Toon/Verberg

Welkom bij de Dongense Schaakclub. Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht. Bij ons staat gezelligheid hoog in het vaandel! Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien. Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Ivo de Ligt, voorzitter DSC

Door omstandigheden werd er met maar liefst 5 auto's naar Tilburg gereden voor de eerste ronde van het seizoen tegen Stukkenjagers 5. Als onze tegenstanders bij de parkeergarage zouden staan, hadden ze vast gedacht dat we een klein leger supporters meenamen. Helaas. Een trouwdag, werk, woonachtig in Tilburg of de griep van je vrouw waren reden genoeg om op eigen vervoer te komen. Als we wel supporters bij hadden, zouden ze zich tegoed kunnen doen aan een speelzaal vol aanstormend talent en titelhouders.

Roelant Pruijssers (GM), Max Warmerdam (IM), Merijn van Delft (IM), Stefan Kuipers (IM), Robby Kevlishvili (IM) en Herman Grooten (IM) waren aanwezig in dezelfde speelzaal. Ex DSC-ers Mark Haast, Koen Haast en Eric de Moor speelde. De Nederlands kampioen Wiggert Pols uit Krimpen aan den IJssel kwam zijn kunsten laten zien en Luuk Baselmans heeft na zijn winst op onze clubkampioen Maarten het tot de meesterklasse geschopt. Laten we zeggen dat ik de gemiddelde rating flink omlaag haalde, maar goed. Over naar de wedstrijd.

Een spannende strijd is natuurlijk altijd leuk, maar starten met een 3,5-0,5 achterstand is toch iets minder. Eerst is Xander op bord 7 klaar. Na een vruchteloze afruilvariant van het Frans bleef er een gespiegelde stelling over. Er valt weinig eer te behalen en er wordt besloten tot remise (zonder overleg met de teamleider overigens, maar een goede prestatie tegen iemand van bijna 200 ratingpunten meer). Dan gaat het hard. Binnen één minuut!

Op bord 5 laat ik mijn hele stelling instorten nadat ik zeker 5 keer verzuim om d4 te spelen. Verder een prima Italiaan, maar met een zure nasmaak. Na een kwaliteit verloren te hebben, verlies ik er nog één. Ik vind het genoeg. Dat vonden Pierre op bord 6 en Johan op bord 8 ook. Johan trapt in een truc en verliest al in de opening een stuk. Het blijft bij wat spartelen tot hij de handdoek in de ring gooit. Pierre houdt het ook voor gezien. Hij komt niet lekker uit de opening. Zijn opponent kan met tempo ontwikkelen en hier en daar worden er pionnen afgesnoept. Duidelijk niet in zijn element sluit hij zich aan bij Johan en mij.

Onze achterstand is een feit. Onze topborden zullen de winst moeten binnenhalen. Op bord 3 overspeelt Roelant zijn tegenstander. Vroeg in het spel kan Roelant gratis twee pionnen buitmaken. Daarna gaat het bergafwaarts voor zijn tegenstander. Ik zeg het je, het Koningsgambiet is een gevaarlijk wapen in zijn handen. Hij is tactisch veel te sterk en komt geen moment in gevaar. Misschien zit het in de naam? Voor zover bij mij bekend hebben alle mannen met de naam Roelant die middag gewonnen. GM Roelant Pruijssers wist Mark Haast mat te zetten. Houdt hem in gaten mensen.

Op bord 1 speelt Maarten zijn favoriete Alpin Siciliaan. En dan ook nog één van de scherpste varianten! Hij is in de zevende hemel, die tegenstander gaan we er eens uitrekenen. Helaas kon de tegenstander dat ook. Maarten moet kiezen: of een pion achter en geen compensatie of een toren en loper tegen een dame en kans op spel. Hij kiest uiteraard de tweede optie. Fritz was het zeker niet met hem eens: hij komt -4 te staan, maar gevaarlijk was het zeker. Gelukkig wordt dan toch een berekeningsfout gemaakt en verliest zijn tegenstander een dame. Dat is te veel en hij geeft op.

Mark mag het Bastiaan van de Rijt moeilijk gaan maken (overigens speelde Xander tegen diens broer Jeroen). En sterk staaltje van koppigheid wordt ten tonele gebracht. Mark ruilt zijn dame voor twee torens en krijgt daar spel voor. Zoveel spel zelfs dat er een stelling ontstaat van toren, paard, loper en een partijtje pionnen tegen de dame van Bastiaan. Laat het maar aan Mark over om te laten zien wie de betere schaker is. Zijn koning komt geen moment in gevaar. De witte dame heeft simpelweg geen enkele dreiging en is een doelloos dolend stuk op het bord. Er word meerdere keren remise aangeboden (mag dat eigenlijk wel?), maar er wordt niet opgegeven. Zodra Mark de dame wint, is pas het punt binnen. Een zeer interessante partij waar vaak veel publiek omheen stond. Voor de oplettende lezers onder ons: het staat 3,5-3,5.

Het komt op Philippe aan om de winst binnen te halen. Laat dit dan ook de partij zijn waar ik het minst van snap. Ik ben al geen eindspelkenner, maar dit was echt wartaal voor me. Lang verhaal kort, het werd remise vanuit een gelijkwaardig toreneindspel. Beide spelers spelen dit lastige onderdeel vlekkeloos en de wedstrijd eindigt in 4-4. Had er meer ingezeten? Absoluut! Maar de spanning van de eerste ronde was vooral aan de onderste borden te voelen en daar hebben we ons laten kennen. Gelukkig geven onze topborden het goede voorbeeld. Hopelijk ook in de toekomst.

Ivo de Ligt

Toon/Verberg