Gouden Regels van de opening

Deze video van Youtube legt je de 3 gouden regels van het schaken uit.

  1. Pionnen in het centrum
  2. Stukken ontwikkelen
  3. Koning veiligstellen.

 

Bron: DeTorenRules. (2017, 2 januari). Schaken: Gouden Regels van de opening. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=C-pktIlaJlg&t=17s

Leela Chess Zero blijkt ook al strategische nitwit

LEELA CHESS ZERO (afgeleid van Alpha Zero) BLIJKT OOK AL STRATEGISCHE NITWIT

(Philippe, 4 juli 2020). Misschien had menigeen gehoopt dat Leela Chess Zero, de gratis PC variant van Alpha Zero (goed geïllustreerd in het boek 'The Game Changer' en door Anna Rudolf op youtube) een 'revolutie' zou brengen in het engine schaak - maar helaas bespeur ik geen andere stijl.

Om leela chess zero gratis op je PC te installeren:

- Maak een map binnen chessbase, die je bijvoorbeeld 'leela' noemt.

- Ga naar https://lczero.org/play/download/, download de eerste de beste '(CUDA)', en breng de zip over naar je leela folder. Unzip daar alles.

- In chessbase, ga naar 'engine', 'nieuwe UCI engine' en ga in het venster naar de folder waar je zojuist de .exe hebt geplaatst. Klik op 'ok' en chessbase doet de rest (dus precies zoals de installatie van Stockfish; druk niet op een .exe maar haal hem op). (Met dank aan de bemoedigende woorden van Christophe). 

Als ik hem toepas op mijn verliespartij met zwart, (correspondentie met engines), 18 zetten Spaanse Breyer theorie tot het nieuwe witte 18. Lg5, geeft leela chess zero niet een analyse die veel afwijkt van Houdini, Komodo of Stockfish:

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=gB0HrJEJVbMY1+EAYiOGuB2c9xm0sx3M65LmMiaWsfPaqSvQ7MwmNmWjBuJaqgvg

Wat mij betreft dus 'just another top chess engine', niet éen die er de strategie of strategische fouten uit pakt.

WANT: in genoemde partij heb ik een mix van engines gebruikt, met een 7 CPU PC.....en met zwart toch verloren. Met engines haal je er 'de fout/de fouten' (die er toch moeten zijn) niet uit. 

Daarvoor blijft een mens nodig.

Commentaar van meelezende 'meesters' is heel welkom. Bij gebrek daaraan moet de lezer het maar met mijn strategische opvatting doen: 18. Lg5 was nieuw voor het openingsboek. 18...Lg7 lijkt me achteraf strategisch goed fout: de loper is er erg inactief, de penning van f6 wordt niet opgeheven, daardoor is Pf6 ook niet van nut. 18.....Le7 lijkt mij VEEL beter (al heeft de engine geen voorkeur). Dan hoeft 19....h6 ook niet, en kan Pf6-d7 om paard c5 te ondersteunen c.q. af te wisselen, en actief te worden op de damevleugel. Zoals in de partij wordt h6 meteen zwak, wat je ziet na 23. Pg4. De h-pion moet nog verder opgespeeld worden om behouden te blijven......maar daarmee komen nog meer verzwakkingen, en uiteindelijk valt de h-pion toch. Het enige tegenspel waar zwart toe komt is solo met zijn toren op a2. De zwarte dame eindigt als een soort 'laatste man' als de zwarte koning als keeper wordt beschouwd. Dat is geen goede plaats voor een dame (tenzij de enige aanvaller een witte dame is). 19....h6 gaat ook erg tegen het principe in om geen pionnen op te spelen op de vleugel waar je verdedigt. g6 (tegen Pf5) en h6 lijken mij achteraf erg veel van het goede.

--------


OVERIGENS, zojuist binnengekomen: het commentaar van mijn tegenstander, wit, de winnaar:

'Hello! Many thanks for an interesting game! You played Breyer as I
also mostly play in Ruy Loppez. I think decisive faults in you play
was 19. h6 and I prefer 19. Dc7. Another stratitic error was yourrook at A2. Rook should be in kingside to defend my attac by f-line.
My rook at F5 and following Lxg5 were decisive. After this you did

everyrithing just what was to do but it did nor help defeat as result.

Amici sumus! Jorma from Tornio Finland.'

-----------

'Dus ook 19...h6 beslissend fout' - wat geen engine opmerkt.

