Welkom bij Schaakvereniging D.S.C.

Hoewel het bij het schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid staat voorop!

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Jeugd is van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat een corona-tijden !

Op 26 november werden er nieuwe maatregelen getroffen om de nieuwe golf van corona-gevallen te stoppen: zou het schaken nog doorgaan ? Een paar uur voor de persconferentie kwam er al een bericht van de wedstrijdleider binnen: zou de eindtijd naar 17.00 uur worden verzet, dan spelen we niet: anders wel. De regel van 17.00 uur ging in, maar pas op zondag: we konden dus nog gasten uit Rijswijk ontvangen en onze laatste overwinning voor dit kalenderjaar halen ?! ( want de wedstrijd van 18 december staat op losse schroeven: het is niet anders ).

D is van...

Delft, voor mij toch een soort thuiswedstrijd. De stad van mijn middelbare school, waar ik tegelijkertijd jarenlang geschaakt heb. Dat betekende dan ook dat ik bij DSC  een hoop bekenden tegenkwam. Dat ik voor DSC 1 speel schiep her en der wat verwarring in Delft, maar ze begrepen wel dat ik aan de goede kant van de rivier was gaan wonen. De oud voorzitten probeerde me meteen weer te strikken voor de bovensloters, door aan te geven dat een uur reistijd prima te doen was om weer voor Delft uit te komen. De reünie werd kortgezegd zo gezellig dat Ivo zich al afvroeg of ik was overgelopen. Dat heb ik met de score maar even rechtgezet, maar daar later meer over.

 

De reis was lang, en ik had Maarten al gewaarschuwd dat die bovensloters flink leeglopen op de parkeerkosten daar. Delft dicht het gat in de begroting (van een bijna failliete gemeente) door €3 per uur te rekenen voor het parkeren, maar in de economie zeggen we niet voor niets: De kost gaat voor de baat uit.

 

De Corona-checkapps werden bij binnenkort zorgvuldig gecontroleerd (mondkapjes daarentegen wat minder secuur), en zo waren we er allemaal klaar voor om te beginnen. De Delftenaren waren zo attent geweest om ons dicht bij de bar te zetten, waarschijnlijk omdat ze wel aan konden voelen dat er bij ons meer gezelligheid in het team zit.

 

De klokken werden ingedrukt, en de wedstrijden begonnen. Dat de beste DSC moge winnen!

 

Dat ik met a3 begin zal voor jullie geen verrassing zijn, maar mijn tegenstander had moeite om het serieus te nemen. Daar kreeg hij later wel wat spijt van. Dergelijk openingsrepertoire begint echter anderen ook te inspireren, want onder andere bij Maarten de Kloe zag ik ook een constructie met a6, b5 en Lb7 op het bord verschijnen.

 

Dergelijke structuren waren natuurlijk ook bij mij op het bord te vinden, en na 18 zetten was de eerste pionwinst binnen. Dame-activiteit van mij leidde tot twee mooie verbonden vrijpionnen op de damevleugel. Daarmee had het genoeg moeten zijn, maar ik dacht een winnende combinatie te zien. Defensief was mijn tegenstander echter behoorlijk sterk, waardoor hij zich flink terug wist te vechten. Door een verkeerd ingeschat offer verloor hij de partij, maar bijna tot het einde (half 6) bleef het spannend of hij geen remisekansen had. De twijfel bij Ivo over mijn loyaliteit was daarmee gelukkig weer verdwenen.

Maarten v.d. Burght:

Ik kreeg b3 tegen: wat een begin ! Ik begon met een Tarrasch-opstelling, maar dat was meteen de laatste keer: ik kwam niet goed uit de opening. Gelukkig speelde mijn tegenstander niet de scherpste voortzetting en kwam ik langzaam in mijn spel. Mijn stukken kregen steeds meer ruimte en ik mocht met een dameoffer op g2 afronden: daar schaak je voor ! 

