Toon/Verberg

Welkom bij de Dongense Schaakclub. Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht. Bij ons staat gezelligheid hoog in het vaandel! Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien. Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Ivo de Ligt, voorzitter DSC

Stukkenjagers E - DSC CWij ontvingen een uitnodiging van de Stukkenjagers waarin geschreven stond dat we van harte welkom waren op hun nieuwe speellocatie. Ad, onze chauffeur, was er al vroeg bij. Na hevige protesten van de andere spelers, die hem niet zo vroeg verwacht hadden, konden we op weg naar Tilburg. Na de auto in de parkeergarage gezet te hebben is het een korte wandeling naar CineCitta, waar wij dan ook ruim op tijd aanwezig zijn. Dit in tegenstelling tot DSC A die wat meer moeite heeft om de locatie te vinden. Zoals als altijd valt of staat de strijd met een goede voorbereiding!

We worden hartelijk ontvangen door de immer vriendelijke César Beckx en de schakers uit het E team. Na een prachtige openingsspeech kunnen we aan de slag.

Stukkenjagers is een grote vereniging en dat zie je ook meestal wel af aan de sterkte van de teams. Voor beide teams zijn de punten meer dan welkom. De klokken worden aangezet en de strijd barst los. De eerste partij die klaar is wordt op bord 3 gespeeld tussen Eddy Jongenelen en Wil Wouts. Eddy speelt met wit en dat betekent een d4 opening. Eddy krijgt een lichte ontwikkelingsvoorsprong, waar Wil er voor kiest de pionnen tactisch neer te zetten. In een moment van schaakblindheid geeft Eddy de partij weg door de Dame op het verkeerde veld te zetten. Wil heeft dit echter niet in de gaten en speelt een verkeerde zet. Hierdoor kan Eddy de partij weer overnemen en wint uiteindelijk een pion. Door lang te rokkeren wordt de druk op de open koningsstelling zo hoog dat Wil op moet geven 0-1.

Op bord twee schaakt Arnold van de Hout tegen René van den Bosch. Een speler die normaal gesproken op bord 1 zit, maar door omstandigheden naar bord twee is afgezakt. Arnold heeft er een zeer pittige tegenstander aan. Zoals we van Arnold kennen, gaat hij vrij opportuun aanvallen. René weert echter alle pogingen goed af en na een foute berekening met een paard komt Arnold een tempo achter te staan. Al snel zet René dit tempo om in een stukwinst en Arnold ziet langzaam maar zeker zijn stelling inzakken. Als hij dan ook nog in een val trapt, die hij zelf eerder in de partij heeft geprobeerd, is de partij over. 1-1

Op bord vier speelt Jeroen van Gool tegen Nico Dignum. Jeroen heeft zich voorgenomen goed op de tijd te letten zodat het eindspel niet in blinde paniek uitgespeeld hoeft te worden en dat is te zien in de partij. Over openingstheorie hoef je Jeroen, als correspondentieschaker, niets te vertellen. Er komt een Blackmar-Diemer gambiet op het bord, een opening die Jeroen wel kent. Wanneer Nico een klein foutje in de ontwikkeling maakt, ziet Jeroen kansen. Hij versterkt zijn stukken en verdrukt Nico steeds verder. In de eindstelling zien we dat alle stukken op de tegenstander gericht staan en dat het feest van de aftrekaanvallen, röntgenaanvallen, penningen etcetera kan beginnen. Nico geeft na, een verder hele interessante partij, op. 1-2

Op bord 1 speelt Ad Swinkels tegen Jan Weijters. Hoewel Ad met spelers ophalen heel snel is, zie je dat hij in de partij langer de tijd nodig heeft. Beide heren maken goed gebruik van hun tijd. Omdat we met 1-2 voorstaan is remise genoeg, maar dat wordt door de tegenstander uiteraard niet aangenomen, de dood of de gladiolen! Ad krijgt een kans om remise te halen door een verplicthe Dameruil, maar speelt op de winst, wetend dat Jan dit ook doet. Beide heren beginnen steeds slordiger, al regels op het notatievel overslaand, te schrijven om de tijd optimaal te kunnen benutten. Heel grappig is het dan ook wanneer Jan en Ad elkaar aankijken met een vragende blik "Was dit nou de 40ste zet?". Jazeker, er komt voor beide heren 15 minuten speeltijd bij. Langzaam maar zeker komen de stukken van Ad op de juiste velden te staan en Jan kan niets anders dan opgeven. 1-3

Al met al een hele leuke avond, spelend tegen een club waar gezelligheid net zo belangrijk is als schaken. En het moet gezegd worden, Cinecitta is een mooie locatie. 

Ronde: Ronde 3

De Stukkenjagers E

DSC C

 
Weijters , J.A.A. (Jan) 1417 Swinkels , A. (Ad) 1707 0 - 1
Bosch van den, R. (René) 1503 Hout van de, A. (Arnold) 1207 1 - 0
Wouts , W. (Wil) 1160 Jongenelen , E. (Eddy) 921 0 - 1
Dignum , N. (Nico) 1143 Gool van, J.J.W. (Jeroen) 0 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1306 Gemiddelde Rating: 959 1-3
Toon/Verberg