaken.

Toch vond Elias Thijssen het regelmatig interessant om de ,,Op Leven en Dood"-variant tegen Jeroen te spelen en ook te analyseren, dat is de Winawer-variant in het Frans. Maar zo ook wilde Enrico Vroombout tegen Jeroen regelmatig het Marschall-gambiet spelen, zowel met wit als met zwart. En natuurlijk speelde Leo Karreman altijd zijn Caro-Kann tegen Jeroen.

Jeroen stond bekend als de openingenkenner en zo wist hij enkele andere spelers erg makkelijk van het bord te schuiven. Hij kreeg daarom ook wel eens commentaar, Theo Molthof zat aan het begin van de partij te mauwen: ,,Ik weet dat jij zo'n geweldige opneningenkenner bent, nou speel dan nu eens een opening, speel nou eens een opening!" Jeroen speelde zijn opening en won erg makkelijk, maar bij het opgeven van de partij sloeg Molthof letterlijk de stukken van het bord af. Daar heeft hij een week daarna wel een officiële waarschuwing voor gekregen.

Ad Havermans hoorde bij de sterkere schakers van Loon op Zand, maar toch werd hij door Jeroen twee keer vrij kort achter elkaar aan de kant gezet, ook nog met dezelfde strategie zoals die in partij 14 te zien is, de invloed van het correspondentieschaak was dus zeer hoog, maar ook de invloed van de aangeschafte studieboeken, vooral van Max Euwe.

Leo Karreman had in zijn jonge jaren bij sv.DD in Den Haag gespeeld in de Hoofdklasse, Sjef Horsten vroeg regelmatig aan hem tegen wie hij had gespeeld en wat het resultaat was, als hij tegen Jeroen had gespeeld antwoordde hij telkens weer met een typisch Haags accent: ,,Ik heb tegen de Grote Van Gool gemoeten en het werd een zwaar bevochten remise."

Tegen de zwakkere spelers greep Jeroen regelmatig de kans met wit Italiaans te spelen, meerdere malen volgde dan 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lc4 Pf6 4.Pg5 d5 5.ed5 Pxd5. Jeroen speelde er dan vaak lustig op los, juist tegen de zwakkeren vaak te opportunistisch, zo ging juist tegen zwakkere tegenstanders menige partij verloren.

Ook ging Jeroen menig keer na de clubavond een broodje shoarma scoren bij Tolgahan in Kaatsheuvel, iets wat tot een echte traditie ging uitgroeien. Vooral na een overwinning vroeg Sjef Horsten of Jeroen zich nog op een broodje shoarma ging trakteren.

In het najaar van 1991 ging Jeroen deelnemen aan een simultaan in Waalwijk. Daar kwamen John van der Wiel, Hans Böhm en Gata Kamsky simultaan geven, Jeroen speelde met zwart tegen Böhm en verloor in een orthodox geweigerd Damegambiet. Opmerkelijk was dat Böhm met een glas Trappist Bier in de hand de borden afstruinde en met ruime voorsprong zijn simultaan won. Kamsky was nog aan het spelen, maar Van der Wiel en vooral Böhm gingen vol in discussie met vader Rustam Kamsky over de toekomst van zijn zoon Gata.

 

 

Jeroen gaat internationaal spelen (3)

37) wit: Jürgen Fritz, Teisendorf, Duitsland (2208), zwart: Jeroen vG (1800)

34 jaar, getrouwd, gitarist en leraar aan de muziekschool in Bad Reichenhall. Speelt sinds ongeveer 3 jaar correspondentieschaak.
Jürgen Fritz opent Spaans en Jeroen speelt in de Gesloten Verdediging een Breyer-variant.

De partij blijft tot ongeveer de 19e zet in de theorie en Jeroen verzuimt het planmatige 19.....La6 te spelen, daarom neemt wit al snel het initiatief en dat wordt alsmaar groter, Jeroen komt slecht te staan en geeft na 43 zetten op.

Jürgen Fritz speelde later ook nog in een Master Class mee en werd daarin 2e, maar via de halve finale kwalificeerde hij zich voor de finale van World Cup IX en werd daarin 6e. In 2003 startte hij weer in een semifinal en kwalificeerde zich weer voor de finale, in 2008 startte hij in de finale van World-Cup XI en eindigde daarin op een 5e plaats. Toen hij in 2011 stopte met correspondentieschaak had hij een rating van ongeveer 2450 elo.

