Jeroen boekt fraaie overwinning tegen Finland

De tegenstander Michael Hoogkamer speelt sinds 2013 correspondentieschaak, hij woont al bijna 25 jaar met vrouw en dochter in Tampere, Finland, hij doet ook aan lange afstand fietsen en in de zomer 2019 fietste hij ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag op en neer naar Nederland, zijn vrouw is een Finse, maar hijzelf namelijk is van Nederlandse afkomst.

In de partij komt een Philidor-verdediging op het bord, een opening waar Jeroen in correspondentieschaak nog nooit veel moeite mee heeft gehad. Een aantal keren mist hij de beste voortzetting, toch is de slotvariant waarin Jeroen het afmaakt zeer interessant.

Nadat Hoogkamer had opgegeven stond het 22.5-28.5 voor Nederland. Philippe Blankert speelt ook mee in deze interland tegen Finland aan bord 22, hij heeft met wit een remise gescoord in zijn eigen Catalaans tegen Ylipartanen, ook Jeroen behaalde in 2017 tegen Ylipartanen een moeizame remise. Philippe en Jeroen spelen beiden nog een partij met zwart tegen Finland, beide partijen en de hele match zijn live te volgen op
https://www.iccf.com/event?id=81355

 

 

 

Max Eeuwe - Philippe Blankert 0-1 27 februari 1981 simultaan

In deze - qua schaken - dode Coronatijd een prettige herinnering. Die overigens ook deels verbonden is met de recent overleden Johan Hut, die ik vroeger goed kende (Johan Hut was clubkampioen bij de senioren van de BSV, Baarnsche Schaak Vereniging, 1e klasse SGS - daar waar ik op mijn 13e lid van werd, mijn eerste schaakvereniging). Er werd op 27 februari 1981, ik was toen 16 jaar, een simultaan geregeld tegen oud wereldkampioen Max Eeuwe, die toen 79 jaar oud was. Speelgebouw was 't Brandpunt' in Baarn, dat qua bouwstijl exact overeenkwam met 't Schouw' in Dongen. 

Ik moet toegeven dat ik nu, met 55 jaar, de 'neurale aftakeling' al merk, dus men moet respect hebben voor de toen 79 jarige Max Eeuwe. Hetgeen niet wegnam dat ik na mijn overwinning zo trots was als een pauw. 3 maanden na onderstaande partij werd ik met 16 jaar jongste clubkampioen ooit bij de senioren, en 'onttroonde ik' aldus Johan Hut (die toen 20 was).

De opmerkingen tussendoor zijn van een oude computer van 10 jaar geleden. Ik kon met zwart rustig uitbouwen zonder gestoord te worden door wit - een stijl die ik kennelijk nog steeds het liefst heb: rustig uitbouwen zonder gestoord te worden door mijn tegenstander ;)Erg vermakelijke en interessante correspondiepartij Jeroen - Jan

Jeroen van Gool en Jan Haast spelen vriendschappelijke correspondentiepartijen, met engines. De volgende partij is zeer vermakelijk! Zeker 21....Pxf5!!? is een zeer interessante voortzetting, waarbij zwart een stuk geeft voor 2 - wordt: 3 pionnen, die echter nog redelijk in de beginstand staan. Maar: tegenover de witte koning. Voor wie verbaasd is dat het in remise eindigt: dat is heel gewoon met engines, als je vanuit min of meer gelijke stelling knettergekke combinaties verzint (en beide kanten het goed spelen, maar dat doen engines meestal wel) eindigt het vaak remise. Het is wel een prachtige remise, wit komt ook goed terug terwijl het mes op de witte koning komt....(Philippe)

Philippe Blankert - Maarten de Kloe 28 feb 2020

Wit was de laatste tijd nogal slecht in vorm EN had last van tegenstanders die alsmaar gambieten wilden. Daarom vanavond maar eens het flexibele 1. Pf3, dat de tegenstander geen houvast biedt en waarmee wit tussen verschillende opstellingen kan kiezen. Een sportief 'zelfhelpmat' van zwart/Maarten tot slot, die daarmee aantoonde de stelling precies te begrijpen.

Pierre Mulders - Rob Haast ½-½ 14 februari 2020

Jan-Pieter de Vries - Maarten van der Burght 0-1 14 feb 2020

Jan-Pieter de Vries - Maarten de Kloe 1-0 17 januari 2020

Philippe Blankert - Peter Stokkermans 10 jan 2019 1/2-1/2

(Philippe). Wit=Philippe kreeg een Budapester gambiet tegen van Peter Stokkermans - deze keer met 3....Pe4 in plaats van ...Pg4, het schijnt de Fajarowicz variant te heten. Wit had er veel vertrouwen in gezien zijn prima score tegen de Budapester. Na de partij was Wit echter erg ontevreden over zijn spel: zo een rondhangend paard op e4 had veel eerder aangevallen of geruild moeten worden, bv. met Pbd2. Het zeer beperkte plan van zwart is (kennelijk) Pxf2, Lxe3 en Dh4+, om de hoofddreigingen te noemen. Een andere dreiging van de Budapester is altijd Lb4+, vandaar 4. a3.

