Afdrukken

We schrijven vrijdag de dertiende en spelen de derde ronde NBSB avondcompetitie. Dat vrijdag de dertiende een ongeluksdag is, is natuurlijk onzin ofwel 'ouwe wijvenpraat' zoals we dat noemen. Vanavond speelt DSC C tegen EGS B. Ja die club uit dat gezellige cafeetje in Goirle. Ad, André, Eddy en Thijs spelen respectievelijk tegen Robin, René (ex DSC), Bram en Rob. Omdat alle teams thuis spelen is het gezellig druk. Zo druk dat de complete interne avondcompetitie in een andere zaal geplaatst wordt. Dat vonden Mark en Maarten niet zo erg. 

Op bord 2 speelt André tegen René van den Bosch welke een ex DSC speler blijkt te zijn (al wel 100 jaar geleden naar horen zeggen). Het gaat er stevig aan toe. In de opening ziet André een truc om een stuk te winnen. Helaas voor André ziet René dit ook en de partij gaat redelijk gelijk op. René pakt echter de leiding en zet de weg naar victorie in. Hoewel René gewonnen heeft geeft hij aan de bar ruiterlijk toe dat André hem 50 zetten lang dwars heeft gezeten met geweldig spel. 0 - 1

Op bord 3 speelt Eddy met zwart tegen Bram vd Vrande. Het wordt een geweigerd damegambiet met 2. c4 e6 3. Pc3 - Pf6. Deze opening hebben we geoefend dus dat komt wel goed. Het gaat compleet volgens theorie (aan de andere kant is er zoveel theorie dat alles volgens theorie gaat) en we komen allebei goed uit de opening. Bram zet een sterke aanval op met de Dame en de witte loper. Echter ruil ik deze lopers af zodat er van dat plan niet veel over blijft. Dan zie ik een combinatie waarmee ik met een paard een pion sla die alleen met een toren of de Dame teruggenomen kan worden. Het paard staat vervolgens door een pion gedekt dus dat is een mooie winst. Wat ik niet zie is dat deze pion gepend staat aan mijn Dame die onverdedigd achter de pion staat. Dat was dus een gratis paard tegen een pion. In het eindspel weet ik een pion terug te winnen, maar zie wederom iets over het hoofd. De koning op f8 staat tegen een pion aan te kijken die wordt aangevallen door een Dame en een toren. De professionele term hiervoor is mat in één, maar wij noemen dit 'OEPS'. Dus schrijven we in de analyse gewoon het volgende: ik stond een kwaliteit tegen twee pionnen achter met een aanval over de damevleugel. Helaas krijgt Bram een dusdanig sterke aanval over de Koningsvleugel dat ik deze niet kan pareren. Bram weet met sterk eindspel te winnen. :) 0 - 2. 

Op bord 4 speelt Thijs tegen Rob van Esch. Dat Thijs op de goede weg is weten we en vanavond laat hij dat maar weer eens blijken! De partij gaat lange tijd gelijk op en Thijs komt goed uit de opening. In het late middenspel weet Rob echter een toren te pakken te krijgen in ruil voor een pion. Hoewel Rob een stevige materiaalvoorsprong heeft is de partij zeker nog niet gewonnen. (Niet aan Fritz vragen want die vindt iedere stelling gewonnen). Thijs heeft zijn stukken zo goed ontwikkeld dat iedere zet die zwart moet doen een verkeerde lijkt te zijn. Na een stevig potje heen en weer bewegen wordt er sportief remise overeengekomen. ½ - 2½.

Normaal zijn we gewend dat Jan het langst in het speelhonk aanwezig is. Deze keert neemt Ad de honneurs waar. Ad speelt op bord 1, zoals we van het gewend zijn, een degelijke partij tegen Robin Verhoeven. Maar zoals we ook van Ad gewend zijn gaat de klok veel sneller dan gedacht. Tegen het eindspel kijk ik naar de klok en zie dat Robin nog ruim 30 minuten op de teller heeft en Ad nog maar 6. Gaan hij dat nog redden, we zijn immers pas bij zet 23? Ik blijf me erover verwonderen dat onder tijdsdruk Ad nog steeds de goede zetten weet te vinden. Op hoog tempo gaan de zetten het notatieboekje in. Dan komt het grote moment, met nog 30 seconden op de klok wordt zet 40 afgetikt en ingevuld. Oef, dat extra kwartier is binnen. Helaas is Ad wel een pion achter komen staan. In een eindspel met voor beide spelers een Toren, voor wit 2 en voor Ad 1 pion en een koning in verdedigingsmodus is het nog niet verloren. Een pion extra komt goed van pas bij een eindspel met mindere stukken maar Ad zoekt naar de remise via ofwel eeuwig schaak, ofwel pat. De uitdaging is aangenomen. EGS heeft toch al gewonnen en er is nog voldoende tijd, dus waarom genoegen nemen met remise? We zijn gekomen om te schaken! Er wordt geschoven, gepuzzeld, geduwd, opzij gezet en schaak gegeven. Na een hoofdbrekend kwartier zien beide spelers er geen soelaas meer in. Dan toch maar remise. 1 - 3

We hebben niet mogen winnen, maar gaat het daar wel om (ja natuurlijk! hoor ik u zeggen). Voor de meesten duurde de analyse aan de bar langer dan de partij. Heeft vrijdag de 13e meegeholpen? Ach, als zo'n gezellige avond pech heet, wil ik iedere week wel pech hebben. EGS bedankt voor jullie bijdrage en tot een volgende keer.

 

De uitslagen kun je terugvinden door in onderstaande zwarte balk, onder NBSB op uitslagen te klikken (hoe toepasselijk).