Maar voor mij is dit een heel belangrijke, inspirerende nederlaag: als je puur de engines volgt kun je op ICCF 2100+ niveau gewoon de mist in gaan.

De engines hebben te weinig kaas gegeten van strategie, en het lijkt erop dat je die als mens moet toevoegen. 'Zelfs als je slechts 1900+ speler bent', je moet de Stockfishen strategisch de baas blijven, anders kunnen ze goed de fout in gaan. Een aansporing om meer aan strategie te doen.

En hiermee zal het 'raadsel' van de wereldtop van correspondentieschaak deels wel zijn ontrafeld: op ICCF 2600 niveau is het denk ik toch de mens die de strategie moet doen, met de engine als 'tactisch checkbeest'. Maar de engine is niet bepaald een 'positioneel' of 'strategisch checkbeest', want ze halen er de 18....Lg7 en 19.....h6 fouten niet uit.

Elke vorm van zinnig commentaar is welkom, want over correspondentieschaken met engines is voor zover mij bekend niets geschreven: geen artikel, geen boek te vinden (het enige boek dat partijen van Alpha Zero bevat is 'The game changer', maar het houdt zich niet bezig met de vraag hoe je als 'mens - engine' combinatie moet spelen. Met bovenstaande partij, al is het n=1, wordt duidelijk: je kunt een schaakpartij niet aan engines van desktop niveau overlaten! De strategie moet van de mens komen, als je dat nalaat kan een behoorlijke puinhoop ontstaan.


 

Openingsmateriaal - voor de volwassen huisschaker die lid wordt

Kent u al wel de loop van de stukken en enkele basisprincipes van gezond schaak? Zo niet, dan is 'The chess player's bible' en rondom gewaardeerd 5 sterren boek, met veel inhoud, alle basisprincipes en niet duur: https://www.amazon.nl/Chess-Players-Bible-James-Eade/dp/1845436016/ref=sr_1_3?__mk_nl_NL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&keywords=the+chess+bible&qid=1588860126&sr=8-3

De 'rekenaars' onder de schakers (minstens 50%?) zullen u al snel de 'stappenmethode' aanbevelen, die loopt vanaf beginner tot (bedoeld) bijna 2500 elo = grootmeester. Een groot 'maar' is dat de stappenmethode vrijwel uitsluitend tactiek behandeld, 'hoe zet je mat' en 'hoe win je materiaal'. De component 'positioneel schaken, plan maken, partij opbouwen, speelstijlen definiëren' is zwaar ondervertegenwoordigd en reikt wat mij betreft niet verder dan 1300 elo niveau (ook stap 6, tactisch zeg 2500 elo niveau, strategisch positioneel 1300 elo niveau). Stappemnethode.nl. Bovendien duurt het jaren voordat u de stappenmethode doorlopen hebt, en intussen wilt u ook een fatsoenlijke opening kunnen spelen.

Middenspel methode Grivas, gratis downloadbare pdf

Vanaf hieronder wordt nadruk gelegd op materiaal voor 1900+ spelers.

Onder 1900? Dan zijn steevaste tips:

Vanaf 1300 elo: Jeremy Silman: 'The complete book of Chess Strategy': https://www.amazon.com/Complete-Book-Chess-Strategy-Grandmaster/dp/1890085014 tot ca. 1700 elo

Daarna, 1700 tot ca. 1900 elo: Herman Grooten: 'Chess strategy for club players': https://www.amazon.com/Chess-Strategy-Club-Players-Positional-ebook/dp/B06ZZCZ94K/ref=sr_1_1?dchild=1&keywords=chess+strategy+for+club+players+grooten&qid=1588861517&s=books&sr=1-1

Youtube:

Schaakstrategie? Een mooie reeks van beginner tot 2000 elo: BEGINNER TO 2000 - COMPLETE CHESS STRATEGY op youtube

Het kanaal van de Saint Louis Chess club is ook de moeite waard, met een complete openingsreeks maar ook strategie.

Tenslotte is het kanaal van Anna Rudolf van goed niveau.

1900+:


Middenspel methode Grivas, gratis downloadbare pdf - https://edoc.pub/grivas-method-middlegames-strategy-pdf-free.html - met dank aan Christophe

en wat verder op deze pagina volgt.

