Welkom bij Schaakvereniging D.S.C.

Hoewel het bij het schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid staat voorop!

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Jeugd is van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

ESG A - DSC A

De nieuwe locatie van ESG was voor ons allen wat lastig te vinden, maar dit heeft ons er niet van weerhouden om op tijd aan te komen. Eenmaal gearriveerd moesten we nog door de strenge coronacheck heen, maar uiteindelijk mochten we beginnen.

Na het vorige plan van een remise op het eerste bord, en de rest winnen, wilde ik het nu omdraaien. Remise op bord 4 (Pierre moet immers vroeg op, dus ik hoopte dat hij snel de vredespijp kon roken om zo vredig de nachtrust te kunnen pakken), en winnen op de eerste 3 borden.

Het lot besloot anders. Pierre speelde de Franse opening op bord 4, maar zijn tegenstander kon met een pionnenstorm op de damevleugel zijn paard klemzetten. Via de open c-lijn konden zijn stukken slechts lijdzaam toezien hoe het punt door de gastheren werd afgepakt. Zo aardig als ze waren met het gratis eerste rondje, zo zakelijk pakten ze het eerste puntje.

Mark was ondertussen flink aan het offeren geslagen (ik zag de winst nog niet, en de engine ook nog niet), maar met een cruciale blunder van de tegenstander brak Mark los, en van de vorige ronde weten we nog wel hoe mooi hij het vervolgens af kan maken. Dat deed hij dan ook perfect.

Op bord 3 zag ik Roelant eerst op de voor hem zo kenmerkende manier de boel dichttimmeren, waarbij zijn tegenstander zo vriendelijk was om her en der wat bonus te geven bij de bouwmarkt, want daar waar Roelant ongekend al zijn pionnen op het bord heeft gehouden, was zijn tegenstander er al snel 2 kwijt. Het eindspel dat volgde, zag er behoorlijk overtuigend uit.

Op bord 1 had ik met de gebruikelijke a3 opening flink wat ruimte gepakt op de damevleugel, maar het prijskaartje daarvan lag op de koningsvleugel. De hele match ging daardoor vrijwel gelijk op, en na de dameruil dirfde in het aan remise aan te bieden, wetende dat Roelant zo mooi stond dat het voldoende zou zijn. Ik brak daarmee wel met het plan, en daarmee liepen we al een punt achter op schema.

Roelant hield zich gelukkig beter aan het plan, en pakte overtuigend het puntje. De overwinning was daarmee binnen.

 

Bord EGS A  1½ - DSC A
1 Robin Verhoeven ½ - Jan-Pieter de Vries ½
2 Jasper Koois 0 - Mark Maas 1
3 Bart Plasmans 0 - Roelant Schoots 1
4 Pascal Graafmans 1 - Pierre Mulders 0
Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 28 januari 2023

Weer wisseling van de wacht bovenin. Zoals de laatste weken gebruikelijk is. Koploper Xander Mahieu wordt keurig op remise gehouden door Frans van der Burght. Jan-Pieter de Vries weet zijn partij,...

Nieuws

Eddy Jongenelen - 21 januari 2023

Buiten is het koud, de sneeuw is inmiddels aangevroren en schuifpartijen zijn niet te voorkomen. Het is tijd voor ronde 14 van de interne competitie. DSC A en DSC B spelen vanavond een...

Competitie/Extern

Peter Stokkermans - 21 januari 2023

De thuiswedstrijd tegen Caïssa, het clubske uit de Rijen, staat deze vrijdag op het programma. We mogen tegen de hekkensluiter, zou dat de eerste overwinning van het seizoen op kunnen leveren?...

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 14 januari 2023

 Vrijdag de dertiende, ronde 13, dat belooft niet veel goeds… Er ging hier en daar dan ook wel wat mis! Zo laat Mark Maas zijn dame insluiten, Xander Mahieu zag het wél. Mark probeert nog wat te...

Nieuws

Eddy Jongenelen - 07 januari 2023

Het is zo’n zes dagen geleden dat half Nederland aan de buis gekluisterd zit, in afwachting van het Nationale Vuurwerk. Dan is het moment daar, het aftellen is begonnen. Uit vele huizen klinkt...