Welkom bij Schaakvereniging D.S.C.

Hoewel het bij het schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid staat voorop!

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Jeugd is van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

De wedstrijd van “effe wennen” en “net niet”

Op zaterdag 9 oktober speelden we eindelijk weer eens een externe wedstrijd en we mochten Bergen op Zoom ontvangen. Maar het leek wel of het niet een schaakwedstrijd was, maar een wedstrijd van “effe wennen” en “net niet”. Hieronder deze twee competitiestrijden in detail !

De competitie “effe wennen”.

Ik mailde de tegenstander ver van tevoren met alle informatie, dacht ik. Want eerst kreeg ik te horen, dat het allemaal goed was, maar een paar dagen later kwam een bericht van de teamleider: hoe zit het met de maatregelen omtrent corona ? Moet je een QR-code hebben ? Worden we gescand bij binnenkomst ? Ik gaf aan, dat dit wel zou gebeuren, maar toch weer stiekem niet: we zaten in een aparte sporterszaal en dus hoefde het weer niet: dat was effe wennen. Dus in de competitie “effe wennen” stonden we 1-0 voor.

Maar ook een teamlid van ons moest wennen aan de begintijd: we begonnen om 12.00 uur, terwijl Xander dacht om 13.00. Na een telefoontje van Mark kon Xanders zijn partij een kwartiertje later ook beginnen: toch al 2-0 voor ons !

Maar ook de tegenstander scoorde hoor: ik moest 4 notitieblaadjes uitdelen aan ze: allemaal een boekje vergeten: dus 2-1. Om vervolgens een tijd later ineens een mobiel te horen ! Had ik niet gezegd, dat die uit moesten staan ? De hele zaal hoorde de ringtoon, behalve de eigenaar zelf. Nadat we hem op de hoogte hadden gebracht, werd het weer stil in de zaal: het was weer wennen ! 2-2.

En toe kwamen de borden natuurlijk nog: ik zette mijn paard weg die een pion verdedigde: het was weer wennen en 3-2. Maar ook Bergen op Zoom liet zich niet kisten: op bord 1 werd een pion stevig verdedigd, zodat er een paardvork op e3 over het hoofd werd gezien: 3-3. En om af te sluiten: zowel de teamcaptain van hun als ik waren vergeten om het wedstrijdformulier te ondertekenen en dus is de eindscore 4-4.

De competitie “net niet”.

Maar er werd natuurlijk ook nog goed geschaakt, al werd het dan op veel borden “net niet”. Op 1 speelde Jan-Pieter een prima partij. Na een rustige opening kon hij dus een paard planten op e3 en won een kwaliteit. Daarna bouwde hij rustig de stelling op, de tegenstander probeerde nog wat, maar Jan-Pieter gaf geen krimp en speelde de partij netjes uit.

Op 2 gaf ik in de opening dus een pion weg. Daarna ging de stelling open en kwamen er combinaties in de stelling en mijn tegenstander dacht lang na om alle problemen te omzeilen. Het leek alsof hij in zijn opzet slaagde, maar rond de 40e zet miste hij er één en dus werd het net niet voor hem. 0-1 voor de tegenstander.

Op 3 speelde Mark die een dichte stelling op het bord kreeg. Het leek allemaal op remise uit te komen, maar toen het remiseaanbod werd gedaan, kon Mark de partij naar zich toe trekken. Hij speelde wel verder, maar zag het niet en de remise was een feit. Zo werd het dus 1-1.

Op bord 4 kwam Pierre goed uit de opening, maar ging hij te snel alleen op de verdediging spelen. De tegenstander kon echter lang niet profiteren tot aan het eindspel, haalde een pion en de partij binnen: zonde Pierre, net niet ! 2-1 voor ons.

Op bord 5 speelde Ivo een vrij nieuwe opening voor hem en offerde een kwaliteit voor spel. Maar die kwaliteit werd nooit meer terug gewonnen en de enige vrouw in het gezelschap kon het punt in haar boekje opschrijven. Het kwaliteitsoffer werkte dus net niet: 3-1.

Op bord 6 speelde Maarten de Kloe. Hij kon weinig jus aan de opening geven en kwam in een matte stelling terecht. De partij ging langzaam naar het eindspel, waarbij de tegenstander een pion ontfutselde bij Maarten en daarna nog één. Maarten vocht nog als een leeuw, maar de tegenstander maakte het goed af.

