Welkom bij Schaakvereniging D.S.C.

Hoewel het bij het schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid staat voorop!

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Jeugd is van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Het kampioenschap? O ja!

Op vrijdag 13 mei speelden we de inhaalwedstrijd in de avondcompetitie tegen HMC-B. Maar mijn hoofd was er echt niet helemaal bij: een nieuw huis kopen brengt veel nieuwe zaken met zich mee en dan sluipen er foutjes in communicatie en vergeet je andere zaken.

Als eerste nogmaals mijn excuses aan Roelant, Xander en Maarten. In de communicatie wilde ik om 19.25 uur verzamelen. Maar ik gaf 18.25 uur door!!! Stom, stom, stom: dus mijn team zat op de carpoolplaats in Oosterhout bijna een uur te wachten totdat hun teamleider aankwam: dat is een goed moment om te starten!

Als tweede had ik niet meer de stand bijgehouden. Een week van tevoren wist ik nog goed, dat we nog steeds konden promoveren. De ronde ervoor hadden we nog in huis punten laten liggen tegen WLC: ik had expres niet de sterkste opstelling gekozen, zodat we het kampioenschap sowieso zouden ontlopen. Maar de Drie Torens moest de laatste ronde op dinsdag tegen WLC spelen en zouden die het wel winnen? Nee, met een gemiddelde rating van zo’n 150 punten meer kwamen ze niet verder dan 2-2: wilden zij ook niet promoveren dan? Ik weet het niet, maar dit betekende, dat we met minstens een 3-1 tegen de onderste toch zouden verhuizen naar de hoofdklasse.

O ja, de reis er naartoe: Roelant werd tijdens de reis gebeld door zijn werk. Hij heeft de gehele tijd met die persoon aan de lijn gehangen en er moest zelfs een geleende laptop op locatie aan te pas komen om die persoon te helpen. Keigoed Roelant: zorg je wel, dat je dat als overuren declareert bij de baas 😉

Oh, de locatie: het is in een soort verzorgingshuis waar net die avond een stel 60 jaar getrouwd was! Dus de hoempa muziek op de achtergrond ( en een koor van oude dames en heren ) zorgde voor de juiste stemming.

O ja, er werd ook nog geschaakt! Roelant en ik kregen op papier een mindere tegenstander, dus zouden het punt binnen moeten halen en dan zouden Maarten en Xander een remise halen. Maar Maarten op bord 4 trof net zo’n tegenstander als dat hij zelf is: chaos op het bord en combineren maar! Toen beide koningstellingen ontploft waren, was voor Maarten zijn koning nog één pion te ontdekken en bij de tegenstander helemaal geen meer. Die ruimte bleek niet goed en Maarten dirigeerde de koning van de tegenstander naar het centrum om met allerlei combinatie de winst binnen te halen.

Die andere Maarten kreeg een rustige opening op het bord waar zwart het centrum bezette. Echter kon hij toen geen verdere plannen meer verzinnen en moest toekijken hoe ik de stelling overnam. Een aanval op de koningstelling volgde en toen alle stukken daar naartoe vertrokken waren, kwam mijn dame via de andere kant de stelling binnen. Na het verlies van een pion en snel nog een gaf hij op. 2-0 voor de Maartens.

Vervolgens zat ik even te analyseren, kwam Roelant bij mij vragen of hij remise mocht aanbieden. In de opening had de tegenstander het centrum ingenomen, maar kon niet doordrukken. Roelant kreeg een open f-lijn, maar kon daar niet van profiteren. Hij moest gaan forceren of remise aanbieden waar hij meer vertrouwen had in het tweede en zo gebeurde het.

Dus we hadden nog een half puntje nodig voor de overwinning en die moest van Xander komen. Maar toen iedereen klaar was, waren hij en zijn tegenstander pas bij zet 12! Gaat dat straks wel allemaal goed komen in de tijdnoodfase?

Nou, zover kwam het nog niet eens: net had Maarten aan mij doorgegeven, dat Roelant remise had, kwam Xander naar mij toe met de opmerking, dat zijn tegenstander remise had aangeboden en of hij dat mocht aannemen? Natuurlijk, dan zijn we kampioen! En zo geschiede het.

Dus waren we rond de klok van 10 al klaar met een goede overwinning en de 1e plek op zak en vertrokken we huiswaarts. Volgend jaar mogen we in de hoofdklasse uitkomen: o ja!

Nieuws

Sinterklaas - 26 november 2022

Op zaterdag 26 november spelen we ronde 3 in de KNSB competitie. We spelen uit tegen Stukkenjagers 6. Het is gebruikelijk dat iemand van het team een stukje voor de website schrijft. Eddy was al...

Competitie/Senioren

Eddy Jongenelen - 25 november 2022

Vanavond spelen we rapid, ronde 7 tot en met 9 om precies te zijn. Zie de maan schijn door de bomen. Het is binnenkort Sinterklaas en dat is te zien, er wordt het nodige weggegeven. Wat minder...

Competitie/Jeugd

Maarten de Kloe - 21 november 2022

Deze week hadden we weer wat meer leerlingen, met daarnaast de eerste keer Sjors Sportief.

Competitie/Extern

Peter Stokkermans - 19 november 2022

Ronde drie van de avondcompetitie. Ronde één verloren, ronde twee gelijk, dus hoopvol komen we aan in ons Parochiehuis, we gaan proberen de stijgende lijn vast te houden. Door wat technische...

Competitie/Senioren

Eddy Jongenelen - 19 november 2022

Het is een drukke bedoening vanavond. Acht schakers van elders zijn op bezoek om het tegen onze avondteams op te nemen. Dat levert dan wel weer veel afmeldingen in de interne competitie op. Gelukkig...