Da kommen die Kamelen

Tijdens menig partij horen we iemand zeggen: "Tsja, und jetzt?" Een steevaste reactie daarop is "Jetzt kommen die Kamelen!". De oorsprong van dit gezegde is te vinden in WO I, waarbij de Duitse soldaten vanuit de loopgraven de Engelse Sopwith Camel vliegtuigen aan zagen komen (Bijnaam die Kamelen). Dit was meestal geen goed teken, want vliegtuigen kunnen een plotselinge aanval uitvoeren waardoor het einde oefening is.

Vreemd begin van een schaakartikel, zou je zeggen. Voor de reden moeten we even naar de partij tussen Jan Haast en Piet Noij.

Op zet 22 staat Jan nog + 7,62 en Piet ziet de bui al hangen. Und jetzt? Jetzt kommen die Kamelen! Ke2 is niet de juiste voortzetting en Jan zakt terug naar 0.0. Piet weet niet wat hem overkomt en laat de bommen in de loopgraven vallen met e4. Jan doorziet de aanval niet en Piet volgt dit op met Dxf3+! Kf1 had de partij gehouden, maar Ke2 is de vallende bom opzoeken en er recht onder gaan staan, Dd3#

De einduitslag ziet er als volgt uit:

De overheid geeft aan dat er weer binnen geschaakt mag worden. Wel met QR code en mondkapje, maar we hebben goede hoop jullie volgende week weer te zien.