Welkom bij de Baronie

Welkom bij de BaronieOp zaterdag 4 februari verzamelt het tweede zaterdagteam van DSC Dongen zich bij het Schouw. Een naarstige voorbeschouwing belooft niet veel goeds. Het vierde team van de Baronie is sterk, zeer sterk. De gemiddelde rating van onze sterkste borden zien we terug op de laagste borden bij de Baronie. Op het afgesproken tijdstip was het complete team aanwezig en konden we, met de vooruitzichten van een 7-1/8-0 verlies, op weg naar Breda. Toen we uiteindelijk het befaamde huis vonden waar wij onze geschatte nederlaag tegemoet zouden treden, werden we met open armen door onze teamleider ontvangen. Na wat gedoe met deuren die dicht gaan wanneer ander deuren open zijn bereikten we eindelijk ons doel, de speelzaal. We konden trouwens van meer genieten dan alleen een schaakpartij (Link)

Op bordvolgorde vanaf bord 1 namen Paul Smulders, Frans van der Burght, Xander Mahieu, Peter van Ruth, Maarten de Kloe, Eddy Jongenelen, Arnold van de Hout en Stijn Jongenelen het op tegen respectievelijk Henk Verstappen, Jo Godderij, André van Weelde, Martijn de Wit, Willem van Kooten, Hein Groothuis, Jan Kleyn en Rob de Ruyter.

Stijn op bord 8 deed zijn uiterste best om de zwarte stukken op de juiste plaats te krijgen. Rob deed het rustig aan en kwam systematisch steeds beter te staan. Na toch nog 57 zetten kon Rob de winst op zijn naam zetten.

Op bord 7 probeerde Arnold Jan het vuur aan de schenen te leggen. Het leek even te lukken maar de ervaring van Jan zorgde er voor dat Arnold onverhoopt moest toezien hoe de stukken één voor één terug in het doosje gingen. Arnoud was bezig zijn tegenstander te frustreren door met de nodige achterstand toch niet op te geven, wellicht hopend op pat. Toen de overmacht ongenadig groot werd, besloot Arnold dan toch maar de strijd te staken en Jan te feliciteren met zijn overwinning.

Eddy speelde lange tijd een gelijke strijd tegen Hein. De stukken van Hein kwamen richting de zwarte zijde, waarop Eddy alles probeerde dicht te houden. Dan slaat ook hier het noodlot toe, nadat de Dames van het bord af zijn komen de stukken van Hein binnen. Via een prachtige aanval op de Koning komt Eddy steeds verder in het nauw. Met behulp van een coalitie van Toren, Loper en Paard blijven er voor de Koning weinig velden over. Nadat via een aftrekaanval ook nog de zwarte toren van het bord verdwijnt schrijft de Baronie haar derde punt.

Op bord 5 speelt Maarten tegen Willem (tevens wedstrijdleider). De strijd begint uiterst gezellig en Maarten speelt zoals we van hem gewend zijn. Willem is ook niet de minste en biedt prima tegenspel tot hij een denkfout maakt en een afruil in zijn nadeel ingaat. Maarten weet dit netjes uit te spelen. Met Dame en Toren tegen alleen Toren wint hij de partij en schrijft één punt voor DSC op zijn naam.

Peter ziet hoe zijn tegenstander probeert weerstand te bieden tegen het sterke spel. Het gaat lange tijd gelijk op en beide spelers weten de kansen van de tegenstander af te wenden. Er worden heen en weer stukken geslagen en blijft een gelijke stelling over. Uiteindelijk wordt een welverdiende remise aangeboden en aangenomen.

De langstdurende partij van de middag vindt zich op bord 3 plaatst. Xander speelt een mooie partij tegen  André, een man van respectabele leeftijd. André denkt zijn zetten heel goed uit en het is voor Xander behoorlijk lastig. Gelukkig laat Xander zich niet kennen en biedt sterk tegenspel. Gelukkig voor Xander zag André problemen die er niet waren en maakt wat ongelukkige keuzes. Richting het eindspel heeft Xander vier verbonden pionnen die op weg zijn naar de overkant waar André er maar 1 heeft. Xander speelt het eindspel netjes en wint de partij.

Frans speelt uit "geloofsovertuiging" niet op bord 1. Daarom zien we hem op bord 2 tegen Jo. Een sterke speler die het Frans ook erg moeilijk maakt. Frans speelt volgens zijn oude principe: geen principes. In een stelling waarbij de aanval belangrijker wordt dan de verdediging moet Frans een keuze maken. Er staan twee knollen op het bord die naar hetzelfde veld kunnen waarbij ze elkaar zullen verdedigen. Frans kiest helaas het verkeerde paard en geeft daarmee de verdediging van een aantal cruciale velden op. Hij ziet de bui al hangen en moet toekijken hoe de stukken van Jo zijn stelling binnenkomen. Na heel veel heen en weer geschuif en wat zwakkere keuzes van Jo weet Frans de stelling gelijk te houden en houdt het remise.

Op bord 1 speelt Paul tegen de veel (lees zeer veel) sterkere Henk. Met een ratingverschil van bijna 500 ziet het er behoorlijk slecht uit voor Paul. Toch speelt hij zeer sterk, zo sterk zelfs dat Henk denkt met een 1600 speler te maken heeft. (Dank hiervoor Henk). Er wordt remise aangeboden en Paul overlegt met Frans wat hij moet doen. Frans adviseert dit aan de teamleider te vragen en Paul accepteert de remise.

Door een fout van de chauffeur stond de auto aan de andere kant van de singel, in de ondergrondse parkeergarage bij het Chasséveld. Bij de lange wandeling door de regen naar de auto kwamen we tot de conclusie dat ons team het zeer goed gedaan had. Met een 4½-3½ uitslag in het voordeel van de Baronie, kijken we terug op een zeer gezellige middag en hebben we maar net verloren van de koploper.

T De Baronie 4 1563 DSC 2 1252
1. Henk Verstappen 1847 Paul Smulders 1369 ½ ½
2. Jo Godderij 1712 Frans van der Burght 1528 ½ ½
3. André van Weelde 1574 Xander Mahieu 1184 0 1
4. Martijn de Wit 1516 Peter van Ruth 1419 ½ ½
5. Willem van Kooten 1494 Maarten de Kloe 1160 0 1
6. Hein Groothuis 1487 Eddy Jongenelen 855 1 0
7. Jan Kleyn 1488 Arnold van de Hout   1 0
8. Rob de Ruyter 1387 Stijn Jongenelen   1 0

Afdrukken   E-mail