Een van de beste (strategische) schaakmethoden gratis online: Dorfman-methode

(Philippe 26 april 2020). Zoals bekend is de stappenmethode tactisch erg sterk, maar positioneel-strategisch nogal zwak....als je je strategie en positiespel eigen wilt maken heb je al snel een boek nodig (er zijn video's op youtube en chess com, maar youtube zowel als chess com zijn beperkt en gaan tot max 2000 volgens eigen bewering). Een bekende goede methode, de 'Dorfman-methode' (een denkmethode) waarvan het boek niet herdrukt wordt en daarom op Amazon al snel 150 USD kost, is nu online te vinden, als gratis pdf, en wel op volgende twee links:

(mocht je Perzische tekens krijgen: druk op de linker, blauwe knop - niet de rechter oranje - dan krijg je de Engelsatalige versie in ons schrift)

https://bayanbox.ir/view/7519832634372517300/Iossif-Dorfman-The-Method-in-Chess.pdf

 
https://kupdf.net/download/dorfman-the-method-in-chess-2001pdf_59dcacf108bbc55508e65730_pdf

I
k zou zeggen: download het boek en bewaar het goed, of begin het meteen te bestuderen tijdens je Corona-verveling. Ik ben er ook maar net aan begonnen. Veel zienswijzen zijn origineel en nergens anders te vinden. 

Voor wie het nog iets te moeilijk zou vinden: het simpelst, qua strategie, is:

- Jeremy Silman: alle boeken, tot ca. elo 1700

Daarna naar mijn oordeel oplopend:
- Herman Grooten: Chess strategy for club players
- John Watson: Chess strategy in action
- Marovic: Secrets of postional chess
- John Watson: secrets of modern chess strategy
- Bo Hansen: Foundations of stress strategy
- Boris Gelfand: Positional decision making in chess
- Aagard: Positional play

en dan je helden volgen....d.w.z. voor

a) 'reflectors' (term Bo Hansen): Karpov, strategic games, 2 delen
Ulf Anderssen
b) theorists: boeken Michael Botwinnik (moeilijk te krijgen)
c) activists: uiteraard Michael Tal
d) pragmatics: Kasparow, en de meeste rekenaars.

De indeling in deze 4 groepen is van Bo Hansen:Met iets meer woorden:
- activists: willen altijd het initiatief, ook al moet dat materiaal kosten - en ze hoeven niet alles uit te rekenen (voorbeelden: Tal, Anand, Shirov, Morozevich, bij DSC: Ivo)
- pragmatics: meteen gaan rekenen, varianten, tactiek (veel schakers: Aljechin, Lasker, Kasparow, Korchnoi, bij DSC: MvdB, Roelant, Pierre Mulders)
- reflectors: letten op goede posities stukken, samenwerking stukken, kleine voordelen verzamelen en restrictie van anderen (Capablanca, Smyslow, Petrosian, Karpov, Adams, bij DSC: Philippe, Mark Maas, Ad Swinkels)
- theorists: willen van schaken een wetenschap maken, fundamenteel beredeneren wat goed en fout is (Steinitz, Tarrasch, Nimzowitsch, Botwinnik, Kramnik, bij DSC: Eddy Jongeneelen, Jeroen van Gool?)

(kritiek op indeling DSC-ers welkom, ook wie ontbreekt; door de stappenmethode en engines vallen velen onder 'pragmatics').

Dankzij Corona crisis kom ik toe aan lezing van mijn eerste strategieboeken, die soms al 15 jaar ongelezen in de kast zaten.....have fun! 

Zeer origineel schaak van topengine Alpha Zero

De volgende partij van topschaakengine Alpha Zero met zwart is voor spelers van zowel 1000, 2000 als 3000 elo heel interessant en gemakkelijk te volgen:

https://www.youtube.com/watch?v=rkt51PTCQG4

Kijk wat een superorigineel schaak. Dat komt o.a. omdat Alpha Zero (de eerste engine die de wereldkampioen van Go versloeg, Go is moeilijker dan schaken) zelf schaken leert naar aanleiding van het eindresultaat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Stockfish, dat zoveel mogelijk stellingen met waarderingen opslaat. Verbaas jezelf van de originaliteit!

(voor de liefhebbers: Anna Rudolf heeft nog meer partijen besproken op youtube, over Alpha Zero, zoek op youtube maar op 'anna rudolf alpha zero')

Andere video, strategisch nog indrukwekkender, met minder tactiek, zeer leerzaam: ook Anna Rudolf die Alpha Zero bespreekt:

https://www.youtube.com/watch?v=LPuALlJmgg4

Anna Rudolf: