Het gouden jubileum

Na een bewogen periode waarin een ware waslijst van voorbereidende aktiviteiten moest worden afgewerkt, kan in mei 1974 het gouden jubileum van de Dongense Schaakvereniging DSC van start gaan. Op waarlijk grootse wijze zijn de festiviteiten aangepakt.

Het begint zaterdag 11 mei 1974 met een levend schaakspel. Kinderen van basisschool "de Schakel" worden alsschaakstukken vermomd, de rol van paard neemt ponyclub "Princes Marijke" voor haar rekening. Het geheel trekt onder leiding van drumband Beatrix met veel tamtam naar het Wilhelminaplein waar J.W.Ruth, de voorzitter van de KNSB, een geprepareerde partij speelt tegen prof.ir.C.Botter, voorzitter van de NBSB. Dat er helaas weinig belangstelling is van de Dongense bevolking, doet niets af aan dit unieke, eenmalige spectakelstuk.

Gouden JubileumNa het buitengebeuren volgt een officiele receptie in Central, waar A. Schilders, J. Schilders en A. Claassen tot ere-lid worden benoemd, en W. Goud tot lid van verdienste.

De volgende Zaterdag geven Donner en Sosonko simultaan in de ontspanningszaal van de Rimi, voor een uitverkocht huis. Van de Dongenaren weet J. Leijten remise te behalen tegen Donner, Sosonko verliest van A. Boons en J. Kuppens en speelt remise tegen j. Driesen en A. Schilders.

Op hemelvaartdag, donderdag 23 mei, komen de jongeren aan bod. in het patronaat wordt een groot jeugdtoernooi gespeeld waar zowat alle basisscholen van Dongen aan meedoen.

De festiviteiten worden afgesloten op zaterdag 25 mei. Beginnend met een jublileumtoernooi met 24 groepen van 4 spelers, verdeeld over eerste, tweede en derde klasse. Tevens zijn er twee eregroepen. In de eerste daarvan treden nog twee spelers op die er 50 jaar eerder bij waren toen DSC werd opgericht: J. Pandelitchka en A. Herrings. Verder vinden wij erin terug: J. Leijten, J. Snels, A. Claassen, A. Schilders, Th. Leijten en W. Leijten.

Na het schaken is er een diner met aansluitend een gezellige feestavond voor de genodigden en leden met hunne dames.

Het geheel heeft van de kleine vereniging enorme inspanningen gevergd, maar onder leiding van Jac. Heerkens, en met volle inzet van alle DSC-ers, is het jubileum een groot succes geworden. Na alle verwikkelingen die er aan vooraf gingen, kan iedereen met tevredenheid terugzien. Zelfs financieel springt de vereniging er aardig uit.

Related Articles