38) wit: Wilhelm Piegeler, Düsseldorf, Duitsland (1856), zwart: Jeroen vG (1800)

Was inmiddels 70 jaar oud, speelde al meer als 25 jaar correspondentieschaak, maar heeft daarin nooit grote successen behaald. De partij wordt al vrij snel uit de theorie gespeeld en Jeroen komt daarna ook iets beter te staan, maar kan daarna geen aanknopingspunten vinden om het echt af te maken. Toch geeft Piegeler het na 30 zetten op omdat volgens hem verlies van kwaliteit met meerdere dreigingen niet meer te verhinderen is. Nu acheraf vindt Jeroen dit iets voorbarig.

39) wit: Werner Schloth, Dresden, Duitsland (1800), zwart: Jeroen vG (1800)

34 jaar, van beroep dipl.ing., speelt sedert 10 jaren correspondentieschaak.

De partij wordt geopend in Engels en wordt ook vrij snel uit de theorie gespeeld. Jeroen komt goed uit de opening en komt ook beter te staan. Na ongeveer 25 zetten staat Jeroen zelfs straal gewonnen en op de 31e zet geeft wit op.

 

 

 

 

 

 

 

Jeroen ontvangt schaakkrantje uit Rusland

34) wit: Jeroen vG (1800), zwart: Igor Schachov, Perm, Rusland (2373)

34 jaar, sedert kort getrouwd met Ludmila Schalsei, zij was van beroep een breister, Igor had Duits, Engels en buitenlandse literatuur gestudeerd aan de universiteit van Perm via avondstudie. Al sinds langere tijd vrachtwagenchauffeur. Speelde correspondentieschaak sinds 1975. Speelde ook nog mee in de 2e ronde van ICCF-Cup VI/VII en speelt internationaal in de Hoofdklasse. Zwart opent met de Caro-Kann, na de 8e zet ziet de stelling er excentriek uit, maar deze variant is zo al meerdere malen gespeeld, wit komt beter te staan en bij nadere analyse 27 jaar later staat wit zelfs gewonnen, Jeroen hoeft echter de partij niet uit te spelen, want van de tegenstander werd niets meer vernomen.

De natuur in de omgeving van Perm in het Oeral-gebergte.

Jeroen ontving bovenstaand schaakkrantje vanuit Rusland, in ruil daarvoor wilde Iggy Schachov een paar damesschoenen terug ontvangen, door een verbod van zijn vader Toontje deed Jeroen dat niet. De envelop waar het krantje inzat was rondom het adres van Jeroen van Gool vol geplakt met schilderijen van postzegels. Jeroen heeft er altijd veel spijt van gehad dat hij in Café Kerkzicht in Kaatsheuvel deze envelop zomaar heeft weg gegeven voor een paar pilsjes aan een verzamelaar van postzegels.

Het was al langer bekend dat het correspondentieschaak in de Sovjet-Unie een venster was naar het westen, in ruil voor schaakboekjes vroeg men vooral om grammofoonplaten, pakken koffie en kleding. Schachov noemde zichzelf Iggy, misschien om zich een beetje Westers voor te doen. Nadat Jeroen niet reageerde op zijn verzoek begon Iggy Schachov zijn intimidatie's, een kaart naar Rusland was zogenaamd 6 weken onderweg, maar een kaart terug naar Nederland was maar 2 weken onderweg. Iggy Schachov begon daarom te dreigen met het claimen van tijdoverschrijdingen.

Wel stuurde Iggy Schachov voor Kerstmis 1991 een interessante Kerstkaart uit Perm.

35) wit: Jeroen vG, zwart: Jean-Sebastien Trochet, Berck-Plage, Frankrijk (2034)

Speelt correspondentieschaak sedert 1974, 37 jaar, leraar wiskunde met leerlingen tussen 14 en 23 jaar, hobby's: klassieke muziek op piano en orgel, schaak, correspondentie, verzamelt postzegels en anzichtkaarten, vooral met afbeeldingen van orgels.