 

Mark Maas:

Na de gebruikelijke d4 zet speelde zwart pf6. Meestal geven met die zet aan om een actieve verdediging te gaan spelen. Maar na de pionnen zetten e6,d5 en c6 kwam er een verkapte Slavisch op het bord, en met dame Da5 werd het uit eindelijk een variant van Cambrigde spring defence op het bord. Na een misstap van mijn tegenstander liet hij een breek-zet toe. Met als gevolg dat ik een vrijpion kreeg. Daarna afruilen tot er alleen nog zware stukken op het bord stonden. Dit Bleek in mijn voordeel te werken en kon ik mijn vrijpion bijna verzilveren.hij gaf net voor het promoveren op.

Ivo de Ligt

 

 

Op bord 5 mag ik aantreden tegen een Scandinavische verdediging en dan merk je dat er weinig speelritme is sinds Corona. Ik heb zeker 2 jaar geen Scandinavisch tegen gekregen.

Ik moest dus achter het bord diep graven in mijn geheugen. Hij moest dat ook al weer? Ik kom er solide uit. Geen zwaktes, maar zoals met het Scandinavisch vaker is, ook weinig aanvalskansen. Ik speel F4 op met het idee om het centrum open te breken. De zwarte koning staat nog steeds in het midden van het bord en doordat zwart een extra pion op B2 heeft gesnoept, loopt de ontwikkeling van zwart wat achter.

Ik denk dat ik langzaam aan iets beter kwam te staan, maar beide spelers hebben veel tijd gebruikt. Er moeten nog 15 zetten gedaan worden met anderhalve minuut voor zwart en 5 voor wit op de klok. We hebben dan al 4 punten gehaald en een remise zou winst betekenen voor DSC 1. Maar ja, een remise aanbod moet je overleggen met de teamleider en die zag ik niet. Mark heeft Maarten erbij gehaald en de remise werd opgetekend.

 

Pierre Mulders:

Met een Franse verdediging kwam het allemaal wat stroef op het bord te staan. Wit kreeg ruimte op de koningsvleugel, met bijbehorende aanval. Pierre pakte het centrum als compensatie, en dat hield de boel in balans. Wit miste de moeilijk te vinden aanvalszetten, waardoor zwart rustig af kon ruilen en door kon stoten met de centrumpionnen. In een toreneindspel kreeg Pierre een mooie pion op e2, die wit niet adequaat verdedigde. Door een tussenschaakje te geven ging er een toren verloren, en had Pierre de partij die beide kanten op had kunnen gaan, de goede kant op laten gaan. 

De totaalopbrengst mag er ook wezen, want met overtuigend resultaat hebben we de punten mee naar huis genomen! Daarmee was de reis (en de investering) het meer dan waard 😉.

 

 

 

DSC4

1565

-

DSC Dongen 1

1779

 2 - 6

1

Alexander Bruschke

1779

-

Jan-Pieter de Vries

1919

0 - 1

2

Michael Stoops

1600

-

Maarten van der Burght

2133

0 - 1

3

Ahmad Diab Diaz

-

-

Mark Maas

1853

0 - 1

4

René Poots

1555

-

Philippe Blankert

1909

1 - 0

5

Arzhang Davazdahemami

1484

-

Ivo de Ligt

1670

½-½

6

Sumit Ganguly

1570

-

Pierre Mulders

1624

0 - 1

7

Shiraz Alhasan

1405

-

Xander Mahieu

1608

½-½

8

Shyam Balasubramanian

1563

-

Maarten de Kloe

1515

0 - 1

 

Het wapen van Zundert

Het was vanavond een internationale wedstrijd. Ok, Zundert ligt dan wel in Nederland, maar om er te komen moesten we toch zeker 6 km door België heen. We spelen in het Wapen van Zundert. Een gezellige kroeg met achterin een mooie zaal. We spelen niet alleen in het Wapen van Zundert, maar ook tegen het wapen van Zundert. Ik zat het artikel van het B-team te lezen en dacht 4-0, waar heeft Peter het over?!? Hij bleek het zowel over voetbal als over onze uitslag te hebben. Het wordt 4-0 in het voordeel van Zundert.