Volgens de engine achteraf was het echter niet zo gek wat wit in de partij deed; ook toen zwart met Pxf2 een toren en 3 pionnen won voor een licht stuk: wit blijft ca. +2 staan. Wit gaf de winst uit handen vlak tegen het einde: wit dacht al gewonnen te staan (wat wel zo was, maar toch) en speelde rustig 43. Pd3? tegen dreigend f5-f4+. Om na het uitvoeren van de zetten te beseffen dat het schaak toch gaat en zwart het paard wint. Balen en remiseaanbod van zwart volgt. In de zeer tweesnijdende eindstelling hadden beiden geen zin (wit niet o.a. wegens de tijd).

Jan Haast - Jeroen van Gool correspondentie vriendschappelijk 1-0

Philippe. Na Philippe probeerde Jan Haast vriendschappelijk aan de correspondentiestoelpoten van Jeroen van Gool te knagen. Zij speelden redelijk stilletjes (zonder tussentijds verslag op de site) twee correspondentiepartijen tegelijk, de een met wit de andere met zwart. Jan Haast won zijn wit partij; de andere is nog onbeslist. Jan bedankt met nadruk zijn trouwe assistent Stockfish 8 en schrijft de winst op diens naam. Qua elo's is het verschil groot met de assistent van Jeroen, Fritz 7. Stockfish 8 (al is 10 nu ook gratis verkrijgbaar) is al 3400 elo, terwijl Fritz 7 volgens fora ruim 2600 heeft. Dat verschil was te merken in de 'horizon': zwart creeerde een zwakke pion bij wit op c3 en at hem met de dame op, maar daarna had zwart geen tijd meer om met zijn afgesneden dame te helpen op de koningsvleugel, omdat wit daar succesvol doorheen brak. 'Dit uitrekenen' is kennelijk wel weggelegd voor een 3000+ speler.

In meer detail: wit begint dus met een opening van beton - London system - zwart kan er weinig spel tegenover zetten maar staat superstevig. Met 13....Le7 (of a5) zou zwart volgens Komodo 13 zelfs iets beter staan. 15. g5 is een Nieuwtje. 16...g6 verzwakt ietwat onnodig, 16....Pf5 is 'zuiverder' (want geen verzwakkende pionzet) om het zicht van Ld3 op h7 te benemen. Zwart krijgt een strategisch idee: met 23. ...c5-c4 afsluiten, 24.....b6-b5 opspelen tot en met wit een geisoleerde pion op c3 bezorgen, die zwart met 27....Da5 (afgekeurd door engine) en 30....Dxc3 (idem) verovert. Dit hele idee van zwart is wel leuk, maar blijkt in het vervolg fout: de zwarte dame dan niet meer mee. Een speler van 3000+ ziet dan dat wit er doorheen komt met zijn aanval op de koningsvleugel. Hier blijkt ook weer het probleem van zwart tegen een wit London system: 'Hoe krijg ik tegenspel?'. Zwart kan natuurlijk ook blijven lang blijven spelen op het centrum en de koningsvleugel, in de hoop 'op de lange adem' te winnen. Andere gedachten houd ik voor mezelf. Maar het is een mooie winst van wit=Jan! Nauwkeurigheidspercentage volgens Komodo 13: wit 81%, zwart 29%. Tijdelijk: Onderstaande stuk naklikken gaat weer eens mis, daarom bij deze de partij met een 1 klikspublicatie vanuit Houdini 6: http://view.chessbase.com/cbreader/2020/1/7/Game238165171.html

Joost Sips - Peter Stokkermans 1/2-1/2 27 dec 2019

 

Een voorbeeld hoe je met zwart actief remise maakt. Eigenlijk sterker nog: op de 9e en 10e zet had zwart Dg6 kunnen spelen, waarmee hij wit met g2 (onontwikkdelde Lf1) bestookt. Zwart heeft dan een klein voordeel dat die kan proberen uit te bouwen. Met 10. ...Dg4 is het duidelijker dat zwart remise prima vindt, want 'dameruil aanbod'. Bij wit/Joost Sips hoeft een dameruil geen remise te betekenen, hij houdt wel van kleine eindspelen. Maar de dames worden geruild. Zwart doet dan positioneel wijze dingen, zoals 16....f6 - het pionnencentrum versterken zonder Lb2 onnodige invloed te geven. 19...Tfe8 is logisch om pion e5 te ondersteunen, maar liet (vanwege verlaten f-lijn) 20. Kf2! toe waarna wit iets beter zou staan (Houdini 6). Op 21. Tc2 reageert zwart ruimdenkend, en terecht: activiteit is belangrijker dan het dekken van een pion, zeker bij ongelijker lopers: wie de aanval heeft (zwart) staat vaak beter met ongelijke lopers. Omdat wit nog ongerokeerd is heeft zwart 23. ...Lh5! om de pion terug te winnen: wit moet wel rokeren en daarna valt de zwarte toren binnen. Wit heeft de 'skewer' (vleespen, term van Houdini) g7, zwart g2, en zo wordt het remise, in evenwicht.