Er kwam een Scheveninger variant in het Siciliaans op het bord, volgens de theorie is 11... Tfd8 twijfelachtig, deze zet werd ook gespeeld in Reshevsky-Ree, IBM 1977 die overigens door wit vlot gewonnen werd. Jeroen kwam sterk uit de opening en stond rond de 20e zet gewonnen en maakte het af met een fraai magneet-offer.

In 1993 was de rating van Trochet al gestegen naar 2133, daarna daalde hij weer sterk en in 2001 stopte hij met correspondentieschaak en had toen rating 1904.

36) wit: Kiril Bojilov, Bankia, Bulgarije (1800), zwart: Jeroen vG (1800)

42 jaar, electro-monteur in zwakke stroom. Zijn vrouw was zeer jong overleden en hij had één dochter, Lilia (21 jaar). Zijn hobby's waren schaken, kunstschilderen, hield van literatuur en philosophie, en heeft nieuwe ideeën ontdekt in het kader van radio en televisie. Woonde in een villa met een erg mooie tuin.

Jeroen speelde met zwart Dame-Indisch en al op de 4e zet speelde Bojilov het zeldzame 4.Pbd2, daarna ging het over naar Bogo-Indisch en bleef het toch nog tot de 10e zet theorie. Daarna begon het spel van Bojilov erg snel af te brokkelen, hij kwam slecht te staan en na 25 zetten stond wit mat.

Tijdens de partij vroeg Bojilov of Jeroen niet een keer op vakantie wilde komen naar Bulgarije. Jeroen vertelde dit alles aan zijn vader Toontje van Gool en hij kreeg meteen het simpele antwoord: ,,Ah jonge toch, die wul gewoean z'n dochter úthuweleke!"

Na 1996 steeg de rating van Bojilov naar net boven 2000, maar in het jaar 2000 is hij gestopt met een rating net onder 2000.

Bankia, Bulgarije

 

 

 

 

 

 

 

Onthaasting nodig voor strategisch denken

(Philippe). Sinds een week ben ik af en toe bezig met een diagram uit een STRATEGISCH schaakboek, in dit geval: https://www.amazon.co.uk/gp/product/9056917609/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1.

Het is een vreemde gewaarwording: er staan vragen bij als 'wat vind je van de stelling?' en mijn automatisme was meteen naar zetten en varianten te zoeken. Het leek bijna onmogelijk het onmiddellijk denken in zetten af te leren! Maar na een week is het dan toch gelukt: eerst een paar minuten mijmeren over de stelling, zonder een enkele zet te overwegen, en nadenken waar 'duurzame competitieve voordelen' liggen. 

Opvallend hoe 'onthaasting' nodig is......Stappenmethodeschaak en snelschaken leiden je in een modus die heel ongunstig is om strategisch te denken.

'Wat denk je van deze stelling en hoe zou je deze evalueren?' (erna: wat zou je plan zijn vanuit wit, en wat zou je plan zijn vanuit zwart).

Oplossing volgt over een paar dagen hieronder.

Jeroen gaat internationaal spelen

Jeroen gaat internationaal spelenHOOFDSTUK 7: JEROEN GAAT INTERNATIONAAL SPELEN

Ongeveer augustus 1990 schrijft Jeroen zich in voor het ICCF World Cup-toernooi. Dit toernooi is eigenlijk een propaganda-toernooi om meer correspondentieschakers aan te trekken. Jeroen speelt in voorrondegroep 196, de officiële startdatum was 1 november 1990. Jeroen begon aan dit toernooi in een typische tijd, in 1989 viel de Berlijnse Muur en in het najaar van 1990 werd West-Duitsland herenigd met de DDR, ook in die tijd ging het ,,IJzeren Gordijn" weg.

In het correspondentieschaak merkte Jeroen enkele kleine dingetjes aan deze gebeurtenissen. Zo moest Jeroen aan adressen in de voormalige DDR het voorvoegsel ,,D-O" toevoegen en voor West-Duitsland slechts ,,D". In het nieuws kwam regelmatig ter sprake dat het burgers in Oost-Duitsland tegen viel om herenigd te zijn tot één Duitsland, vooral omdat er grote werkloosheid ontstond in het oosten. Bij de tegenstanders van Jeroen was er niet veel van te merken.

