Jonge jaren

In 1989 wordt de eerste (ex-)junior Peter Horsten als vijfde man aan het bestuur toegevoegd. Zijn werk voor PR en jeugd zal hij na een jaar vanwege studieperikelen er aan moeten geven. Zijn werk als jeugdige in een ouder bestuur wordt door Hans Jacobs (jeugd), Seger Breugelmans (PR) en Adri Hartsuiker (secretaris/wedstrijdleider) voortgezet. Dit jonge trio zal, bijgestaan door enkele senioren die de jeugdige geestdrift proberen te sturen richting succesvolle initiatieven, de omslag maken.

Een groots jeugdtoernooi, met scholen uit Tilburg en omstreken, zal begin jaren 90 tot zes maal toe worden georganiseerd, tot een recorddeelname van 152 kinderen aan toe. Wanneer dit toernooi vanwege afnemende belangstelling gedoemd is te verdwijnen, komt er het kampioenschap voor Dongense basisscholen voor in de plaats, dat in december 1998 voor de vijfde opeenvolgende maal wordt gespeeld. Met een snelschaaktoernooi neemt DSC deel in het GrandPrix circuit van de NoordBrabantse SchaakBond. Gezien de benodigde middelen, afgezet tegen de belangstelling uit Dongen en de publiciteit, wordt het toernooi in 1998 van de kalender gehaald.

Een tweevoudige verhuizing zal DSC via een ruim jaar in Café Neuf uiteindelijk in 't Schouw doen belanden, waar de senioren hun thuishonk hebben. De jeugdafdeling speelt nu op een andere lokatie, in De Nieuwe poort.

Deze jeugdafdeling groeit in zijn jongste jaren tot een niveau van 25 spelers. Met de jonge kern van lesgevers te weten Ruben in 't Groen, Joris Dresen, Adri Hartsuiker, Seger Breugelmans, Hans Jacobs en wat later Erwin Cloosterman en Maarten v. d. Burght wordt de jeugd nog steeds opgeleid in de methode withuis, wat inder andere een talent van de nieuwste generatie voortbrengt, nl Gijs Damen. Zijn deelnames aan het Brabants Kampioenschap voor jeugd worden gevolgd door die van Marieke Nieuwenhuis en Lars Vereggen van de nieuwste lichting junioren, welke vanaf september 1998 bij de senioren spelen. De jonge lesgevers worden in het begin van dit seizoen met Rene Jumelet en Jan Haast van enkele 'echte' senioren voorzien, wat de rust in de groep vergroot.

Maarten Damen, Mark Maas, Marieke Nieuwenhuis en Lars Vereggen zijn de eerste junioren welke nu weer 'en groupe' richting de senioren kunnen, zij zullen spoedig gevolgd worden door anderen, vanaf het komende seizoen.

Related Articles