Op bord 7 speelde Xander met zwart. De opening verliep rustig en ook in het middenspel was er weinig spektakel te vinden. Dus er kwam een eindspel op het bord met Xander op beide vleugels 3 pionnen en de tegenstander 2 en 4. De tegenstander had het initiatief, maar zag niet hoe hij verder kwam en bood remise aan. Xander zag ook niet hoe hij verder kwam en nam het aan. Bij analyse bleek echter, dat Xander nog goede winstkansen had en dus weer een partij van net niet: 4-1.

Op 8 speelde Ad een prima partij. Hij kwam beter uit de opening, maar kon dit niet omzetten naar een materiële voorsprong en de stelling kwam dicht te zitten. Een verdeling van de punten als gevolg. En dus hadden we deze competitie dik gewonnen !

Tja, de wedstrijd ging dus met 3½-4½ verloren, maar eindelijk konden we weer eens schaken !

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 05 december 2021

Deze druilerige zondag zijn er weer een hoop afwezigen, ondanks dat is het weer een gezellige ochtend waar sommigen hun ontwikkeling goed laten zien en sommige letten even wat minder op.

Competitie/Senioren

Eddy Jongenelen - 03 december 2021

Tja, door de maatregelen is sporten na 17.00 uur niet meer toegetaan. Terwijl de die hard sporters fanatiek om 05.00 uur naar de sportschool afreizen, is dat voor de schakers een ver mijn bed show. Hoewel ver ?!? Daarom hebben we besloten het...

Competitie/Extern

Maarten van der Burght - 28 november 2021

Op 26 november werden er nieuwe maatregelen getroffen om de nieuwe golf van corona-gevallen te stoppen: zou het schaken nog doorgaan ? Een paar uur voor de persconferentie kwam er al een bericht van de wedstrijdleider binnen: zou de eindtijd naar...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 28 november 2021

Ondanks alle nieuwe maatregelen kunnen we gelukkig met de jeugd de lessen blijven geven en ook de competitie kan gespeeld blijven worden. Met een aantal afgemelden snotneuzen hebben we genoeg over voor toch nog drie partijen. Ondertussen is de...

Nieuws

Eddy Jongenelen - 27 november 2021

Vandaag heeft het kabinet strengere coronamaatregelen aangekondigd. De maatregelen zijn erop gericht het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Dit is ook van invloed op onze schaakvereniging. Vanaf zondag 28 november geldt een...

Competitie/Senioren

Eddy Jongenelen - 26 november 2021

De derde rapidavond van het seizoen zit er weer op. Er werd op slechts 5 borden gespeeld. Wellicht komt dit door de angst voor de nieuwe maaregelen, of simpelweg door het slechte weer. Hoe dan ook, het was er niet minder gezellig om. Jan Pieter de...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 21 november 2021

Met een aantal afwezigen is het een rustige ochtend. En vandaag is het weer tijd voor de herhalingsexamens, een proeftoets van de vorige stap om te oefenen met het maken van opgaves onder tijdsdruk. Alle toetsen zijn ruim voldoende gemaakt en dat...

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 20 november 2021

  De overheid kondigt een algeheel vuurwerkverbod aan. Bij ons op de borden schittert het vuurwerk echter als vanouds. Na een regen van groene QR code vinkjes gaan 28 schakers de strijd op de witte en zwarte velden aan. De partij tussen Ruud...

Competitie/Extern

Jan Pieter de Vries - 18 november 2021

Delft, voor mij toch een soort thuiswedstrijd. De stad van mijn middelbare school, waar ik tegelijkertijd jarenlang geschaakt heb. Dat betekende dan ook dat ik bij DSC  een hoop bekenden tegenkwam. Dat ik voor DSC 1 speel schiep her en der wat...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 14 november 2021

Ook vandaag is het weer een gezellige bedoening. Sinterklaas is weer in het land en dat is ook op het bord te merken. De stukken worden weggegeven als cadeautjes wat de ontvangende partij natuurlijk geen moeite mee heeft.

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 13 november 2021

De corona-QR-code-check aan de deur verloopt vlotjes, en ook de niet-schaker die via de achteringang wat kerkzaken komt regelen ontkomt er niet aan: 100% groene vinkjes, en dus niemand aan de deur geweigerd. Een soepel begin dus. Wel twee...

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 06 november 2021

De tweede rapidavond van het seizoen zit er weer op. Achttien deelnemers, dus drie ronden met negen borden. Speeltijd twintig minuten per persoon per partij. Geen enkele speler haalde deze avond de perfecte score van drie uit drie, maar Maarten...