De einddatum van deze voorrondes was 31 oktober 1993 om op tijd de halve finales te kunnen starten. Partijen die nog voor van belang waren voor de kwalificatie voor de halve finale en nog niet beëindigd waren moesten gearbitreerd worden. Tussen haakjes zijn de ratings aan het begin van de partijen aangegeven. Jeroen kreeg een provisionele startrating 1800 toebedeeld.

31) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel (1800), zwart: Bernt Andersson, Eksjö, Zweden (2415)

40 jaar, heeft tweelingzonen van 10 jaar oud, getrouwd, werkzaam in de journalistiek. Zwart speelde de Svesjnikov-variant in het Siciliaans en de theorie gaat erg ver. Het wordt een partij om van te smullen, 19.....Pe5 is de inleiding tot enorm ingewikkelde varianten, zo offert zwart met 20......Kh8 een volle Toren met als gevolg dat zwart allerlei dreigingen heeft. Samen met 31.Ke1 bood Jeroen remise aan omdat hij dacht dat zwart niets anders kon doen dan eeuwig schaak geven, maar Bernt Andersson wees dit terecht af, maar goed ook want anders hadden we al dit moois moeten missen. Met 32.....e3 offert zwart ook nog een Loper met als gevolg weer allerlei dreigingen, zwart profiteert niet van de gedrongen positie van wit en manoevreert zich zelfs in een moeilijke positie ondanks de dreigende horde pionnen.

Hier moest de partij nog gearbitreerd worden, want de einddatum 31 oktober 1993 was bereikt. Voor Bernt Andersson was de uitslag nog van belang voor eventuële kwalificatie, voor Jeroen niet meer. Jeroen stuurt wel een analyse in, hij weet niet meer welke varianten hij heeft ingestuurd, maar het moge duidelijk zijn, wit staat gewonnen.

Een meer of vijver in Nässjö, een klein stadje in de buurt van Eksjö. Zo is het gebied rondom Eksjö bezaaid met meerdere meren en vijvers.

32) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel (1800), zwart: Michel Fortin, Chicoutimi, Canada (2185)

34 jaar, vrijgezel, sinds 5 jaren schaakleraar aan de school in Chicoutimi, speelt correspondentischaak sinds 1971. De partij wordt geopend in het Siciliaans, met een Drakenvariant en het Maroczy-systeem. De partij blijft tot bijna de 20e zet in de theorie, daarna komt Jeroen aanvankelijk goed uit de opening, toch weet zwart een Koningsaanval op te zetten, Jeroen hekelt een beetje zijn 31e en 32e zet, door toedoen van Jeroen zelf komt zwart op de 40e zet met een vernietigende aanval, zowaar dus ook een interessante partij.

In 1996 bereikte Michel Fortin zijn recordrating 2236, net na het Millenium in 2000 zakte die rating zeer snel naar beneden net zoals bij vele andere ervaren correspondentieschakers, in 2011 bereikte zijn rating een dramatisch dieptepunt van 1630, maar heden ten dage speelt Fortin nog steeds correspondentieschaak.

33) wit: Jeroen vG (1800), zwart: Hans-Jürgen Isigkeit, Stralsund, Duitsland (1800) 34 jaar, getrouwd, econoom, 2 kinderen, speelde sinds 17 jaar correspondentieschaak. De partij werd geopend in de Scheveninger variant van het Siciliaans, doch de tegenstander speelt het twijfelachtige 8.....d5, een zet die nergens te vinden is, Jeroen probeert wat hij kan, hij komt beter te staan, maar weet de partij niet in winst om te zetten. Hans-Jürgen Isigkeit in latere jaren.

Ook Hans-Jürgen Isigkeit speelt nu nog steeds correspondentieschaak, meer nog. In 1996 had hij een fixed rating 2217, in 2005 bereikte zijn rating een recordhoogte, 2443. In 2002 behaalde hij de titel Internationaal Meester, in 2008 ook nog de titel Senior Internationaal Meester, SIM is een titel tussen IM en IGM. In 2006 wordt hij wedstrijdleider niveau 2, hetzelfde jaar ook nog Internationaal Arbiter. In 2012 krijgt hij de zilveren Bertl von Massow-medaille voor de bewezen diensten die hij voor de ICCF heeft geleverd.

