Zwarte winst met Dd6

Na wat verder geexperimenteer heb ik deze keer de video gemaakt vanuit Chessbase. Ik begin nu te begrijpen hoe de streamers het doen. Deze keer mijn partij tegen Pierre waarbij ik met zwart op een witte stonewall stuit. Ikzelf vind de stonewall geen prettige verdediging, omdat het een zeer defensieve verdediging is. Vandaar dat er deze keer geen commentaar bijzit. De winst zit hem in de zet Dd6 waarmee je mat dreigt en Dh6 ruil.

Tools voor correspondentieschaak

Bijgaande is spontaan gemaakt,  met slome stem (daarom ben ik niet geschikt als presentator) en met proefbalk van movavi, maar ik wilde het gratis houden. Maar zo krijgt een ieder van onze club via plaatsing op de site een nader idee wat er bij correspondentieschaak komt kijken, en wat voor tools anders dan chess.com en chessable beschikbaar zijn om beter van te worden (of in elk geval te verklaren waarom je verloor, en te zoeken naar andere openingsvarianten).

Ik bleef vanavond weg om vroeger naar bed te gaan....nouja, parallel aan jullie rapid toch iets aan schaken gedaan bij deze, nu laat ik Ludens en poog ik naar bed te gaan (ik ben meestal nachtuil en de wekker morgen 9.30 uur is vroeg voor mij - samen naar Erasmus)

Jan Pieter legt het uit

In de wedstrijd tegen ESV op chess.com speelde Jan Pieter tegen Kiran Anginthaya een bijzondere verdediging, de St.-George verdedinging. Een vreemde opening, wordt ook niet vaak gespeeld. Als wit het goed doet staat zwart minder, maar ja, wie kent de theorie? Doelstelling: a6, b5, Lb7 en knallen op dat centrum. Afijn, de heren van ESV en de beide schakers leggen het beter uit.

Zelfstudie

Tot een gemiddeld niveau is het niet nodig de meest uitgebreide theoretische lijnen van de opening te kennen. Middenspelstudie is voornamelijk stappenmethode oefenen. Eindspel theorie beperkt zich vaak tot mat zetten met een aantal stukken. Voor de schaker die hogerop wil en serieus wil gaan studeren is de volgende boekenlijst samengesteld door Philippe Blankert.

Atoomschaak op Chess.com

Voor diegenen die eens wat anders willen heeft Chess.com nu ook Atoomschaak beschikbaar gemaakt. In Atoomschaak slaan de stukken niet alleen, maar exploderen ze ook nog eens. Hoe win je? Wanneer je een stuk naast de Koning kunt slaan, dan explodeert de Koning in de ontploffing en heb je gewonnen. Hieronder een filmpje (Engelstalig) met uitleg en spelvoorbeelden.

Gouden Regels van de opening

Deze video van Youtube legt je de 3 gouden regels van het schaken uit.

  1. Pionnen in het centrum
  2. Stukken ontwikkelen
  3. Koning veiligstellen.

 

Bron: DeTorenRules. (2017, 2 januari). Schaken: Gouden Regels van de opening. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=C-pktIlaJlg&t=17s