Het thema van vanavond lijkt "Dames" te zijn. Als eerste de aanwezige dames. Waar bij onze vereniging deze wel eens meekomen om te kijken, mag de Raadsheer zich prijzen met het groot aantal schakende dames. Daarnaast op het bord.

Op bord 1 speelt Jeroen met wit tegen Pascal Roos. Op zich een leuke partij, waarbij Jeroen het plan heeft opgevat de dame van Pascal in te sluiten. Wanneer hij nog eens goed kijkt staat de dame helemaal niet ingesloten. Dan maar de toren pakken, dan is die alvast binnen. Pascal kijkt verbaasd naar de zet van Jeroen en haalt met zijn loper Jeroens dame van het bord. De partij van Jeroen past dus goed in het thema. 1-0

Arnold pakt het iets slimmer aan en ruilt de dames netjes af. Er komt een wat chaotische stelling op het bord en beide spelers puzzelen om de winst. Het lukt Jan Vriends wat beter dan Arnold en in het eindspel komt Jan een stuk beter te staan. Arnold heeft nog wel een vrijpion, maar Jan weet de verdediger af te ruilen. 2-0

Op bord drie speel ik met wit tegen Mark Schraets het klassieke damegambiet geweigerd. Met goede hoop kom ik met een pion voorsprong uit de opening. Doordat ik het paard op f6 af kan ruilen is h7 onverdedigd komen te staan. Ik sluit mijn witveldige loper aan op mijn dame welke nu een dodelijke batterij vormt. Het nadeel van batterijen is dat ze kortsluiting kunnen veroorzaken. De zet h4 is al gespeeld en mijn stukken hebben maar 1 doel: koningsstelling. Mark zet zijn loper tegen mijn dame aan waarbij deze verdedigd is. Aanval weg en ik moet mijn loper geven. Door een onhandige afruil komt Mark zoveel beter te staan dat de winst hem dik gegund is. 3-0

Op het laatste bord speelt Martin tegen William Gommers een leuke partij. Martin staat er niet slecht voor en beide spelers vechten om de juiste velden. Martins koning krijgt het spaans benauwd en besluit alle deuren en ramen open te zetten. Alle pionnen zijn op zijn minst 3 velden van de koning verwijderd wanneer William de aanval open zet. Hij weet torens te dubbelen en ineens kunnen Martins stukken geen kant meer op. Hoewel zijn torens verkeerd staan, moeten ze blijven staan om een paard te beschermen. Uiteindelijk besluit Martin het paard te offeren voor spel en dat kwam er....voor William dan. 4-0

Bord Raadsheer B Rating   DSC C Rating Ronde 2
1 Pascal Roos 1393 - Jeroen van Gool 970 1-0
2 Jan Vriends 1550 - Arnold van den Hout 1105 1-0
3 Mark Schraets 1452 - Eddy Jongenelen 1068 1-0
4 William Gommers 1251 - Martin Hessels - 1-0

 

4-0 en DSC wint!

We mogen naar Oss. Niet naar het oude, bouwvallige en doorleefde houten bouwseltje, maar naar Wijkcentrum Schadewijk, een gezellig gebouw met verscheidene activiteiten. We worden vriendelijk ontvangen, in een rustige kamer gezet, en na een gemoedelijk praatje kunnen we aan de gang. Jammer dat ook vanavond Ajax tegen Dortmund moest, dat moeten we nu missen. Nog wel even geïnformeerd of er misschien een televisie was om wat flitsen te zien, tijdens of anders na een partij. Meer dan een "misschien valt er wat te regelen" kwam het niet. Het wordt 20.00 uur, en we beginnen:

Op bord drie speelt Peter Stokkermans met wit tegen Maikel Bloks. De teamcaptains tegen elkaar. Na een siciliaanse opening en wat stukkengeruil, weet Maikel de samenwerking van zijn eigen stukken danig te verstoren. 