Silver Bertl von Massow Medal

Ook speelt Hans-Jürgen Isigkeit mee in verschillende nationale teams die Duitsland vertegenwoordigen in internationale toernooien, maar ook haalt hij persoonlijke successen in Duitse nationale toernooien en internationale toernooien op wereldniveau.

Jeroen vervolgt

In maart 1990 schrijft Jeroen zich in voor nog 2 toernooien in de 3e klasse NBC omdat de partij (nr.5) tegen Cor Tummers nog steeds open stond en Jeroen was er helemaal nog niet zeker van of hij zou promoveren naar de 2e klasse. Hieruit blijkt dat Jeroen alle partijen en toernooien waarvoor hij had ingeschreven tegelijk moest spelen, simultaan dus.

Chess tools voor armoedzaaiers inclusief totale openingenreeks St. Louis chess club

(Philippe). Schaken is geen dure hobby, we beginnen met gratis tools voor:

Voor wie iets meer geld heeft:

Voor wie een paar tientjes over heeft:

  • de niet-nieuwste versie kopen van Komodo of Houdini op amazon.de voor ca. 30 euro. Met chessbase play interface

Voor wie een paar honderd euro heeft:

  • chessbase kopen, het hele programma, met een megabase, al dan niet van correspondentieschaak. Met het PROGRAMMA chessbase kun je partijen managen en in databases zetten - wat met de gratis versie van chessbase, en met de play-interface chessbase niet kan
  • DVD's kopen van chessbase, over elk mogelijk onderwerp. Zeker voor een opening kan het de moeite waard zijn. Maar check eerst of er geen gratis equivalent op youtibe is - zo heeft nu de St.Louis chess club 4 uitstekende 'DVD's gratis op youtube over de meraner (een deel van het damegambiet). Maar nu schrijvend is er geen fatsoenlijke video over Ruy Lopez te vinden en kun je 80 euro overwegen voor de 4 DVD's hierover van Caruana, verkrijgbaar op amazon of chessbase (amazon is vaak goedkoper)

Voor wie onnodig geld wil uitgeven:

  • de gehele doos van chessbase kopen - bevat o.a. een endgame database waar je niets aan hebt.

Zwart damegambiet tegen 6. c5

(Philippe) Ik zie steeds iets meer zwartspelers slachtoffer worden van wits 6. c5, na 1 d4 d5 2. c4 e6 3. Nc3 Nf6 4. Nf3 Be7 5.e3 0-0 6. c5. c4-c5 is geen theorie - wat mij betreft wel een beetje - anti-schaak want je houdt de boel onnodig gesloten. De nodige zwartspelers zie ik met b6 en a5 pogen de stelling te openen, maar zelfs als dat lukt is wit in het voordeel, onder andere door de zwakke en belemmerende pion c6- soms ondersteund door een witte Lf4 die veld b8 bestrijkt, zodat na opening axb4, bxc5 geen zwarte toren op b8 kan. 

Het juiste tegenspel is als volgt, even met engine en book gecheckt: zwart opent via e5, en dat levert zwart na volgende stelling gemakkelijk spel (Lc8 is bevrijd) en een plus 0,6 op:

Als wit niet 10. dxe5 speelt, volgt van zwart e5-e4 met prettige koningsaanvalvooruitzichten.

Voor al je vragen over damegambiet, met wit of zwart, kun je terecht bij Philippe - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Jeroen komt op gang

In september 1989 krijgt Jeroen de twee andere startbrieven thuis gestuurd, bij beiden is de officiële startdatum 2 oktober 1989. Eerst komt nu groep III/352 aan de beurt. 7) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel zwart: W. van de Akker, Beverwijk De tegenstander speelt een Drakenvariant die t/m de 15e zet al meerdere malen is gespeeld op hoog niveau, daarbij wijst Jeroen op 2 partijen Ljubojevic-Miles, de eerste in het Interzonetoernooi in Riga 1979, de andere tijdens de Olympiade op Malta 1980. Jeroen kwam niet goed uit de opening en verloor de partij.

Uit 21.Bxc5 blijkt meteen de schaakblindheid van Jeroen, ook tijdens het correspondentieschaak, geboden was 21.Nxb5 met toch een interessante stelling, zonde.

8) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel zwart: Tom Neijman, Vianen (ZH) 25 jaar en service-monteur in electronica, hobby's: o.a. computers, wis- en natuurkunde, wielrennen, voetbal en schaken. Jeroen opent met Spaans en de tegenstander speelt een Tchigorin-variant die in het vervolg niet interessant is. Na 19 zetten geeft Tom Neijman op met de mededeling dat hij zich te lui voelt voor het correspondentieschaak.

9) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel zwart: H.J. Langendam, Harmelen De tegenstander neemt de Vergiftigde Pion in de Najdorf-variant van het Siciliaans met 7....Qb6. Als beiden remise overeen komen door een eeuwig-schaak-variant is de partij nog steeds niet buiten de openingentheorie geweest.

10) wit: Paul van Ulden, Renkum zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 32 jaar, studeerde in september 1988 af aan de Landbouwuniversiteit, had nog geen vaste baan. Speelde zijn eerste kwalificatiegroep en speelde bij een club met wisselend enthousiasme. De tegenstander speelde de Bird-opening. Jeroen komt aanvankelijk goed uit de opening maar verspeelt zijn voordelen. Doch wit speelt verkeerde zetten en Jeroen komt toch weer in het voordeel en wint de partij.

11) wit: Cees Louw, Monte Carlo, Monaco zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 71 jaar, civil-ingenieur, gepensioneerd directeur van een internationeel aannemersbedrijf. Woonde in Chateau Perigord. Letterlijk vertaald betekend chateau wel kasteel, maar in werkelijkheid is het een groot flatgebouw van 24 verdiepingen hoog. Had een buitenadres in Den Haag en ging in februari 1990 zwemmen in het koude water van de Noordzee bij Scheveningen. Jeroen vertelde het één en ander tegen zijn vader Toontje van Gool en kreeg meteen te horen: ,,Haa jonge toch, die zit daor vur de belaastinge!" De tegenstander speelt de Gesloten Variant tegen het Siciliaans van Jeroen. Tot en met de 9e zet is de stelling al meerdere keren gespeeld. Jeroen komt aanvankelijk goed uit de opening, maar geleidelijk aan laat hij wit het initiatief overnemen en komt verloren te staan.

Cees Louw had dus zijn hoofdwoning in Chateau Perigord in Monaco. Jeroen heeft in 2017 op internet gezien dat het bouwjaar van dat flatgebouw in 1972 was. Een eenvoudig rekensommetje zegt dat Cees Louw toen 54 jaar was. Daarom denkt Jeroen dat Cees Louw als directeur van zijn internationaal aannemersbedrijf en civil-ingenieur best wel eens meegewerkt kan hebben om dat gebouw daar neer te zetten en daarna een appartement in Chateau Perigord heeft gekocht met een mooi uitzicht op de Middellandse Zee. (zie afbeelding) Chateau Perigord in Monte Carlo, Monaco. Op andere foto's heeft Jeroen gezien dat het gebouw op een groot plateau staat en er aan de zonkant van het flatgebouw nog een zwembad ligt en er beplanting daar omheen ligt.

12) wit: Matthie Bonte, Philippine zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 33 jaar, getrouwd, dochtertje van 2 1/2 jaar, leerde voor douane-ambtenaar, speelde sinds ongeveer 9 jaar correspondentieschaak. Wit speelt de Sokolsky-opening waar Jeroen nog niet veel kaas van heeft gegeten. Toch komt Jeroen aanvankelijk goed uit de opening, maar wit neemt het initiatief over en komt gewonnen te staan. Doch Jeroen wint door tijdoverschrijding.

Wit verliest door tijdoverschrijding. Voor groep III/353 was de officiële startdatum dus ook 2 oktober 1989, nu komen de partijen uit deze groep aan de beurt.

13) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel, zwart: J. Andriessen, Arnhem 70 jaar, gepensioneerd chemicus en sinds 1 jaar lid van de NBC, speelt schaak met een ex-collega, samen met zijn vrouw onderhield hij een grote tuin en speelde piano, ging tussendoor in maart 1990 op vakantie naar Eilat in Israël. Jeroen speelt Spaans en zwart speelt in de Gesloten Verdediging de Tsjigorin-variant. Jeroen komt niet goed uit de opening en zwart krijgt de kans om een koningsaanval op te zetten. Het eindspel wat na de 34e zet ontstaat staat verloren voor Jeroen.

14) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel, zwart: L.J.G. 't Hoen, Den Haag 70 jaar, gepensioneerd ambtenaar. Jeroen speelt Spaans en krijgt weer een Tsjigorin-variant tegen. Jeroen krijgt de kans om een Koningsaanval op te zetten in de stijl van een partij uit ,,Amateur wordt meester", een leerboek van Max Euwe, het wordt echter een rommelige partij maar de aanval slaat toch door en Jeroen wint met een mooi Paardoffer.

15) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel, zwart: Willem Goedhart, Spijkenisse 42 jaar, van beroep programmeur in een ziekenhuis, speelde al enige jaren correspondentie-schaak. Jeroen speelt weer Spaans en Willem speelt daar tegen het Jänisch-gambiet, ook wel Schliemann-gambiet genoemd. De partij volgt tot ongeveer de 13e zet de theorie, Jeroen komt goed uit de opening en komt zelfs gewonnen te staan. Toch geeft Jeroen met 19.f5 de winst weg en moet berusten met een eeuwig schaak-variant, 19.hg3 was geboden.

16) wit: Ben Cartens, Roosendaal, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 30 jaar, 2 kinderen, beroep free-lance-musicus, docent dwarsfluit en met ingang van februari 1990 direkteur van de Roosendaalse Muziekschool. Speelde al enige jaren met veel plezier en weinig succes correspondentieschaak en speelde bij de vereniging ,,De Pion". De partij is t/m de 15e zet al meerdere keren gespeeld, daarna komt Jeroen beter te staan en hij weet de tegenstander van het bord te combineren.

17) wit: Ronald Berberich, 's-Gravendeel, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 31 jaar en gehuwd, ambtenaar bij het Ministerie van Defensie, speelde ook bij een vereniging. Jeroen speelt de Najdorf-variant in het Siciliaans, op de 8e zet speelt wit een zeldzame zet, Jeroen weet er niet goed raad mee en wit onderneemt ook niet veel, zo eindigt de partij na 17 zetten in een bloedeloze remise.

18) wit: Karel van der Waart, Amsterdam, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 56 jaar en ongehuwd, beroep was accountant, maar sinds een aantal jaren in de WAO. Jeroen speelt Grünfeld-Indisch en wit speelt daar een passieve variant tegen, t/m de 9e zet blijft de partij in de theorie, Jeroen komt niet zo geweldig uit de opening. Rond de 20e zet speelt Jeroen ook nog een reeks twijfelachtige zetten en komt daardoor slecht te staan. Op de 43e zet ontstaat er Paard-eindspel met voor Jeroen een pion minder en hij geeft even later op.

Al tijdens de openingsfase van de partijen kwam Jeroen erachter dat hij veel tekort kwam aan zijn theorieboeken en hij was niet van plan om nog meer van dergelijke boeken aan te schaffen. Daarom kwam Jeroen op het idee om een eigen systeem in theorie te gaan opstarten, met partijen en artikeltjes uit de bondsblaadjes van Schakend Nederland, de clubblaadjes Schaakschakeringen van de NBC en nog wat andere schaakboeken. De partijen ging hij in eerste instantie sorteren op opening. Alle gangbare openingen kwamen aan bod maar ook de wat minder gangbare zoals Sokolsky, de laatste vooral uit Schaakschakeringen. Als Jeroen dit systeem meteen al had gehad, had hij waarschijnlijk kunnen afwijken van die remisevariant uit partij 9 tegen Langendam. Maar ook had hij dan meer en betere theorie in de Sokolsky-opening bij de hand gehad tijdens partij 12 tegen Bonte, nu heeft hij die partij gespeeld op ervaring uit het zien van andere partijen intern en in toernooien, en dat was niet veel en niet goed. Met dit systeem had Jeroen meteen ook voorbeeldpartijen waaruit hij zijn strategie kon bepalen, dit zou niet alleen sterke invloed hebben op zijn correspondentieschaak maar ook op zijn bordschaak. Zo klaagde een tijd later Henrico Fiora een keer dat Jeroen voortaan zo sterk speelde. Jeroen zelf verklaarde dat hij soepeler ging spelen omdat hij niet meer bij iedere zet hoefde te gaan zoeken naar de best speelbare zet, zoals een schaakcomputer dat wel doet, Jeroen rekende meer met concrete varianten.