Welkom bij Schaakvereniging D.S.C.

Hoewel het bij het schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid staat voorop!

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Jeugd is van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

DSC 1 tegen Baronie 3

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand is er ergens een schaak-sjoemel in het land? De spiegel antwoorde met natuurlijk, kijk maar bij het bord van Maarten de Kloe. Of zie de stelling op het bord van Xander Mahieu. Nee wacht; ik voel een nieuw sjoemel komen op het bord van Mark Maas.

Helaas konden we deze keer niet met een volledig team aantreden. Het laatste bord werd leeg gelaten en we startte daarom met 0-1 achter.

Als eerste was de partij van Maarten de Kloe gedaan. Met de zwarte stukken speelde Maarten een Siciliaanse verdediging als antwoord op de e4 zet van Bibi. We weten allemaal dat Maarten graag doet aanvallen, zo ook in deze partij. Vaak gaat dit ten kostte van de verdediging, en dan moet de aanval winnend zijn. Even leek er paniek bij het zwarte kamp en de koning vluchtte naar H6. Maar gelukkig met een getimede eeuwige aanval wist Maarten de Kloe de partij te beëindigen in remise.

Maarten van der Burght was ook snel klaar met de partij. Hij laat het schaken er altijd makkelijk uit zien. Ook nu weer met een aanval op de rokade stelling, waarbij ‘gaatje maken en stukken aanvoeren’ centraal staan. Met een stukoffer verschafte Maarten zich toegang tot de witte koning. Even leek de partij snel beslist maar de tegenstander verdedigde zich kranig. Na veel sterke zetten wist Maarten de partij te winnen.

Ivo opende zijn partij met de Engelse opening, vaak komt hij hierbij goed te staan. Deze keer met een kleine onnauwkeurigheid was het niet zo. Met veel vecht lust probeerde Ivo de stelling naar zijn hand te zetten. Helaas is het bij het schaken vaak zo dat als je gaat forceren dat alleen maar erger wordt. De tegenstander wikkelde af naar een gewonnen toreneindspel, die helaas voor Ivo niet meer te houden was. Met nog een laatste poging probeerde Ivo sneller een Dame te halen, maar ook dit zat helaas tegen.

Xander Mahieu speelde een opening waarbij de plannen nog wel eens kunnen wisselen. Zijn tegenstander met de witte stukken wist niet altijd het goed antwoord te vinden op de zetten van Xander. Ook al stond wit geruime tijd beter in de partij was het toch diegene die als eerste de fout in ging. Met verlies van materiaal moest wit toekijken hoe Xander daarvan profiteerde en partij was daarmee snel besliste.

Philippe kreeg op zijn d4 zet een Slavisch tegen. Deze opening is vaak traag en daarbij gaat het echt om de positie. Iets wat Philippe graag tegen krijgt, vooral na de snelle loper zet. Deze leek in mij ogen niet de beste keuze. Normaal komt de wit-veldige loper wel op f5 maar blijft de stelling gesloten met pion c6. Doordat de loper misplaatst stond kon Philippe een stelling opzetten waarbij alles van zijn tegenstander vastgezet werd. Met de koning in het midden was het niet leuk meer spelen. Dit leidde tot enorm veel tijd gebruik en het vallen van de vlag.

Jan-Pieter kon weer eens zijn lievelingsopening spelen. Al leek hij de hele partij wat verdrukt te staan, bleek dit echter maar optisch te zijn. Doordat zijn tegenstander nog de koning in het midden had staan kon Jan-Pieter daar gebruik van maken. Hij was er natuurlijk als de kippen bij, om toe te slaan. Hierin is Jan-Pieter altijd sterk om een koning in het midden meteen af te straffen. Daarnaast zijn vrijpion te verdedigen met tactiek.

Als laatste was Mark gedaan met zijn partij. Deze speelde een redelijk opening maar verprutste het weer eens het middenspel. Geen paniek, we weten als Mark achter staat worden de zetten vaak beter. Met een sjoemeltje in het eindspel wist Mark nauwkeurig de winst binnen te hengelen.

DSC 1

5,5

Baronie 3

2,5

Maarten van der Burght

1

Jo Godderij

0

Philippe Blankert

1

Gideon Deijkers

0

Jan-Pieter de Vries

1

Astrid Martens

0

Mark Maas

1

Hennie Daniels

0

Xander Mahieu

1

Willem van Kooten

0

Ivo de Ligt

0

Paul Boeren

1

Maarten de Kloe

0,5

Bibi Nooren

0,5

-

0 R

Zef Hendriks

1 R

 

Nieuws

Eddy Jongenelen - 18 maart 2023

We zijn alweer aangekomen bij ronde 20 van de interne competitie. Het is gezellig druk en de indeling wordt bekend gemaakt. Iedereen gaat al zitten en de wedstrijdleider maant tot stilte, niet om te...

Nieuws

Eddy Jongenelen - 12 maart 2023

Stefan staat al vroeg bij mij aan de deur om de sleutel van het parochiecentrum op te halen. Er staat namelijk een vergadering van de feestcommissie gepland voor vandaag. Het onderwerp van de...

Competitie/Jeugd

Maarten de Kloe - 08 maart 2023

Met twee proeflessen, en daarnaast nog een inhaler van Sjors Sportief was het deze week lekker druk, en daarnaast ontvangt Kian ook nog zijn Stap 2 diploma.

Competitie/Senioren

Eddy Jongenelen - 04 maart 2023

In ronde 19 van de interne competitie worden weer verwoede pogingen gedaan de top 3 te veranderen. Of dat gelukt is, is nog even afwachten tot onze wedstrijdleider de scores heeft toegevoegd. 

Competitie/Jeugd

Maarten de Kloe - 01 maart 2023

Een rustige dag, na de carnavalsvakantie, maar wel 2 stappendiploma’s uitgereikt, Tuncay en Aryan hebben stap 1 gehaald.