Het ziet er goed uit voor Peter, maar de linkMaikel had een goed getimed remisevoorstel: Het was pas kwart voor negen, op tijd voor het voetbal! Dus bij de beheerder even gevraagd of er mogelijkheden waren... De aardige man installeerde zijn eigen laptop voor ons in een ruimte met bank! Maar was nog niet tevreden. Hij wist hem ook nog aan te sluiten op een groot beeldscherm! Dus remise geaccepteerd in erg mooie stelling. Na een zet als Kc3 of Pxc4 moet zou het toch wel zijn goedgekomen denk ik zo...

Even later is Xander Mahieu al klaar. Op bord één tegen Chris Broekkamp krijgt ook hij siciliaans voorgeschoteld. Hij maakt er korte metten mee.

Met 11. f5 valt hij twee stukken tegelijk aan. Chris tracht op slinkse wijze achterstand te voorkomen: Na

11. ... Lc4, 12 . Lxg4  Dh4+, 13. Df2 Dxg4 heeft hij het stuk terug, maar verliest hij zijn dame na 14. h3! Opgegeven, we staan voor!

Xander en Peter kijken rustig de eerste helft, Ajax wervelt over het veld en mist allerlei kansen, maar benut er gelukkig ook een paar. Ondertussen houden we bord twee en vier in de gaten. Het remisevoorstel van Frans van der Burght op twee wordt gezien de stand afgewezen, maar met koning, paard en zeven pionnekes aan elke kant ziet dat er remiseachtig uit.

Op bord vier bij Piet Noij is het lang wat ondoorzichtig, al schuift Piet wel aardig op in de richting van de koning van Frans Megens. Frans verdedigt wat hij kan, maar er ontstaan wat gaten in zijn koningsstelling, en uiteindelijk staan de zwarte stukken klaar voor de finale:

Met 29. De2 dekt wit veld f3 nog eens, maar Piet heeft een ander plan. met 29. ... Txg4+ gaat het mat! Frans denkt nog weg te kunnen duiken met 30. Kh1, maar na het fraaie Tg1+, 31. Txg1 Dh3 is het mat.

De winst is binnen!

En dan Frans nog op bord twee. Een klein moment van onoplettendheid en Martien Heijmans slaat toe met een paardvorkje. Eén pionnetje kwijt, maar dat is genoeg. Frans wordt er afgetikt.

De eerste helft is geëindigd met 2-0, na een bedankje richting tegenstanders en beheerder gaan we voldaan weer naar huis. Met de tweede helft op de radio, en natuurlijk volop schaakgezever er tussendoor gaat de terugweg vlotjes, en met een mooie 4-0 eindstand komen we thuis aan. Met Sinterklaas komt Baronie op bezoek, dan gaan we zien of we bij de bovenste of onderste helft thuishoren...

 

  OSV A 1492 - DSC B 1548  1½ - 2½
1. Chris Broekkamp 1769 - Xander Mahieu 1607     0 - 1
2. Martijn Heijmans  ---- - Frans van der Burght 1404     1 - 0
3. Maikel Bloks 1460 - Peter Stokkermans 1634    ½ - ½
4. Frans Megens 1248 - Piet Noij ----     0 - 1

De wedstrijd van “effe wennen” en “net niet”

Op zaterdag 9 oktober speelden we eindelijk weer eens een externe wedstrijd en we mochten Bergen op Zoom ontvangen. Maar het leek wel of het niet een schaakwedstrijd was, maar een wedstrijd van “effe wennen” en “net niet”. Hieronder deze twee competitiestrijden in detail !

DSC B en RDS op herhaling

Voor het eerst sinds het uitbreken van de corona-epidemie staat er weer avondcompetitie op het programma. Onze laatste wedstrijd was in februari 2020 in Sint Oedenrode tegen RDS A. Een niet onverdienstelijke 3-1 nederlaag destijds. Onze tegenstander van vanavond: Weer RDS A! En gezien de tamelijk vaste samenstelling van beide teams zijn dezelfde paringen als destijds zeker niet uitgesloten. Het ligt aan het geblesseerd uitvallen van teamcaptain Peter dat uiteindelijk alleen op bord één en twee de rematches voorkomen. Normaliter had dat ook op drie gebeurd. Op bord vier had RDS een nieuw geheim wapen ingevlogen.

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 05 december 2021

Deze druilerige zondag zijn er weer een hoop afwezigen, ondanks dat is het weer een gezellige ochtend waar sommigen hun ontwikkeling goed laten zien en sommige letten even wat minder op.

Competitie/Senioren

Eddy Jongenelen - 03 december 2021

Tja, door de maatregelen is sporten na 17.00 uur niet meer toegetaan. Terwijl de die hard sporters fanatiek om 05.00 uur naar de sportschool afreizen, is dat voor de schakers een ver mijn bed show. Hoewel ver ?!? Daarom hebben we besloten het...

Competitie/Extern

Maarten van der Burght - 28 november 2021

Op 26 november werden er nieuwe maatregelen getroffen om de nieuwe golf van corona-gevallen te stoppen: zou het schaken nog doorgaan ? Een paar uur voor de persconferentie kwam er al een bericht van de wedstrijdleider binnen: zou de eindtijd naar...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 28 november 2021

Ondanks alle nieuwe maatregelen kunnen we gelukkig met de jeugd de lessen blijven geven en ook de competitie kan gespeeld blijven worden. Met een aantal afgemelden snotneuzen hebben we genoeg over voor toch nog drie partijen. Ondertussen is de...

Nieuws

Eddy Jongenelen - 27 november 2021

Vandaag heeft het kabinet strengere coronamaatregelen aangekondigd. De maatregelen zijn erop gericht het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Dit is ook van invloed op onze schaakvereniging. Vanaf zondag 28 november geldt een...

Competitie/Senioren

Eddy Jongenelen - 26 november 2021

De derde rapidavond van het seizoen zit er weer op. Er werd op slechts 5 borden gespeeld. Wellicht komt dit door de angst voor de nieuwe maaregelen, of simpelweg door het slechte weer. Hoe dan ook, het was er niet minder gezellig om. Jan Pieter de...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 21 november 2021

Met een aantal afwezigen is het een rustige ochtend. En vandaag is het weer tijd voor de herhalingsexamens, een proeftoets van de vorige stap om te oefenen met het maken van opgaves onder tijdsdruk. Alle toetsen zijn ruim voldoende gemaakt en dat...

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 20 november 2021

  De overheid kondigt een algeheel vuurwerkverbod aan. Bij ons op de borden schittert het vuurwerk echter als vanouds. Na een regen van groene QR code vinkjes gaan 28 schakers de strijd op de witte en zwarte velden aan. De partij tussen Ruud...

Competitie/Extern

Jan Pieter de Vries - 18 november 2021

Delft, voor mij toch een soort thuiswedstrijd. De stad van mijn middelbare school, waar ik tegelijkertijd jarenlang geschaakt heb. Dat betekende dan ook dat ik bij DSC  een hoop bekenden tegenkwam. Dat ik voor DSC 1 speel schiep her en der wat...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 14 november 2021

Ook vandaag is het weer een gezellige bedoening. Sinterklaas is weer in het land en dat is ook op het bord te merken. De stukken worden weggegeven als cadeautjes wat de ontvangende partij natuurlijk geen moeite mee heeft.

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 13 november 2021

De corona-QR-code-check aan de deur verloopt vlotjes, en ook de niet-schaker die via de achteringang wat kerkzaken komt regelen ontkomt er niet aan: 100% groene vinkjes, en dus niemand aan de deur geweigerd. Een soepel begin dus. Wel twee...

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 06 november 2021

De tweede rapidavond van het seizoen zit er weer op. Achttien deelnemers, dus drie ronden met negen borden. Speeltijd twintig minuten per persoon per partij. Geen enkele speler haalde deze avond de perfecte score van drie uit drie, maar Maarten...